Ruská sopranistka Netrebková sa s ováciami vrátila na pódium, spievala v Paríži

Ruská sopranistka Anna Netrebková, ktorá musela po ruskej invázii na Ukrajinu rušiť koncerty, sa s ováciami vrátila na veľké európske pódiá. V stredu spievala v Parížskej filharmónii skladby Sergeja Rachmaninova, Petra Iljiča Čajkovského a Claudea Debussyho a publikum jej aplaudovalo v stoji, napísala agentúra AFP.

26.05.2022 14:00
Taliansko Rusko Ukrajina vojna Netrebková... Foto: ,
Ruská sopranistka Anna Netrebková sa vyjadrila k Putinovej vojne. V rodnej krajine ju už ako umelkyňu nepotrebujú.
debata (4)

Operná speváčka podľa zástupcov filharmónie dostatočne dôrazne odsúdila vojnu na Ukrajine, napriek tomu newyorská Metropolitná opera na zákaze jej vystupovania naďalej trvá.

G. Puccini - O mio babbino caro - Anna Netrebko

Netrebková bola jedným z prvých veľkých mien na kultúrnej scéne, ktorého sa dotkol bojkot Západu po ruskom vpáde na Ukrajinu. Operná hviezda, ktorá trvalo žije v Rakúsku, vtedy o invázii hovorila len opatrne a povedala, že nehodlá verejne vyjadrovať svoje politické názory a haniť svoju vlasť. Koncom marca ale vojnu odsúdila a použila slovo „vojna“, nie „špeciálna vojenská operácia“, čo je označenie, na ktorom trvá Rusko. Nezmienila sa však o ruskom prezidentovi Vladimírovi Putinovi.

Taliansko Rusko Ukrajina vojna Netrebková odsúdenie uarus Čítajte viac Netrebková odsúdila vojnu, Rusi ju potrestali

Niektoré operné domy usúdili, že sa päťdesiatročná speváčka od ruského režimu dištancovala dostatočne, a kontrakty jej obnovili. Ako prvá sa k tomu v apríli odhodlala opera v Monte Carle, ktorá jej zverila titulnú rolu v Pucciniho opere Manon Lescaut.

Anna Netrebko a Erwin Schrott pri návšteve... Foto: Ivan Majerský
Krištáľový ples - hostia - Anna Netrebko a Erwin Schrott Anna Netrebko a Erwin Schrott pri návšteve Bratislavy na Krištáľovom plese.

Sopranistka nikdy otvorene nevyjadrila podporu Putinovi, známe sú ale jej fotografie, na ktorých v roku 2015 pózuje s vlajkou proruských separatistov. Kontroverzie vzbudil i jej dar jedného milióna rubľov separatistickému vodcovi Olegovi Carjovovi, ktorý Netrebková obhajovala tak, že šlo o príspevok na prevádzku doneckej opery.

Speváčka o tom znovu hovorila v nedávnom rozhovore pre deník Le Monde, v ktorom povedala, že sa ničím neprevinila a že „jedinou chybnou bolo to, že sa viac neinformovala o situácii na Donbase“.

Netrebko Čítajte viac Slávna operná diva Anna Netrebko oslavuje päťdesiatku

„Žiadali ma, aby som sa vyslovila proti Vladimírovi Putinovi. Odpovedala som, že mám ruský pas, že on je stále prezidentom a že nič také verejne vyhlásiť nemôžem. Tak som odmietla,“ povedala v rozhovore. Nie všetky kultúrne inštitúcie Netrebková svojimi vyjadreniami presvedčila o tom, že myslí kritiku Ruska vážne. Napríklad Metropolitná opera v New Yorku ďalej trvá na tom, že umelkyňu vystupovať nenechá. Zatiaľ pozastavila všetky jej zmluvy až do mája 2026.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Anna Netrebko