Divadelná Nitra ponúkne tanečné a pohybové divadlo. V programe je aj oceňovaná hra Swing Heil!

Medzinárodný festival Divadelná Nitra ponúkne vo svojom tohtoročnom programe aj rôzne podoby tanečného a pohybového divadla. V poradí 31. ročník podujatia sa bude v Nitre konať 23. až 28. septembra.

25.08.2022 07:00
swing heil divadelná nitra Foto:
Inscenácia Swing Heil! ako spoločný projekt Divadla Pôtoň a Horáckého divadla Jihlava zaostruje pozornosť na subkultúru vyznavačov jazzu a swingu, ktorá stála v období druhej svetovej vojny v opozite voči totalitnému nacistickému režimu. Získala Mimoriadnu cenu poroty na festivale Nová dráma 2021 a nomináciu na Cenu Akadémie divadelných tvorcov za najlepšiu inscenáciu divadelnej sezóny 2021.
debata

Ako informovali organizátori, hlavný zahraničný program predstaví okrem iného aj tvorbu mladého poľského tanečníka a choreografa Pawla Sakowicza. „Slovenská programová sekcia zasa predstaví sólo Timeout Burnout, ktoré prepája tenis s tancom. Experimentálna pohybová performancia Soft Spot zasa predstavuje výskum vzťahu medzi telom, osobnosťou a významom,“ uviedla Asociácia Divadelná Nitra.

Divadlo Andreja Bagara Čítajte aj Nitrianske divadlo posilnilo umelecký súbor a modernizuje techniku

Dokumentárnu vizuálno-pohybovú inscenáciu s názvom Swing Heil! prinesie na festival aj Divadlo Pôtoň. Vytvorilo ju v spolupráci s českým Horáckym divadlom Jihlava. „Slovné spojenie Swing Heil! bola paródia pozdravu tretej ríše a zdravila sa tak mládež v 30. a 40. rokoch 20. storočia. Tvorivý tím pod vedením umeleckej dvojice Iveta Ditte Jurčová a Michal Ditte spracoval príbeh subkultúry, ktorá sa stala prejavom slobody,“ doplnili organizátori.

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadelná Nitra