Od Brna prepínam do slovenčiny, hovorí známa česká herečka Tereza Kostková

Tereza Kostková vďaka svojmu otcovi, hercovi Petrovi Kostkovi, videla Shakespearovho Hamleta už ako dieťa nespočetnekrát. Patrí k hrám, ktoré ju v živote veľmi ovplyvnili. Už 5. júla ju v slávnej tragédii uvidíme na Letných shakespearovských slávnostiach na Bratislavskom hrade ako Gertrúdu, Hamletovu matku. Bude mať podobne krásne šaty ako v tanečnej súťaži StarDance a namiesto koruny na hlave klobúk.

24.06.2022 07:00
debata
Video

Ľudia si vás spájajú okrem moderovania súťaže StarDance hlavne s romantickými komédiami. Na Letných shakespearovských slávnostiach ste však už v Bratislave hrali, v roku 2002 v predstavení Marná lásky snaha.

To sa vraciame dosť ďaleko, pred 20 rokmi sme tu v Bratislave hosťovali v českej verzii tejto hry. A pokiaľ ide o romantické komédie, ľudia si ma spájajú s tým, s čím môžu, filmy točím až posledných pár rokov. Veľmi ma to teší a vždy to boli pekné projekty, dobre dopadli, čo je radosť, ale je to otázka toho, čo mi ponúkli. Niežeby som mala na výber od trileru, hororu cez drámu až po komédiu a vyberala si. Jednoducho, najviac sa teraz točia romantické komédie a my herci máme radosť z dobrej práce s dobrými ľuďmi. Teší ma, že ľudia si nepovedia, akú hrôzu som točila. Ale okrem filmov sa venujem aj divadlu, ktoré ponúka oveľa širšiu škálu vecí než televízia, ktorá ide viac po type herca. Divadlo siahne do viacerých žánrov aj postáv. Keďže divadlo robím celoživotne, okrem Shakespeara som hrala aj v tituloch od Tolstého a mnohých iných autorov.

Tereza Kostková. Foto: Pravda
Hamlet 132 Tereza Kostková.

Je pre vás Shakespeare výnimočný?

Určite je to výnimočný autor, ale ako herečku ma zaujímajú rôzni autori, aj súčasní. Shakespearove tragédie sú však výnimočné, zvlášť Hamlet, a veľmi si cením, že v tejto hre môžem účinkovať. Na Hamletovi som vyrástla, bolo to prvé veľké predstavenie, ktoré som ako dieťa videla.

Koľko ste vtedy mali rokov?

Niečo medzi 10 a 14, otecko hral Horatia, najlepšieho priateľa Hamleta, ktorý celý príbeh rozpráva, v nádhernej réžii Miroslava Macháčka v Štátnej opere v Prahe. Ja som na to chodila s maminkou tak, ako rodičia niekedy berú dieťa do práce. Ocko ma ako dieťa často strážil tak, že ma vzal do divadla a ja som sedela v hľadisku. Takže som Hamleta poznala naspamäť.

Takže teraz sa už ani nemusíte učiť text?

Text sa určite učiť musím, vtedy som veru netušila, že jedného dňa budem hrať Gertrúdu, tak som sa ju neučila. Ale naozaj mám tú hru celú prežitú zvnútra a veľmi ma to do života ovplyvnilo – spolu so Cyranom z Bergeracu, ktorého som veľakrát videla v Divadle na Vinohradech, alebo s Elektrou, ktorú hrala maminka (Carmen Mayerová). V Macháčkovej réžii hrala Gertrúdu Jana Hlaváčová a Josef Somr hral zasa Claudia, Franta Němec bol Hamlet, Zorka Jandová hrala Oféliu – boli to obrovské mená a zažila som krásne divadlo. Sú tituly, ktorých texty herec má hovoriť a ľudia ich majú počuť v každej dobe – a takým textom je Shakespearov Hamlet.

Kto hrá v Hamletovi na Bratislavskom hrade

Pozrite si fotografie z nového predstavenia.

Fotogaléria
Foto zo skúšky: Marek Majeský ako Claudius,...
Foto zo skúšky: Marek Majeský ako Claudius,...
+2Herci a tvorivý tím LSS, ktorí sa podieľajú na...

Takže o Gertrúde ste nesnívali, ale čo Ofélia?

Na žiadnu postavu som nikdy nepomýšľala, je zbytočné si niečo želať, potom vám môže byť len ľúto, keď sa to nesplní. Je to skôr osud alebo otázka toho, ako vás vidí okolie, na čo máte vek alebo čo vyžarujete. Robím svoju profesiu preto, že vidím zmysel v odovzdávaní emócií a obrazov divákom. Niečo v nich zanechajú a oni o nich môžu premýšľať. V tragédii napríklad vidíme dôsledky vecí, ktoré potom nemusíme prežiť, uvedomíme si, kade nie je dobré ísť. Sú hry, ktoré som si priala robiť, lebo by sa mali dlhodobo rozprávať – a tam Hamlet určite patrí.

Tvorcovia aktuálnej inscenácie Hamleta ju opisujú ako príbeh o šialenstve v šialenej dobe, ktorá pripomína aj tú našu. Aj vy to tak vidíte?

Áno, zúfalo to pripomína našu dobu. Shakespeare mal dar vyhmatať v príbehu podstatu človeka za určitých okolností. Pretože človek taký nie je vždy, ale niekedy taký vie byť, takéto veci sa archetypálne dejú, ale nemuseli by sa diať, pretože na ne máme vplyv. Nie vždy tie situácie zvládneme a potom sa to končí ako v Hamletovi. Tie situácie sa môžu opakovať v každej dobe, lebo Homo sapiens stále nevie zvládať sám seba a nevie si vždy vybrať tú lepšiu cestu. Preto je tá hra nadčasová, až mrazí, je zúfalo pravdivá, lebo je o človeku, a nie o nejakej dobe. Je o ľuďoch, lebo od narodenia Krista sme sa až tak veľmi nevyvinuli. Technika sa vyvíjala oveľa rýchlejšie ako ľudská duša. Človek je v niečom stále rovnaké „hovädo“, správa sa hrozne a ešte na to má čoraz lepšiu techniku a nástroje. Preto stále musíme pripomínať, že človek má aj lepšiu stránku, ktorú treba hľadať.

Ľuboš Kostelný a Tereza Kostková na plagáte k... Foto: LSS
Hamlet Kostkova Kostelny Ľuboš Kostelný a Tereza Kostková na plagáte k novému Hamletovi.

Nezľakli ste sa trošku, keď ste dostali rolu Gertrúdy?

Nie, to je v poriadku. Kedysi ženy rodili skoro, Hamlet má byť tridsaťročný, my nehľadáme, kto na aký vek vyzerá. Podstatné je, že nemá 15 či 16 rokov, nemá ani 20, ide o to, prečo ešte nie je kráľom a prečo tak dlho študoval. V tých časoch ženy rodili v 16 rokoch, čiže to úplne sedí. Ja som teda v správnom veku a ten chlapec, čo hrá Hamleta, môže vyzerať akokoľvek. Pán Kemr vyzeral aj v päťdesiatke na 70. Tridsiatnik môže byť zrelý intelektuál, ide o myšlienku, nie o kalendárny vek. Podstatné je, že nebudem vyzerať ako babička, aby bolo uveriteľné, že kráľovná sa ešte vydala, vzťah s jej novým mužom je podstatný. Pritom musí byť jasné, že tých príležitostí už nebude mať veľa. A Ľubo Kostelný je úžasný herec.

Poznali ste sa už predtým?

Viem, že hral vo filme Rebelové, ale osobne sme sa nepoznali.

Hrá sa Shakespeare inak s českými a inak so slovenskými hercami? Vy budete v tomto naštudovaní jediná Češka.

Páči sa mi, že Letné shakespearovské slávnosti udržujú česko-slovenské väzby. Je mi to blízke aj pre moje česko-slovenské manželstvo (jej manželom je režisér Jakub Nvota). Mám veľmi rada Slovensko, vlani som tu nakrúcala dva filmy (V lete ti poviem, ako sa mám a Hlavne veľa lásky), a teší ma, že poznávam tunajšiu divadelnú tvorbu. Aj môj muž, aj český režisér Pavel Khek sa zhodujú, že máme odlišné herectvo. Ale iná je len cesta, dobrý herec smeruje k rovnakému cieľu. Vo finále sa stretávame. Mne je však slovenský naturel veľmi blízky, a navyše nie som celkom typická Češka. Myslím, že v Čechách sa skúša pozvoľnejšie než na Slovensku, temperament sa ukazuje až neskoršie. Ale ja mám španielsko-nemecké korene, som kozmopolitná a oveľa temperamentnejšia ako Česi. Keď som v Česku, skúšam ako Česi, a na Slovensku sa vo mne otvorí tá temperamentnejšia polovica. Prispôsobím sa okoliu.

Páči sa vám, že ostatní herci hrajú po slovensky, no vaše repliky budú v češtine?

Baví ma preskakovať z češtiny do slovenčiny.

Tereza Kostková a Ľuboš Kostelný. Foto: Pravda, Lubos Pilc
Ľuboš Kostelný Tereza Kostková Tereza Kostková a Ľuboš Kostelný.

Zvládli by ste aj Shakespeara vo Feldekovom preklade?

Asi by som sa to naučila, v slovenčine som už štyri roky intenzívne doma, ale na javisku by som si to netrúfla prezentovať, bála by som sa, že budem komická. Ľudia vedia, že som Češka. V komédii by som si to pokojne dovolila, ale do tragédie sa mi to nehodí. Ale určite by som sa to naučila, aj mi to naskakuje, keď počujem Heňu Mičkovicovú, s ktorou sa alternujeme – hoci ja mám v češtine iný text. Keď odchádzam odtiaľto, chvíľu na seba hovorím po slovensky, kým sa prehodím do češtiny.

Sledujete sa s Henrietou Mičkovicovou navzájom, ako hráte?

Myslím, že alternácie sú veľmi dobrá vec, hlavne keď má človek inšpiratívnu kolegyňu. Rada sa pozerám na scénu a pozorujem, čo Heňa prináša do kompozície, ktorú chce režisér Pavel Khek. Vidím, ako to pôsobí, čo funguje a čo nie.

Kostková žiari v Stardance vo večerných róbach

Pozrite si fotky Terezy Kostkovej v tanečnej súťaži.

Fotogaléria
Moderátorka Tereza Kostková.
Moderátorka Tereza Kostková počas jedného z kôl...
+2Tereza Kostková na finále Stardance počas...

Narazili ste vo Feldekovom slovenskom texte na slovo, ktorému ste nerozumeli?

Áno, ako poviete „bídník“? Beďar? Pardon, beďar je niečo iné (vyrážka – pozn. red.), toto je bedár, to som nepoznala. A teraz som šla okolo Novej scény a tam bol plagát na Les Misérables, Bedárov, už to chápem. A ešte som sa pýtala, ako sa povie „vypálit cejch“, na to bolo tiež zvláštne slovo. Už viem, biľag. To som nepoznala, ale inak som rozumela.

Radíte sa o niečom z hry s manželom?

Veľa sa rozprávame, zaujíma ho, ako text vykladáme, hra je naozaj ako detektívka. Zaujíma nás, či Gertrúda vedela, kto zabil jej manžela, či o tom vedela vopred, či to schvaľuje, alebo sa bojí, alebo je rada. To všetko ovplyvňuje, ako to budeme hrať. Gertrúda nemá až toľko textu, viac rozprávajú chlapi, ale je veľmi podstatné vedieť, kto si čo myslí. Musím vedieť, čo cítim k Ofélii, či si prajem, aby sa s Hamletom vzali, alebo na ňu ako matka žiarlim.

Shakespeare-Kostelny Čítajte aj Nový slovenský Hamlet? Ľuboš Kostelný

Koľko času trávite s Gertrúdou – alebo ju viete v hlave vypnúť?

Jasné, keď budem v Prahe hrať iné predstavenie alebo mám v rozhlase hostí s celkom inou témou, tak na ňu nemyslím. Ale vždy, keď sem šoférujem, trvá to tri hodiny a už od Brna začínam myslieť na Gertrúdu. Keď odchádzam, ešte to dobieha, ale v Prahe už žijem pražský príbeh. Ten text ma veľmi baví celý, keď doceníte hĺbku každého slova a uvedomíte si, kto to hovorí, všetko tam je. Potom to len stačí povedať.

Koľko Hamletov ste videli?

Toho Macháčkovho v podaní Frantu Němca v detstve asi miliónkrát a potom, keď som mala 15 rokov, v réžii môjho budúceho muža Petra Kracíka v Divadle na Palmovce – vtedy hral Hamleta Kamil Halbich a Jirka Langmajer hral Laerta. Ale netreba si pozerať iné verzie hry, pretože každého tvorcu strhne k inému stvárneniu. Zaujíma ma, ako to vidí Pavel Khek. Zaujímavé je, že v hre sú len dve ženy, Gertrúda a Ofélia, inak ide o svet mužov, ktorí rozhodujú, a na ne to dopadá. Každá sa k tomu ale stavia inak. Ženy sú nositeľky lásky, Ofélia ľúbostnej, Gertrúda materskej. Getrúda lieta medzi oboma láskami, to poznajú všetky ženy. Láska matky k synovi je obrovská, hýbe svetom. Aj preto je hra nadčasová, lebo toto sa nikdy nezmení.

Ako bude vyzerať váš kostým?

Akurát sme mali kostýmové skúšky, budeme mať krásne súčasné šaty, ktoré však rešpektujú hierarchiu. Kráľovná má krásne róby, symbolizujú šľachtický rod dlhými rukávmi, mám červené aj čierne šaty. Aj kostýmy symbolizujú prerod duše. Budem mať klobúk namiesto koruny.

Je kostým dôležitý? Herci často hovoria, že len čo sa oblečú do kostýmu, akoby vkĺzli do postavy. Je to tak?

Dobrý kostým urobí veľa, premení vás. Ale nestačí len liezť do kostýmu, ale aj do predstavy, skúsenosti, je fajn ušiť si ešte jeden neviditeľný duševný kostým. Ale v kostýme sa aj inak pohybujete, symbolizuje postavenie, lebo niečo iné môže matka kráľovná a niečo iné Ofélia. My niečo chceme, niekoho milujeme, ale spoločnosť nás niekam tlačí.

Budú to celkom iné šaty ako tie, v ktorých ste moderovali StarDance?

Práveže veľmi nie, sú podobne elegantné, len budem mať dlhšie rukávy. Dnes som mala šaty ako na StarDance, len som mala dramatické divadelné rukávy, ktoré vyniknú pri gestách na Bratislavskom hra­de.

Video
Predstavenie uvedú Letné shakespearovské slávnosti na Bratislavskom hrade.

Náš hrad sa teraz zmení na dánsky Elsinor, ako sa vám tu hrá?

Už v Marnej lásky snahe sa mi tu hralo dobre, pamätám si, že strašne fúkal vietor. My sme sa niekoľko princezien prezliekali za paravánom, ale vietor nám nadvihol plachtu práve vo chvíli, keď sme všetky boli v negližé. Hneď sme mali aplauz.

Keď už zmieňujete počasie, Ľuboš Kostelný mi v rozhovore pred 10 rokmi povedal, že diváci na Letných shakespearovských hrách reagujú podľa počasia. Keď je chladnejšie, tak viac a lepšie, ale keď je teplo, zdajú sa mu lenivejší. Najviac smiechu a standing ovations zažijú herci, keď je zima.

Áno, keď je zima, ľudia vstanú a tlieskajú vám, že ste to prežili, aj sebe, že tam zostali. Keď je teplo, chce sa vám spať ako doma na gauči. Ale ešte nikdy nám ľudia neodišli, keď sme hrali na vonkajších scénach.

Chodíte s manželom na divadelné predstavenia?

Jasné, ale teraz hrám toľko náhradných predstavení, lebo dobiehame zrušené predstavenia z čias covidu, že nemám skoro žiadne voľné večery. Niekoľko premiér svojho muža som nevidela, ani Oresta v Hradci Králové, ktorého robil u Pavla Kheka. Naposledy som videla v DPOH Kubovo nádherné predstavenie Umenie padať o dvoch príbuzných Jackie Kennedyovej, kde hrá Anička Šišková a Soňa Norisová. Jeho hru Podivuhodné hodiny literatúry Hany a Matúša pre Túlavé divadlo som len čítala, lebo ju chcem neskôr preložiť do češtiny. Mám teraz dlhy voči Kubovým predstaveniam a strašne ma to mrzí, ani do Prešova sa teraz nedostanem. Ale tie, čo sú v Čechách, väčšinou stihnem a v niektorých hrám.

Manžel zasa chodí na všetky vaše predstavenia?

Na Hamleta príde a mnohé režíroval on, na premiéru prídu aj moji rodičia.

kostelny mickovicova Čítajte viac Jeden Hamlet, dve Gertrúdy: česká aj slovenská, Kostková aj Mičkovicová. Pozrite si fotogalériu

Ľuboš Kostelný mi v staršom interview povedal, že by chcel, aby z divadla či kina odchádzali s viac otázkami ako odpoveďami. Aj vy to tak beriete?

Je dobré mať otázky, ale dôležité je nenechať ich nezodpovedané.

Teraz ešte otázka z iného súdka, vraj šoférujete aj karavan…

Šoférujem, čo treba, Kubo nešoféruje, ale my to tak chceme. Ja strašne rada šoférujem a chcem byť šoférkou a veľmi sa teším, že Kubovi to vyhovuje a nehrnie sa do toho. On autám rozumie, naviguje ma, natankuje mi, zo mňa je len princezná za volantom, alebo možno podľa maminkovského veku skôr kráľovná, a Kubo všetko urobí. Šoférovať karavan, z toho som bola nadšená. Mám to po otcovi, v tomto jedinom som asi chlapčenská, ale milujem šoférovať veľké auto. A keď ešte mám full servis, je to úžasné.

Tereza Kostková

Narodila sa 14. júna 1976 v Prahe herečke Carmen Mayerovej a hercovi Petrovi Kostkovi. Vyštudovala Vyššiu odbornú školu hereckú v Michli. Účinkovala v mnohých seriáloch (Temný kraj, Hvězdy nad hlavou…), moderovala už 11 sérií tanečnej šou StarDance na obrazovkách Českej televízie. V Českom rozhlase Dvojka uvádza program Blízká setkání. Hrala vo filmoch Ženy v behu, Líbáš jako ďábel, Bezva ženská na krku, V lete ti poviem, ako sa mám, Po čom muži túžia 2. Je druhýkrát vydatá, má syna Antonína a jej manželom je slovenský divadelný režisér Jakub Nvota.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Letné shakespearovské slávnosti