Rekonštrukcia Divadla Jána Palárika v Trnave bude pokračovať

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) bude pokračovať v obnove historickej fasády Divadla Jána Palárika ((DJP). Zároveň projektovo pripraví modernizáciu zadného traktu budovy. Informoval o tom Jozef Viskupič, predseda kraja, ktorý má DJP v zriaďovateľskej pôsobnosti.

16.07.2022 06:00
Divadlo Jána Palárika Trnava Foto: ,
Divadlo Jána Palárika v Trnave.
debata

„Na jar sme ukončili rekonštrukciu historickej zrkadlovej sály divadla, v rekonštrukcii najstaršej divadelnej budovy na Slovensku budeme pokračovať. Čaká nás rekonštrukcia fasády zo strany Divadelnej ulice. Pripravíme tiež projektovú dokumentáciu na obnovu zadného traktu budovy divadla, kde sa nachádza zázemie pre hercov a techniku,“ uviedol Viskupič.

Prvú etapu rekonštrukcie fasády zo strany Divadelnej ulice ukončili v roku 2021. Stavebné práce vyšli na 216-tisíc eur. V rámci nich zrekonštruovali a obnovili štukovú výzdobu v klasicistickom výraze. Po novom boli osadené historické repliky okien a drevených žalúzií.

divadlo jana palarika - online kultura - koronavirus Čítajte viac Divadlo Jána Palárika ukáže zrenovovanú Zrkadlovú sálu

TTSK tento rok pripraví aj projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu zadného traktu budovy divadla. Ide o priestor, v ktorom sa nachádzajú šatne pre hercov a technické zázemie pre personál. Pred spustením rekonštrukcie zabezpečí kraj realizáciu pamiatkového prieskumu. Celková cena prác, ktorých realizáciu naplánovali na budúci rok, je predbežne stanovená na 390-tisíc eur. Navyše sa počíta aj s renováciou kamenného obkladu po obvode budovy.

„Divadlo meníme na moderný a dostupný priestor. Paralelne rozvíjame aj jeho programovú a sprievodnú ponuku, ktorá je viac orientovaná na deti a tínedžerov. Znakom kvality tvorby je aj jeho prijatie za člena prestížnej európskej divadelnej organizácie ETC (European Theatre Convention),“ doplnil Viskupič.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnavský samosprávny kraj #Divadlo Jána Palárika v Trnave