Americká speváčka odmieta spievať vo Verone kvôli načiernenej tvári v inej opere

Americká sopranistka Angel Joy Blueová vyhlásila, že tento mesiac nebude spievať vo Verone na opernom festivale, pretože na ňom v predchádzajúcom predstavení vystupovali interpreti so začiernenou tvárou. Blueová, ktorá je Afroameričanka, to považuje za "urážlivé, ponižujúce a rasistické". Informovala o tom agentúra AP.

18.07.2022 06:00
Angel Joy Blue Foto:
Americká sopranistka Angel Joy Blueová.
debata

Tridsaťosemročná držiteľka Grammy Blueová oznámila na sociálnej sieti Instagram, že tento mesiac nebude spievať v opere La Traviata. Zdôvodnila to tým, že v inej Verdiho opere tento mesiac vystupovali umelci so začiernenou tvárou. Etiópsku princeznú Aidu v nej stvárnila ruská sopranistka Anna Netrebková.

Blueová označila používanie začierňovania tváre za „archaické“, podľa nej nemá táto praktika miesto v modernej spoločnosti.

Organizátor operného festivalu vo Verone v reakcii napísal, že nebolo jeho úmyslom nikoho uraziť a že Blueová mohla vedieť dopredu, čo je v programe. Divadelná nadácia tiež vyjadrila nádej, že záležitosť na vysvetlí a Blueová nakoniec budúci týždeň vo Verone vystúpi.

„Každá krajina má iné korene a iné kultúrne a spoločenské zvyklosti vychádzajúce z jej histórie,“ uviedli organizátori.

Angel Blue - The Townhouse Series

Začiernená tvar alebo tiež „blackface“ je v Amerike mnohými považovaný za rasizmus. Napríklad minulý rok v októbri zažil podobný incident americký hudobný skladateľ čínskeho pôvodu Bright Sheng, ktorý bol nútený zrušiť seminár na Michiganskej univerzite po tom, čo ho študenti obvinili z rasizmu.

Dôvodom bolo, že im na hodine pustil film Othello z roku 1965, v ktorom má predstaviteľ hlavnej role Laurence Olivier načiernenú tvár.

V roku 2019 sa tiež kanadský premiér Justin Trudeau verejne ospravedlnil po tom, čo médiá v predvolebnej kampani zverejnili jeho niekoľko rokov starú fotku, na ktorej mal začiernenú tvár na večierku usporiadanom na tému arabskej noci. Aj Trudeau sa ospravedlnil s tým, že vtedy nevedel, že to môže byť považované za rasizmus.

debata chyba
Viac na túto tému: #opera #rasizmus #Angel Joy Blueová