Dva výnimočné večery v SND s exotickou Turandot

Pri príležitosti nedožitých 75. narodenín legendárneho divadelného režiséra Jozefa Bednárika sa Opera SND vracia k jeho magickej inscenácii opery Turandot.

17.08.2022 06:00
Turandot Foto:
Snímka z opery Turandot.
debata

V novej budove SND bude na programe v tomto roku len dvakrát, a to v utorok 6. septembra a vo štvrtok 8. septembra 2022 v zaujímavom sólistickom obsadení – hlavnú postavu stvárni bratislavskému publiku známa a obľúbená nemecká sopranistka Maida Hundeling a princa Calafa mexický tenorista Luis Chapa.

Talianskeho skladateľa Giacoma Pucciniho zaujal na námete opery Turandot exotický príbeh a v protiklade k hrdinkám jeho predchádzajúcich diel krutý, chladný charakter čínskej princeznej Turandot.

Symbolická rozprávka, v ktorej za strach z lásky hlavnej hrdinky zaplatí hlavou mnoho nápadníkov, kým ho neprelomí princ Calaf, je interpretačne mimoriadne náročná, a tak až do premiéry Bednárikovej inscenácie v roku 2006 absentovala na scéne SND celých štyridsať rokov.

Je to posledné Pucciniho dielo, majster ho nedokončil. Jeho rukopis sa končí smrťou ďalšej hrdinky tohto diela Liù. Jedným z tých, ktorý operu dokomponoval podľa existujúcich zápiskov, bol taliansky skladateľ a klavirista Franco Afano. Traduje sa však zaujímavá historka spojená s premiérou opery Turandot v milánskej La Scale, ktorú 25. apríla v roku 1926 dirigoval Pucciniho priateľ, slávny dirigent Arturo Toscanini.

Z piety k veľkej osobnosti Pucciniho po scéne smrti Liù zložil Toscanini taktovku a obrátil sa k publiku so slovami: „Na tomto mieste maestro umrel“… Opera vo verzii, ako ju uvádzame aj v SND, zaznela kompletne v La Scale až nasledujúci deň po premiére.

Pucciniho Turandot je strhujúcim dielom z obsahovej i hudobnej stránky. Mnohé árie sa stali hitmi, patrí medzi ne aj azda najslávnejšia tenorová ária Nessun dorma (Nikto nespí!), ktorú spieva princ Calaf, končiaca sa víťazným „Vincero!“. Práve touto áriou sa na každom koncerte blysne vynikajúci tenorista a hosť v inscenácii Turandot v SND Luis Chapa k nim patrí!

Operu Turandot si po mnohých operných inscenáciách v SND, v ktorých uplatnil svoju nevyčerpateľnú invenciu, vybral ako svoju „labutiu pieseň“ aj režisér Jozef Bednárik. Našťastie sa tak nestalo a pokračoval v iných žánroch, ale múzam ostal verný. Hovorieval, že nemá rád ušľachtilú nudu, ale smiech, slzy, drámu, potlesk i nesúhlas… Túžil vyvolať emócie, rozdával energiu. Miloval vôňu javiska, svoje herečky, svojich umelcov, svojich divákov, často výbušný, sršiaci nápadmi, taký bol Beďo, ako ho volali blízki.

Azda nik zo slovenských umelcov sa tak intenzívne v každej voľnej chvíli nevyberal do sveta za divadlom ako on; v súkromí skromný, na neuverenie plachý, múdry a rozhľadený, pokorný sluha múz Jozef Bednárik. Turandot je jednou z dvoch posledných živých inscenácií Jozefa Bednárika v SND.

Na Jozefa Bednárika, tohto milovaného, nekonvenčného umelca, si v SND spomenieme jeho réžiou opery Turandot – monumentálnej filozoficko-rozprávkovej fresky. Vracia sa po „covidovej“ dvojročnej prestávke.

V hlavných úlohách s Maidou Hundeling a Luisom Chapom, ďalej sa predstavia Eva Hornyáková, Peter Mikuláš, Šimon Svitok, Róbert Remeselník, Tomáš Juhás, členovia Operného štúdia Martin Morháč a Pavol Mucha. Účinkuje Bratislavský chlapčenský zbor, orchester a zbor Opery SND pod taktovkou nového šéfdirigenta Kevina Rhodesa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Bednárik #Opera SND #Turandot