Do Divadla Aréna sa diváci budú môcť vrátiť až o rok

Diváci by sa mohli vrátiť do obnoveného Divadla Aréna v Bratislave najneskôr v sezóne 2023/2024, keďže komplexná rekonštrukcia, ktorú spustili začiatkom roka, napreduje podľa plánu. Práce by mali trvať 18 mesiacov a celkové náklady dosiahnu približne deväť miliónov.

25.07.2022 15:00
BRATISLAVA: Divadlo Aréna Foto: ,
Budova divadla Aréna na petržalskej strane Dunaja.
debata

Informovala o tom hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman. Kompletne obnovia javiskovú technológiu, zvukovú, osvetľovaciu i projekčnú techniku a opravia aj vodnú vežu.

„Rekonštrukcia budovy bude stáť 5,8 milióna eur, ale celkové náklady spolu s technológiami za približne 3,4 milióna eur dosiahnu asi deväť miliónov eur,“ spresnil predseda BSK Juraj Droba.

V letnom období sa v divadle realizujú napríklad betonárske práce na prístavkoch, reštaurátorské práce na dvoch vežiach pri hlavnom vstupe či drobné stavebné úpravy vo vnútri budovy. Následne sa v druhej polovici roka začne pracovať na interiéri divadla.

„V záverečnej fáze sa osadí všetka javisková technológia spolu so svetelnou, zvukovou a premietacou technikou,“ doplnila Forman.

BRATISLAVA: Divadlo Aréna Čítajte viac Divadlo Aréna prechádza komplexnou obnovou, ukončená má byť v roku 2023

V budúcnosti by sa mala rozšíriť ponuka kultúrnych priestorov v divadelnom areáli. Smerom na panorámu Bratislavy a nábrežie Dunaja má v budúcnosti vzniknúť kaviareň. Zároveň sa otvorí aj priestor na rozšírenie divadelných aktivít, čo najmä v letnom počasí umožní prevádzkovať letnú scénu.

„Svetelný park divadla je riešený novými technológiami LED typu a inteligentných hlavíc, zvuková aparatúra umožní divákom jedinečný zážitok aj z priamych operných či baletných prenosov z celého sveta,“ priblížila vedúca oddelenia kultúry BSK Svetlana Waradzinová.

História budovy divadla sa začala písať v roku 1828, keď na petržalskom brehu Dunaja vznikol priestor na letné divadlo, nekrytý amfiteáter. V roku 1898 na mieste amfiteátra postavili budovu, ktorej podoba sa zachovala približne do roku 1939. V roku 1945 objekt pre verejnosť na takmer 50 rokov zatvorili. Slúžil ako sklad televíznych kulís.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Bratislavský samosprávny kraj #Divadlo Aréna #divadlá