Divadelné predstavenie vytvorené umelou inteligenciou? Babylónia!

Multimediálna inscenácia Babylónia chce rozvíriť debatu o nástrahách, ktoré prichádzajú so stále lepšími modelmi na generovanie jazyka. V kontexte dezinformáciíí, politickej propagandy a sociálnych sietí chce ukázať zápas mladých ľudí o autentickú pozíciu v dnešnom svete plnom umelých textov. Dielo má premiéru 17. septembra v kultúrnom centre Pakt na Pionierskej ulici v Bratislave.

02.09.2022 16:00
batyskaf Foto:
Predstavenie Babylónia má premiéru 17. septembra.
debata

Umelá inteligencia využila svoju schopnosť analýzy a syntézy textu, aby vytvorila dielo, ktoré je plné zaujímavostí a prekvapení.

Raz v dávnych časoch bolo mesto Babylon a v tom meste bola Veľká knižnica. Bolo v nej veľa tajomstiev. Jeden deň sa tam objavila umelá inteligencia a začala písať predstavenie. Mnohí sa domnievali, že je nemožné, aby umelá inteligencia napísala literárny text. Ale dokázala, že je schopná vytvoriť naozajstné dielo umenia.

pakt Čítajte viac P*AKT: Bývalý bufet premieňajú na divadelnú sálu

Borgesove poviedky sú plné rozprávania o tom, ako sa ľudia zmietajú v mori nekonečných možností a nevedia, kam smerujú. Toto predstavenie je podobné, ale pridáva sa k tomu ešte jeden rozmer – rozpráva sa v ňom o tom, aké dôsledky môže mať na ľudskú psychiku pretlak informácií.

V inscenácii účinkujú Kristián Baran, Jerguš Horváth a Džana Mišanková, režisérom je Matej Benčík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #umelá inteligencia