SND predstavilo novú divadelnú sezónu

Slovenské národné divadlo vstupuje do svojej 103. sezóny s niekoľkými novinkami. Zavádza blokové hranie, zvýhodnené detské vstupenky do opery či programové tlačoviny vo forme skladačiek, ktoré môžete pohodlne nosiť v kabelke. Diváci sa tiež môžu tešiť na niekoľko zaujímavých premiér.

29.09.2022 14:36
debata
Katarína Flórová, Ondrej Šaling v novom... Foto: Marek Olbrzymek
SND Carmen Katarina Florova Ondrej Saling Katarína Flórová, Ondrej Šaling v novom naštudovaní slávnej opery Carmen na javisku SND.

Deti patria do divadla

Slovenské národné divadlo sa chce v tejto sezóne priblížiť aj detskému divákovi. Zavádza preto zvýhodnené vstupné vo výške 15 eur pre deti do 18 rokov, a to na večerné operné predstavenia vo všetkých kategóriách. „Naši diváci sa nás dlhodobo pýtajú na možnosť detskej vstupenky a rozhodli sme sa im vyjsť v ústrety. Výška vstupného je dôležitým faktorom pri rozhodovaní sa, či s deťmi prídu, alebo neprídu do divadla. Uvedomujeme si totiž, že pre rodiny s dvomi-tromi deťmi môže byť večer v opere bez zľavnenej vstupenky príliš drahý,“ priblížil generálny riaditeľ SND Matej Drlička. Zároveň naznačil, že zvažujú zavedenie detských vstupeniek aj na večerné baletné predstavenia.

„V repertoári Opery SND máme viacero titulov, ktoré nie sú vyslovene detskými predstaveniami, ale sú vhodné aj pre deti alebo tínedžerov. Medzi nimi sú inscenácie ako Rusalka, Čert a Káča či Čarovná flauta, a práve pri nich dáva zľavnená vstupenka pre deti a mladých divákov veľký význam. Veríme, že medzi nimi môžeme nájsť veľa neobjavených nadšencov opery,“ dodal riaditeľ Opery SND Lubor Cukr.

Annunziata Vestri, Luis Chapa v novom... Foto: Marek Olbrzymek
SND Carmen Annunziata Vestri Luis Chapa Annunziata Vestri, Luis Chapa v novom naštudovaní slávnej opery Carmen na javisku SND.

Deti sa tiež budú môcť zúčastniť na niekoľkých zaujímavých projektoch vrátane Veľkej divadelnej prespávačky, ktorá zožala v minulej sezóne veľký úspech. Pre baletné školy z Ukrajiny ponúka SND tréningy, do ktorých sa zapojí zhruba 150 detí.

Diváci sa opäť budú môcť zapojiť do charitatívneho projektu Divadlo pre všetky deti, ktoré organizuje Slovenské národné divadlo v spolupráci s OZ Úsmev. Návštevník divadla tak bude mať možnosť prispieť ľubovoľnou sumou na vstupenku pre deti z náhradných či sociálne slabších rodín. Ku každej vstupenke, ktorú sa z vyzbieraných peňazí podarí zakúpiť, pridá SND jednu navyše, aby tak dieťaťu zabezpečilo sprievod dospelého.

Sólistka Opery SND Eva Hornyáková v opere Carmen. Foto: Marek Olbrzymek
SND Carmen Eva Hornyakova Sólistka Opery SND Eva Hornyáková v opere Carmen.

Okrem detských divákov sa bude SND sústreďovať aj na mladých ľudí, ktorí majú záujem pracovať v oblasti divadla. Študenti VŠMU či iných umeleckých škôl tak budú mať možnosť absolvovať stáž či zúčastniť sa na rôznych edukačných projektoch. Ďalšou novinkou je, že parkovisko prislúchajúce k novej budove SND bude spoplatnené.

Americký dirigent Kevin Rhodes Čítajte viac Z Viedne a La Scaly do Bratislavy. Som tu šťastný, hovorí šéfdirigent SND Kevin Rhodes

Jesenné premiéry

Čo sa týka samotného programu, už túto jeseň ponúka Slovenské národné divadlo niekoľko zaujímavých premiér. Činohra SND uvedie 5. a 6. novembra inscenáciu Čistý dom súčasnej americkej dramatičky Sarah Ruhlovej. Režisérkou predstavenia je Alena Lelková, dramaturgiu má na starosti Darina Abrahámová.

Pôjde o hĺbavú komédiu o upratovaní duší, vzťahov a domu, ktorý je metaforou našich pôvabne zmätených životov. Sarah Ruhlová získala za toto dielo v roku 2004 Pulitzero­vu cenu.

Ďalšou lákavou premiérou činohry bude 12. novembra klasika svetovej divadelnej scény – Macbeth Williama Shakespeara. Na javisko SND sa táto tragédia vracia už po tretíkrát, tentoraz pôjde o osobitú interpretáciu režiséra Martina Čičváka.

Pavol Bršlík, Peter Dvorský, Čítajte viac Peter Dvorský a Pavol Bršlík o Gruberovej: Edita bola len jedna

Balet SND uvedie 18. a 19. novembra premiéru La Fille Mal Gardée / Zle strážené dievča. Choreografom predstavenia je Frederick Ashton, dirigentmi sú Kevin Rhodes a Adam Sedlický. O hudbu sa postaral Louis Joseph Ferdinand Hérold. Ide o klasický baletný titul o márnej snahe vdovy Simone zabrániť láske svojej dcéry k mladému farmárovi.

Daniel Čapkovič, sólista Opery SND, v opere... Foto: Marek Olbrzymek
SND Carmen Daniel Capkovic Daniel Čapkovič, sólista Opery SND, v opere Carmen.

Exkluzívnym podujatím bude opäť Umenie pre život, ktoré sa uskutoční 28. októbra. Ide o pokračovanie dlhodobej tradície, ktorá vznikla z iniciatívy Národného onkologického ústavu v Bratislave. Hlavnou myšlienkou podujatia je osveta a podpora boja proti onkologickým ochoreniam. Na štýlovo bohatom programe sa predvedú vedúci sólisti Baletu SND a interpreti popredných európskych súborov.

Prvá tohtoročná premiéra v Opere SND sa uskutoční už dnes. Režisér Lubor Cukr, ktorý je zároveň šéfom Opery SND, uvedie slávnu operu Georgea Bizeta Carmen. Ide o jedno z najpopulárnejších diel svetového operného repertoáru. V tejto novej inscenácii sa však skrýva viac ako len príbeh o prelietavej láske. Dirigentom predstavenia je Kevin Rhodes, o kostýmy a scénu sa postaral výtvarník David Janošek a v hlavnej úlohe Carmen sa predstaví Katarína Hano Flórová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND