V SND majú nový rozprávkový hit plný známych tvárí. Pozrite sa, koho uvidíte v Nebojsovi?

Cez víkend prišiel do Slovenského národného divadla plný voz rozprávok pre deti i dospelých pod názvom Nebojsa. Veselé predstavenie je nabité známymi hercami mladšej i strednej generácie. Hlavnú postavu Nebojsu hrá Richard Autner, jeho milú Marušku Jana Kovalčiková.

07.06.2022 11:00
NEBOJSA foto c Ctibor Bachraty 237 Foto:
Jana Kovalčíková ako Maruška a Richard Autner ako Nebojsa v novej rozprávke Slovenského národného divadla.
debata

V ďalších úlohách sa objavia Monika Hilmerová, ktorá ako striga pôvabne lieta na metle, Ivan Tuli Vojtek ako ružolíci mesiac Jún, Martin Šalacha ako rozprávkar Január, Roman Poláčik ako tancujúci Marec, Ján Gallovič ako Nebojsov otec či Monika Horváthová v úlohe učiteľky September.

Rovnocenní hrdinovia

Postavy z piatich príbehov dal vtipne a v nových súvislostiach dokopy majster rozprávkar Ľubomír Feldek. Režisér Ondrej Spišák totiž dramatika oslovil, či by nespojil dokopy dvoch hrdinov, Nebojsu ako zástupcu mužov a Marušku z Dvanástich mesiačikov ako zástupkyňu žien. Vznikla tak celkom prirodzene rodovo vyvážená rozprávka, kde nemá žiadne pohlavie vrch, naopak, navzájom si pomáhajú.

Mariana Čengel Solčanská Čítajte viac Hrdinky Zakliatej jaskyne nečakajú na princa

Práve to ocenila Jana Kovalčiková: „Páči sa mi, že moja postava Marušky je na podobnej úrovni ako mužský hrdina Nebojsa. Zdá sa mi to inovatívne a teší ma, že naše divadlo to takto vidí. Spracovanie rozprávky nie je klasické, ale moderné, rýchle, klipovité, čo dnešné deti s rozptýlenou pozornosťou iste zaujme. Predstavenie je interaktívne, vyzývame deti na reakcie, pýtame sa ich rôzne otázky a ono to funguje. Deti nás svojou bystrosťou často prekvapili. Kostýmy Katky Hollej aj scéna Fera Liptáka sa mi zdajú geniálne, podobne ako hudba skladateľa Ďura Haška a pohodový prístup režiséra Ondra Spišáka.“

Scéna predstavenia Nebojsa má vlastnú mágiu. Foto: Ctibor Bachratý
sce na 2 Scéna predstavenia Nebojsa má vlastnú mágiu.

Richard Autner ako Nebojsa si zasa pochvaľoval Feldekove texty – nielenže sa rýmujú, no najmä sú láskavé. „Na vlastnej mladšej sestre vidím, že dnešná generácia je pohltená počítačovými hrami, myslím si, že deti zvyknuté na modré svetlo displejov potrebujú mágiu divadelnej rozprávky,“ povedal Autner. Zo svojej postavy sa mimoriadne teší: „Rozprávky sú super, je to iná skúsenosť. Často hrám svine a všelijaké záporné postavy, takže zahrať si nebojácneho hrdinu bola príjemná zmena,“ žartoval.

Scéna predstavenia Nebojsa má vlastnú mágiu.
Majster detskej literatúry Ľubomír Feldek...
+4Monika Hilmerová ako Macocha v rozprávke Nebojsa.

Z rozprávky do rozprávky

V divadle rozprávku o Nebojsovi plánovali už pred dvoma rokmi, no potom si uvedomili, že po úspešnom Lomidrevovi by opäť priviedli na scénu mužského hrdinu. Preto režisérovi Spišákovi napadlo: pridajme ešte hrdinku a spojme dve rozprávky. Osvedčený autor divadelného Lomidreva Ľubomír Feldek na návrh nielenže pristúpil, ale zvolil dokonca metódu „z rozprávky do rozprávky“.

Režisér Ondrej Spišák pridal zasa viaceré prístupy: vo výslednom Nebojsovi sa objaví princíp divadla v divadle, keď rozprávkar Január (Martin Šalacha) ako predscénu vyrozpráva andersenovský príbeh Cisárove nové šaty. Ten je stvárnený pomocou obrích bábok (vodia ich poslucháči VŠMU), do príbehu je včlenený aj Nebojsa, ktorý vykríkne známe „Cisár je nahý“ a hrozí mu smrť sťatím. Pred popravou ho zachráni statočná Maruška, ktorá sem vbehla z rozprávky O dvanástich mesiačikoch.

Marcela Cmorejová, Ivan Vojtek, Ivana... Foto: Ctibor Bachratý
Nepojsa Marcela Cmorejová, Ivan Vojtek, Ivana Lechmanová, Richard Autner, Erik Šupčík a Monika Horváthová v rozprávkovej inscenácii Nebojsa.

Len čo sa skončí prvý príbeh, pokračuje rozprávka o Maruške a jej zlej macoche s prídavkom striga v úžasnom podaní Moniky Hilmerovej. Tá sa obzerá v zrkadle a pýta sa ho, kto je najkrajší, no keď ju zrkadlo popudí odpoveďou, že určite nie ona, ale Maruška, pošle nešťastnú pastorkyňu po fialky. Maruška teda stretne v lese 12 mesiačikov a zdôverí sa s ťažkou úlohou Januáru. Ten jej chce pomôcť, no nechtiac ju zmrazí, až mu vyhŕknu ľadové slzy ako hrachy. Tie ochutnáva a ponúka ich i detským divákom. Neskôr Maruške musí pomáhať Nebojsa, ktorý sa šiel do sveta naučiť báť, a mesiac Marec (Roman Poláčik), ktorý privolá jar. Príbeh je ešte prerušený rozprávkou O princeznej na hrášku, ktorý je pre zmenu zahraný menšími bábkami. Bábková princezná podľa piesne leží na šiestich matracoch – na scéne sú na sebe umiestnené tri tulivaky s prilepeným vtipným nápisom x2, čo pobaví rodičov.

marina kralovicova Čítajte viac Optimistka Marína má 95 rokov! Pozrite si ikonickú herečku na fotografiách

Neskôr pribudne ešte rozprávka O škaredom káčatku, ktorá je zahraná ako tieňohra na plachte z padákoviny, a opäť pokračuje príbeh o Maruške, ktorú macocha pošle ešte po jahody – tu jej musí pomôcť mesiac Jún. Hrá ho Ivan Tuli Vojtek. Ten nám povedal: „Som šťastný, že som sa tejto rozprávky dožil, som totiž na rozprávkach odchovaný. Aj som ako herec veľa rozprávok robil s režisérom Jožkom Bednárikom, v rozprávke Modrý vták nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Mauricea Maeterlincka som hral chlebík. Vôbec rozprávky milujem. A vytvoriť dobrú rozprávku je to najťažšie, lebo detský divák sa oklamať nedá.“ Sám na premiéru Nebojsu zobral svojho vnuka, čo bol darček k jeho štvrtým narodeninám. Na akčnú, trochu cirkusovú rozprávku plnú gagov a skvelých pesničiek prišlo aj sedem z 11 vnúčat Ľubomíra Feldeka. Zrejme boli podobne šťastné ako herci a ostatní tvorcovia, ktorí rozprávku pripravili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Ľubomír Feldek #Richard Autner #Janka Kovalčíková