Dracula v Aréne: Robo Roth ako šialený Renfield, Jackuliak ako vymetač diabla a kto hrá temného grófa?

Nie všetko, čomu veríme, môže naozaj existovať. Lenže platí to aj naopak. A aby to nebolo také jednoduché, tak to, čomu momentálne veríme, sa mení presne tak, ako sa meníme my sami. Zdá sa vám to zamotané? Tak si pozrite nového Draculu.

04.06.2022 21:32 , aktualizované: 05.06.2022 07:00
debata
Sáva Popovič ako gróf Dracula. Foto: Peter Chvostek
Dracula Sava Popovic foto Peter Chvostek Sáva Popovič ako gróf Dracula.

Pokiaľ ide o Draculu, každý vie, čo môže očakávať. Nový Dracula, ako ho uvádza Divadlo Aréna, je horor, pri ktorom sa nebojíte. Ale určite si pri ňom oddýchnete.

Video
Sáva Popovič v hlavnej úlohe temného grófa.

Rozprávka pre dospelých

Gróf Dracula sa sťahuje zo svojho sídla v Transylvánii do blízosti Londýna. Ako príťažlivý gentleman prenikne do vyššej spoločnosti, zoznámi sa s doktorom Sewardom, no zaujíma sa najmä o jeho mladú dcéru Minu a jej priateľku Lucy. Ako všetci neživí – nemŕtvi, cez deň odpočíva v zemi, ktorú si doviezol z rodnej krajiny, z Rumunska. Ožíva len v noci, keď sa vydáva na lov, lebo bez krvi neprežije. Disponuje tajomnou mocou, ktorou ovláda svoje obete a jeho sila je veľká. Preto povolajú odborníka na boj s neznámymi silami Abrahama Van Helsinga. Boj medzi temnotou a svetlom sa začína.

„Je to rozprávka pre dospelých, až melodráma, ktoré sa dnes v divadle neinscenujú často – so všetkým, čo k tomu patrí: spôsobom herectva, spôsobom podania príbehu. V istej chvíli sa divákom môže zdať aj smiešny, tak ako ich rozosmeje filmová predloha, z ktorej sme si prepožičali scenár a upravili do štylizovanej divadelnej podoby. Náš Dracula má v prvom rade diváka zabaviť,“ približuje režisér Gejza Dezorz.

Dracula

Pozrite si fotky z nového Draculu

Fotogaléria
Sáva Popovič ako gróf Dracula.
Príbeh sa začína v Transylvánii.
+8Osudové stretnutie právnika Renfielda (Robert...

Známy príbeh sa odvíja pekne po poriadku, s rešpektom k pôvodnej románovej predlohe Brama Stokera, no je viac poctou kultovému čierno-bielemu filmu z roku 1931, v hlavnej úlohe s ikonickým Bélom Lugosim. Sáva Popovič v úlohe temného grófa Draculu je presne taký, aký má byť: zachováva balans drámy s nadhľadom.

Video
Režisér Gejza Dezorz a herečka Bonislava Kováčiková o novej hre Divadla Aréna.

Neublížiť „upírskej dôstojnosti“ pomáha aj pôsobivá vizuálna stránka inscenácie, kostýmy aj scéna, najmä keď sa v napätých situáciách v pozadí objavujú detaily tváre. A v neposlednom rade profesionálne výkony kolegov na javisku, ktorí neprekročia pomyslenú čiaru ani o minimeter. Ján Jackuliak v úlohe „vymetača diabla“ Van Helsinga, Broňa Kováčiková v úlohe Miny, Robert Roth ako šialený Renfield a ďalší – všetci hrajú ako jeden zohratý ochester v rovnakej tónine: usmiať sa, no neuraziť.

Robert Roth lazarus Čítajte aj Muzikál Davida Bowieho vie vzkriesiť nádej

Pocta prvému zvukovému hororu

„Náš Dracula nie je ani dramatizácia legendárneho románu Brama Stokera, ani kultový muzikál z 90. rokov v réžii Jozefa Bednárika. Chceli sme vzdať hold filmovému spracovaniu Draculu, prvému zvukovému hororu z roku 1931, ktorý preslávil najmä legendárny herec Béla Lugosi. On z Draculu vytvoril značku popkultúry,“ dodáva režisér.

Napokon, na tom, že sa Dracula hrá v divadle, nie je nič čudné: veď aj spomínaný legendárny film vznikol podľa divadelnej predlohy, ktorá sa úspešne hrávala na Broadwayi. Temný gróf sa tak vlastne oblúkom vracia na javisko aj so svojím zvláštnym príbehom.

Nosferatu Čítajte viac Slávny upír má 100. výročie. Nosferatu sa natáčal aj na Slovensku

Niekomu možno zíde na um otázka, prečo si Dracula vyberal najmä ženské obete. „Je v tom sexuálna príťažlivosť, Dracula je muž a priťahujú ho mladé a pekné ženy,“ myslí si Broňa Kováčiková, predstaviteľka Miny Seward. „Sáva Popovič sa snaží obsiahnuť Draculu tak, aby v ňom bola istá strašidelnosť, ale zároveň má aj celkom ľudské črty. Prejavia sa, keď spozná moju postavu, Minu, ktorá ho priťahuje nielen ako korisť, ale aj ako žena. Ona sa však bráni a uniká mu a tým ho priťahuje ešte viac,“ dodáva Broňa Kováčiková.

Temný gróf Dracula (Sáva Popovič) a Mina Seward... Foto: Peter Chvostek
Dracula-sava Popovic a brona kovacikova foto Peter Chvostek Temný gróf Dracula (Sáva Popovič) a Mina Seward (Broňa Kováčiková)

Príbeh podľa pôvodnej predlohy írskeho majstra hororovej literatúry Brama Stokera (1847 – 1912) poznajú mnohí. Málokto však vie, že spisovateľ sa možno nechal inšpirovať rodákom zo Sv. Jura. Armin Vámbéry, židovský polyhistor a cestovateľ mu údajne v Londýne vyrozprával príbeh o valašskom kniežati Vladovi Temešovi, zvanom Drakula.

Upírske príbehy sú známe už od 17. storočia aj prenikli aj do umenia. Ako napísala odborníčka na viktoriánsku literatúru Nina Auerbach: každá dejinná epocha si vytvára svojho upíra, ktorý odráža typické túžby a strachy svojej doby.

Čo o slávnom upírovi možno neviete

  • Samotné slovo upír je slovanského pôvodu, vyskytuje sa vo všetkých slovanských jazykoch.
  • Za prvú upírsku báseň sa považuje Vampír z roku 1748 od autora Heinricha Augusta Ossenfeldera.
  • Po upírskej téme siahol aj Johann Wolfgang Goethe v diele Korintská nevesta v roku 1797.
  • Po Stokerovom románe z roku 1897 siahli filmári už v roku 1922 a nakrútili prvú „upírsku“ snímku s názvom Nosferatu. Bol to ešte nemý film a vyrobený bez autorských práv. Podľa rozhodnutia súdu museli byť všetky kópie filmu zničené. S filmom Nosferatu je spojené aj Slovensko, natáčal sa aj na Oravskom hrade.
  • Všetky práva k románu vrátane divadelných či filmových spracovaní kúpila Universal Pictures a Dracula sa vzápätí stal divadelným hitom na Broadwayi. V roku 1931 nakrútili prvý zvukový hororový film Dracula, ktorý režíroval Tod Browning podľa scenára Geretta Forta v hlavnej úlohe s legendárnym Bélom Lugosim. Jeho stvárnenie sa stalo ikonou pre všetky ďalšie príbehy o grófovi Draculovi. Kongresová knižnica Spojených štátov si dokonca vybrala toto filmové dielo do Národného filmového registra ako „kultúrne, historicky a esteticky výrazné dielo“.

Zdroj Divadlo Aréna

Najslávnejší upír všetkých čias poslúžil ako námet aj pre ďalšie známe filmy:

  • Dracula (1992), réžia Francis Ford Coppola, v hlevnej úlohe Gary Oldman, Anthony Hopkins ako Van Helsing, Winona Ryder ako Mina a Keanu Reeves ako Jonathan Harker
  • Shadow of the Vampire – V tieni upíra (2000), réžia. E. Elias Merhige, v hlavných úlohách John Malkovich a Willem Dafoe
  • Dracula (2020), trojdielny film, réžia Johnny Campbell, Damon Thomas, Paul McGuigan, v úlohe Draculu Claes Bang

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Aréna