Scénická žatva ponúkne dospelým divadelníkom až päť tvorivých dielní

Výročný 100. ročník festivalu sa bude konať od 30. augusta do 4. septembra v Martine.

22.07.2022 10:00
Scénická žatva Foto:
Záber z jedného z predchádzajúcich ročníkov Scénickej žatvy.
debata

Festival neprofesionálneho divadla Scénická žatva ponúkne dospelým divadelníkom až päť tvorivých dielní. Výročný 100. ročník festivalu sa bude konať od 30. augusta do 4. septembra v Martine. V tlačovej správe to uvádza Národné osvetové centrum (NOC).

Z ponúkaných piatich dielní budú dve herecké. Jednu z nich povedie herec Tomáš Mischura, ktorého mohli diváci vidieť napríklad vo filme Cesta do nemožna, v úlohe Milana Rastislava Štefánika. Druhú bude viesť herec Matej Matejka. Je spoluzakladateľom projektu Farma v jěskyni a ako výskumník pôsobí v Grotowského inštitúte.

Na workshope réžie s režisérkou a zakladateľkou Divadla Potôň Ivetou Ditte Jurčovou si účastníci položia napríklad aj otázku, kto je režisér, alebo čo všetko môže byť zdrojom inšpirácie. Na svojej osobnosti budú herci komplexne pracovať v rámci workshopu Protiklady: Rovnováha v chaose.

Účastníci sa môžu prihlásiť aj do dielne divadelnej kritiky alebo do dielne písania dramatických textov pod vedením dramaturga a dramatika Miklósa Forgácsa. Tvorivé dielne budú pripravené aj pre detských návštevníkov.

Festival Scénická žatva je prehliadka ochotníckeho divadla. Predstavujú sa na ňom víťazné ochotnícke divadelné súbory, ale aj recitátori zo súťaží ako Hviezdoslavov Kubín či Zlatá priadka. Festival organizuje NOC, štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin #divadlo #Scénická žatva