Sedemdesiatnička Hana Gregorová stále žije smelo

Herečka Hana Gregorová ako keby nabrala v sedemdesiatke nový dych. Zdá sa, že sa jej všetko darí, v rodine aj v práci. Je obklopená priateľmi, nebráni sa láske, má dosť pozornosti aj príležitostí.

19.08.2022 06:00
Hana Gregorová Foto:
Herečka Hana Gregorová.
debata

Stále je v pohybe. Raz je v Česku, raz je na Slovensku, inokedy ju odfotia v maďarskej Rajke, kde má dom, a vzápätí v Hudobnom divadle Karlín v Prahe. Tam bola na premiére úspešného muzikálu Slunce, seno, jahody (podľa známeho Troškovho filmu), ktorého autorom je jej syn Ondřej Brzobohatý.

Na premiére sa Hana Gregorová stretla aj s jeho novou partnerkou, známou novinárkou a moderátorkou Danielou Písařovičovou. Skrátka, herečke sa dejú nevšedné veci, je stále obklopená zaujímavými ľuďmi a aj ona je taká.

Hlava gangu

Svoj život žije veľmi smelo, čo vždy priťahuje pozornosť. Jej temperament a sebavedomá neprispôsobivosť sa prejavujú aj v jej herectve. Divák sa na ňu rád pozerá, lebo charakter postavy podfarbuje vnútornou silou, čo je príťažlivé.

Trailer k seriálu Hranica.

Naposledy to tak bolo v seriáli Hranica, kde vytvorila postavu hlavy pašeráckej rodiny, ktorá všetko riadi. Je v tej úlohe celkom iná, než sme ju poznali. Rola matky, či už rodu, či gangu, jej sedí a naznačuje, že po sedemdesiatke sa asi dočká zaujímavých úloh.

Meno po spisovateľke

Hana Gregorová sa narodila v Bratislave 20. augusta 1952. Mama jej dala meno Hana, lebo si želala, aby bola v budúcnosti slávna. Dcérku pomenovala po spisovateľke Hane Gregorovej (nar. 1885), manželke Jozefa Gregora Tajovského, ktorá veru mala s herečkou spoločné črty.

Už vtedy vystupovala ako feministka, bola sebavedomá, kritická a veľmi spoločenská. Bola aj herečkou, hrala v Tajovského hrách a tiež žila v Prahe.

Pôvodne chcela byť Hana Gregorová lekárkou, ale napokon prevážilo herectvo. Vyštudovala VŠMU a začala hrať v divadle v Trnave, účinkovala aj v rôznych filmoch (napríklad Pomocník alebo Tisícročná včela). Osudným sa jej ale stal film z roku 1981, ktorý nakrúcal Martin Hollý ml. v Tatrách.

Hana Gregorová

Pozrite si fotografie zo života jubilantky Hany Gregorovej.

Fotogaléria
Po dlhšej odmlke sa na slovenské obrazovky...
Diana Mórová a Hana Gregorová opäť ako nevesta...
+8Hana Gregorová ako veštica  v seriáli Temný Kraj.

V dobrodružnej dráme Noční jazdci hral hlavnú úlohu český herec Radoslav Brzobohatý. Medzi ním a Hanou Gregorovou sa vyvinul hlboký vzťah, ktorý ukončil ich vtedajšie manželstvá (jeho s Jiřinou Bohdalovou a jej s jordánskym lekárom Gassanom, s ktorým má dcéru Rolu) a herečka začala žiť v Česku.

Manželstvo s Brzobohatým bolo vydarené, spájala ich láska aj práca, splodili syna, hrali spolu, založili divadlo. Tam mohla Gregorová uplatniť aj organizačný talent, bola principálkou, ale mala aj veľké úlohy a mohla skúsiť réžiu.

Hanu Gregorovú môžete vidieť aj v seriáli Odsúdené.

Manželova smrť prišla náhle, deň pred jeho osemdesiatkou mu praskla výduť v bruchu. Verejnosť prežívala s Gregorovou túto drámu, ale aj neskoršie osudy. Trampoty s domom, s divadlom, potýčky s milencom, ktoré si vychutnával bulvár, rozvod syna Ondřeja s Taťánou Kuchařovou…

Zdá sa ale, že sa všetko dalo na poriadok a herečka vstupuje do ďalšej dekády života v pokoji a mieri. Vyrovnaná a posilnená pôsobí dojmom, že ešte nevytiahla všetky tromfy z rukáva. Možno jej už niekto píše rolu na telo, čo jej k jubileu srdečne želáme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #divadlo #narodeniny #jubileum #Hana Gregorová