Jeden Hamlet, dve Gertrúdy: česká aj slovenská, Kostková aj Mičkovicová. Pozrite si fotogalériu

Už len čosi viac ako dva týždne zostávajú do premiéry Hamleta. Slávna Shakespearova tragédia 5. júla na Bratislavskom hrade otvorí 22. ročník Letných shakespearovských slávností. Skúšanie výnimočnej hry je už v plnom prúde.

15.06.2022 15:10
kostelny mickovicova Foto:
Tereza Kostková ako Gertrúda.
debata

Riaditeľka a dramaturgička divadelného open air festivalu Janka Zednikovičová hovorí: „Vždy som mala tri vysnívané tituly, čo som v Bratislave chcela naštudovať – Macbeth, Othello a Hamlet. Prvé dva už sme uviedli, teraz si splním tretí sen.“

Pre spresnenie, diváci na Bratislavskom hrade už Hamleta v minulých rokoch vidieť mohli, ale šlo o hosťujúce české inscenácie. Vo dvoch pražských spracovaniach Hamleta stvárnil Jiří Langmajer a Jaroslav Plesl, v ostravskej verzii si dánskeho princa zahral Tomáš Savka. Až tento rok festival konečne uvedie slovenské naštudovanie, kde Hamletom bude Ľuboš Kostelný. Slávnosti sú známe spoluprácou medzi slovenskými a českými divadelníkmi a v predstavení vždy účinkujú herci oboch národností.

Foto zo skúšky: Marek Majeský ako Claudius,...
Foto zo skúšky: Marek Majeský ako Claudius,...
+2Herci a tvorivý tím LSS, ktorí sa podieľajú na...

„Aj tento rok sme hľadali do našej slovenskej inscenácie českého účinkujúceho. Keďže máme českého režiséra, povedali sme si, že by to mala byť herečka a ideálne v postave Gertrúdy, Hamletovej matky. Pavel Khek v minulosti spolupracoval s Terezou Kostkovou, navrhol ju a ona súhlasila. Aby sme to aj termínovo zvládli, zdalo sa nám fajn alternovať ju s Henrietou Mičkovicovou, ktorá už vytvorila pre LSS postavu Kleopatry a ani sme si neuvedomili, až teraz, keď ich spolu vidíme, že sú si podobné. V predstavení sa objaví aj obľúbený herec Marek Majeský, ktorý stvárňuje Claudia. Alexander Bárta hrá Polonia, Barbora Palčíková je Ofélia, Horácia hrá Tomáš Vravník a máme ešte dvoch výborných hercov, ktorí hrajú až tri postavy – Martin Kochan a Norman Šáro,“ hovorí Janka Zednikovičová.

Scénu k Hamletovi robil Pavol Andraško, ktorý vytvoril aj nezabudnuteľnú scénu Othella (tam Ľuboš Kostelný zažiaril ako zákerný Jago). Keďže hra Hamlet sa odohráva v Dánsku na Elsinore, divadelníci sa tentoraz rozhodli využiť ako kulisu aj Bratislavský hrad. Sľubujú aj ďalšie pozoruhodné scénografické riešenia, no tie majú pre návštevníkov ostať prekvapením. Kostýmy navrhla Alexandra Grusková, hudbu zložil Robert Mankovecký, choreografiu má na starosti Ján Ševčík.

Riaditeľka LSS Janka Zednikovičová dodáva: „Pavel Khek je náročný režisér, nestačí mu len dobré ovládanie textu, výborné herectvo, ale herci museli zvládnuť aj náročné šermiarske scény. Režíroval aj českú inscenáciu Zimní pohádka, ktorú v Bratislave uvedieme na festivale aj tento rok. Okrem toho zopakujeme ešte naše tituly Dvaja páni z Verony a Komédiu omylov. Päticu inscenácií doplní aj české naštudovanie hry Bouře, ktorá mala minulý rok premiéru v Prahe.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Henrieta Mičkovicová #Ľuboš Kostelný #Tereza Kostková #Hamlet #Letné shakespearovské slávnosti #LSS