Dilema atentátnika: Bolo by morálne zavraždiť Putina?

Oceňovaného režiséra Lukáša Brutovského sme sa pri príležitosti dnešnej premiéry hry Spravodliví v Slovenskom komornom divadle Martin opýtali, prečo siahol po téme z histórie Ruska. Prečo sa zaujíma o rok 1905, keď revoluční socialisti zorganizovali atentát na cárovho strýka? Vidí tu súvislosti s aktuálnou situáciou vo svete?

03.06.2022 06:00
kultura lukas BRUTOVSKY DOBRIK Foto:
Lukáš Brutovský režíroval inscenáciu Spravodliví v Slovenskom komornom divadle Martin.
debata (27)

Autor hry Albert Camus, laureát Nobelovej ceny, je nehasnúca hviezda umenia. Prečo ste si z jeho tvorby vybrali práve titul Spravodliví?

Diváci možno budú hľadať paralelu so súčasnosťou, ale kuriózne je, že premiéra Camusovej hry bola naplánovaná už pred dvoma rokmi. Vtedy sme mali v našom divadle Revolučnú sezónu, uvádzali sme hry o ideológiách a zmenách režimov či pokusoch o ne, ale pre covid sme hru nestihli naskúšať. Dostala sa až na koniec tejto sezóny v celkom inom politickom kontexte, hovorí o atentáte na vysokopostaveného ruského politika. Nebol však náš zámer hrať o politike, skôr o ľudskej situácii. Tá Camusa ako existencialis­tického filozofa prirodzene zaujímala. V roku 1905 pri prvom pokuse o atentát Ivan Kaľajev zaváhal a nehodil bombu na koč s politikom, lebo sa tam viezli dve deti. Kladieme otázky, kde sú hranice v teroristovej mysli a kam až je schopný a ochotný zájsť a kam už nie. Zaujímajú nás extrémne situácie, či už šlo o 20., alebo 21. storočie, týka sa to rôznych kultúr.

Daniel Žulčák ako atentátnik Kaľajev, Michal... Foto: Braňo Konečný
daniel žulčák Daniel Žulčák ako atentátnik Kaľajev, Michal Gazdík ako Foka.

Bulletin k hre má motto: Budeme slobodní. Ako to myslíte?

Vyberáme si vyhlásenia ku každej hre. Zdá sa nám paradoxné, keď z úst hlavnej postavy znejú slová o tom, ako sa Kaľajev odhodlal zabíjať, aby v budúcnosti nemuseli umierať ďalší ľudia. Preto sa stane atentátnikom, ale dostane strach z vlastnej slobody. My sa pýtame, kde sú hranice našej slobody.

Zvolenský zámok Čítajte viac V piatok sa začína letný divadelný festival Zámocké hry zvolenské

Takže príbeh bude príťažlivý aj pre súčasného diváka?

Určite, nepochybujem o tom, súčasná politická situácia hru stavia do nového svetla. Ešte nedávno nebolo bežné čítať v novinách rozhovory o tom, či by bolo morálne zavraždiť ruského prezidenta Putina. O to je hra aktuálnejšia.

V akých kulisách sa hra bude odohrávať?

V trochu netradičnom priestore, lebo diváci sedia na javisku martinského Národného domu a od hercov sú len jeden a pol metra. Takto chceme vtiahnuť divákov do diania.

Marek Geišberg a Barbora Palčíková v hre... Foto: Braňo Konečný
marek geisberg barbora palcikova foto brano konecny Marek Geišberg a Barbora Palčíková v hre Spravodliví.

Aké budú kostýmy?

Sú inšpirované skôr charaktermi postáv ako dobou. Snažili sme sa o nadčasovosť, sú to súčasné odevy, ale nepodliehajú módnosti.

Na aké známe tváre sa môžu diváci tešiť?

V hlavnej úlohe atentátnika Kaľajeva sa po dlhšom čase predstaví Daniel Žulčák, uvidíte aj Marka Geišberga ako Stepana Fiodorova a Jána Dobríka, ktorý odišiel zo žilinského divadla, v role Alexeja Vojnova, doplní ich Barbora Palčíková ako Dora Dulebovová. Zo staršej hereckej generácie tu bude Eva Gašparová v role Veľkokňažnej, ako Skuratov herec Ján Kožuch, známy dabingom televízneho Poirota, a Michal Gazdík ako Foka.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Albert Camus #Lukáš Brutovský #Slovenské komorné divadlo Martin