Začína sa medzinárodný festival Divadelná Nitra

Medzinárodný festival Divadelná Nitra odštartuje v piatok 23. septembra. Predstaví sa na ňom 15 inscenácií z desiatich štátov, medzi inými aj zo Slovenska.

23.09.2022 10:00
Divadelná Nitra pribehy stien 1025  1 Foto:
Archívny záber z minulých ročníkov Divadelnej Nitry.
debata

Aktuálny ročník otvorí predstavenie Sad Sam Matúš od chorvátskeho choreografa, divadelného režiséra a performera Matiju Ferlina. Na divákov čaká aj inscenácia D1 (pracovný názov) v réžii Lukáša Brutovského a v podaní Slovenského komorného divadla, no budú si môcť pozrieť napríklad aj inscenáciu Sníval som so starou mamou od maďarského režiséra Lászlóa Göndöra.

Pre študentstvo vysokých a stredných škôl je pripravený projekt Ako na divadlo. Realizuje ho asociácia Divadelná Nitra. Prihlásení záujemcovia a záujemkyne, ktorých môže byť tento rok 25, budú navštevovať predstavenia programu, diskusie s autormi inscenácií, ale i workshopy s lektormi Miroslavom Ballayom, ktorý pôsobí na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, a Miklósom Forgácsom, ktorý od roku 2011 pôsobí ako dramaturg Divadla Thália v Košiciach.

Konfrontáciu s iným pohľadom na umeleckú výpoveď i stretnutie s aktuálnymi trendmi vo výskume súčasného divadla poskytne zúčastneným v projekte stretnutie s mladými zahraničnými kritikmi a organizátormi festivalov.

swing heil divadelná nitra Čítajte viac Divadelná Nitra ponúkne tanečné a pohybové divadlo. V programe je aj oceňovaná hra Swing Heil!

Na festivale budú pôsobiť aj mladí divadelní kritici z ôsmich štátov, a to v rámci tvorivej platformy V4@Theatre Critics Residency. Platforma je určená pre kritikov zo Slovenska i zahraničia, ktorí majú menej než 35 rokov. Už po ôsmy raz budú súčasťou Divadelnej Nitry.

Štrnásť vybraných mladých kritikov pochádza z Balkánu, Vyšehradskej štvorky, ale napríklad aj Izraela či Ukrajiny. Navštívia rôzne podujatia festivalu, diskusie s tvorcami i umelcami, ale aj prednášky, analytické semináre či workshopy. V štátoch, kde pôsobia, si bude možné prečítať po festivale ich recenzie v rôznych periodikách či na blogoch.

Spojenie amatérskeho a profesionálneho prinesie projekt PRIMA. V kreatívnom laboratóriu choreografa a tanečníka Viktora Černického účastníci projektu nacvičia predstavenie, ktoré odohrajú 25. septembra. Amatéri z miestnej komunity preskúmajú s tanečníkmi hranice medzi jednotlivcom a kolektívom.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Nitra #divadlo #Divadelná Nitra