Leo Nucci: Nehovorte mi maestro

Opera nie je show, opera je emócia, tvrdí taliansky barytonista Leo Nucci. "Ak publikum plače, je to úspech," pridáva legenda svetových operných domov, ktorá vo štvrtok 28. júna večer vystúpi na javisku Slovenského národného divadla ako hosť v inscenácii Verdiho opery Dvaja Foscariovci. Predstaví sa v úlohe benátskeho dóžu Francesca Foscariho. Hybnou silou príbehu, založeného na skutočnej udalosti, je nenávisť, túžba po moci a pomste.

28.06.2012 13:00
40 leo nucci civilka Foto:
Leo Nucci sa v Opere SND predstaví v inscenácii Verdiho opera Dvaja Foscariovci.
debata

„Giuseppe Verdi je stelesnením niečoho špecifického a typicky talianskeho. Vyznáva rovnaké hodnoty ako naši predkovia. Som patriot, vidiečan, v Taliansku platím dane, pretože túto krajinu milujem. Mám rád taliansku kultúru, ktorá sa pýši humanizmom, nesmiernymi hodnotami talianskeho umenia, od Danteho cez renesanciu až po Verdiho,“ povedal Leo Nucci, ktorý v sobotu triumfoval v milánskej La Scale. Zvučným hlasom, vynikajúcou technikou a dramatickými schopnosťami sa zmocnil postáv v dvadsiatich dvoch Verdiho operách. K jeho najobľúbenejším patrí Rigoletto, v množstve inscenácií sa v tejto postave predstavil už viac ako 450 ráz. Spieval ho v operných domoch celého sveta, len v Austrálii nie.

„Naposledy som Rigoletta spieval v polovici mája v rámci galakoncertu. Po predstavení sa ku mne naklonil dirigent Nello Santi a povedal mi: Leo, je úžasné, že vždy vytvoríme niečo nové. S ním som spieval Rigoletta už päťdesiatkrát,“ s úsmevom spomenul na tlačovej besede Leo Nucci. Mimochodom, aj s Nellom Santim sa už bratislavské publikum stretlo. Pred veľkonočnými sviatkami dirigoval v Slovenskom národnom divadle Verdiho Requiem.

„Len na fotografii v pase vyzerám starý,“ vtipkoval sedemdesiatročný operný spevák. Narodil sa 16. apríla 1942 v Castiglione del Pepoli neďaleko Bologne. Ako víťaz speváckej súťaže debutoval v Spolete v Rossiniho Barbierovi zo Sevilly v úlohe Figara. „Keď pripočítam päť rokov v zbore, spievam v milánskej La Scale už 42 rokov. Všetko naokolo sa mení, len ja nie,“ s úsmevom skonštatoval Leo Nucci.

Medzinárodný rozmer nadobudla jeho kariéra v roku 1978, keď debutoval v Royal Opera House v Londýne a Opere Luisa Miller, hneď nato spieval v Metropolitnej opere v New Yorku. Jeho interpretačné a herecké schopnosti mu otvorili dvere do najvýznamnejších operných domov Európy, Ameriky či Japonska. Spolupracoval so špičkovými dirigentmi (Herbert von Karajan, Claudio Abado) a spevákmi (Luciano Pavarotii, Plácido Domingo). Bol prvým Talianom, ktorý spieval Čajkovského Onegina v ruštine. „Neznášam spevákov, ktorí si vyžadujú oslovenie maestro. Maestro je dirigent a skladateľ,“ povedal barytonista, ktorý sa môže pochváliť dlhou a úspešnou kariérou.

„Načo ti je trón, načo ti je moc, keď nedokážeš zachrániť vlastného syna! Táto nádherná veta, ktorú vložil Verdi do finále opery Dvaja Foscariovci do Jacopových úst, je dokladom jeho humanizmu,“ dodal Leo Nucci, ktorý bol s utorkovou skúškou aj mladým dirigentom Martinom Leginusom nadmieru spokojný. Inscenáciu, ktorá mala premiéru v októbri 2010, režijne naštudoval Marián Chudovský.

debata chyba