Národný inšpektorát práce zrušil zákaz používania historickej budovy SND

Národný inšpektorát práce zrušil rozhodnutie Inšpektorátu práce Bratislava o zákaze používania historickej budovy Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Vec vrátil na nové prejednanie a rozhodnutie. Vyhovel tak odvolaniu vedenia SND. Dôvodom sú zistené mnohonásobné pochybenia inšpektora práce. TASR o tom informovala Jana Alexová z úseku komunikácie a obchodu SND.

21.07.2022 11:29
SND historická budova Foto: ,
Historická budova SND.
debata

Vedenie divadla dostalo rozhodnutie Inšpektorátu práce Bratislava o zákaze používania historickej budovy SND na akúkoľvek činnosť 3. mája tohto roka. Budovu ihneď zatvorilo. Proti rozhodnutiu sa však odvolalo na Národný inšpektorát práce, ktorý rozhodnutie o zákaze používania historickej budovy SND zrušil a vrátil na nové prejednanie a rozhodnutie.

„Pri preskúmavaní administratívneho spisu mal Národný inšpektorát práce za to, že inšpektor práce pri vydaní napadnutého rozhodnutia mnohonásobne pochybil,“ konštatuje v rozhodnutí z júla Národný inšpektorát práce.

Ako ďalej uvádza, došlo k vážnym procesným aj skutkovým pochybeniam zo strany inšpektora práce, pretože tento neuniesol bremeno zistiť a ustáliť jednoznačne a nepochybne skutkový stav veci na základe konkrétnych dôkazov vykonaných v správnom konaní.

„Rozhodnutie inšpektora práce o zákaze používania historickej budovy SND sme od začiatku považovali za tendenčné a účelové,“ vyhlásil generálny riaditeľ SND Matej Drlička s tým, že rozhodnutie Národného inšpektorátu práce im dáva za pravdu.

Drlička deklaruje, že stav budovy bol a je stále bezpečný pre všetky akcie, ktoré nepotrebujú využívať divadelné technológie a ktoré si prinesú vlastnú techniku. Rovnako trvá na tom, že nijako neohrozovali zdravie a bezpečnosť ľudí na podujatiach, ktoré sa tam konali.

Ak opakovaná kontrola inšpektorátu práce potvrdí, že stav historickej budovy SND si nevyžaduje jej úplné zatvorenie a je bezpečný pre občasné návštevy verejnosti, vedenie divadla plánuje budovu sprístupniť návštevníkom vo forme pravidelných komentovaných prehliadok. Tvrdí, že tak vyhovie žiadostiam domácich aj zahraničných návštevníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #divadlo