SND si pripomenie Editu Gruberovú špeciálnym galakoncertom

Opera Slovenského národného divadla (SND) otvorí novú divadelnú sezónu galakoncertom na počesť zosnulej svetovej opernej legendy Edity Gruberovej. Pozvanie na účinkovanie prijali slovenské aj svetové operné hviezdy.

09.08.2022 10:00
Rakúsko SR Slovensko Gruberová Foto: ,
Edita Gruberová.
debata

„Na javisko sa postaví aj speváčkin dlhoročný javiskový partner Francisco Araiza či hviezdna americká sopranistka Brenda Rae,“ uviedla pre TASR PR manažérka Jana Alexová.

„Nazývali ju kráľovná belkanta, diva divissima či primadonna assoluta, ale aj cárovná spevu, kráľovná koloratúry, hlas slávika a božská Edita. Publikum najprestížnejších operných domov sveta nadšene stálo, ešte len keď prichádzala na javisko,“ spomína SND na svetovú opernú legendu.

Edita Gruberová, ktorá patrí medzi najlepšie koloratúrne sopranistky všetkých čias, začínala svoju spevácku kariéru na jeho javisku.

gruberová Čítajte viac Edita Gruberová sa dostala až na Olymp

Galakoncert Edita Gruberová Tribute, ktorý slávnostne otvorí 103. divadelnú sezónu, sa uskutoční 10. septembra. „Podľa vzoru úspešného galakoncertu Peter Dvorský 70 z minulej sezóny pokračujeme v uvádzaní špeciálnych podujatí tohto typu. Veríme, že z otváracích galakoncertov sezóny venovaných výnimočnej slovenskej osobnosti operného sveta sa stane tradícia, ktorú si operné publikum zamiluje,“ poznamenal riaditeľ Opery SND Lubor Cukr.

Poctu Edite Gruberovej na javisku našej prvej scény vzdajú slovenské aj svetové operné hviezdy. Je medzi nimi aj mexický tenorista Francisco Araiza, Gruberovej dlhoročný javiskový partner. „Galakoncert v Bratislave bude jednou z výnimočných príležitostí počuť Araizu spievať naživo, keďže profesionálnu kariéru už ukončil,“ upozorňuje SND.

Rakúsko SR Slovensko Gruberová Čítajte viac Dvorský, Bršlík, Kučerová, Drlička a Valentovič o odchode Edity Gruberovej: Celý svet sa od nej mal čo učiť

Ďalšou hviezdnou hostkou je americká sopranistka Brenda Rae, ktorá pravidelne účinkuje v najprestížnejších operných domoch, ako je Metropolitná opera v New Yorku, Bavorská štátna opera v Mníchove či v Covent Garden v Londýne.

„Dôkazom umeleckej kvality tejto medzinárodne etablovanej sopranistky je aj jej tohtoročný debut na Salzburskom festivale v Mozartovej Čarovnej flaute v úlohe Kráľovnej noci v jednej z kľúčových úloh, ktorými sa v opernom svete preslávila samotná Edita Gruberová,“ dodáva Alexová.

Spomedzi slovenských operných hviezd diváci uvidia vôbec prvýkrát na javisku SND sopranistku Slávku Zámečníkovú, ale aj Simonu Šaturovú, Ľubicu Vargicovú a Pavla Bršlíka. „Nebudú chýbať ani slovenské koloratúrne sopranistky Martina Masaryková, Mariana Sajko a Andrea Vizvári. Dirigovať bude nový šéfdirigent Opery SND Kevin Rhodes,“ avizuje organizátor podujatia, ktoré doplní výstava La Gruberová vo foyeri opery a baletu.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #SND #opera #Edita Gruberová