Oscarový Obchod na korze vystriedala Nevesta. Divadlo Astorka dnes premiéruje

Každá nevesta by mala byť šťastná - aspoň v predstavách to tak býva. Lenže táto nevesta je iná. Príliš samostatná na to, aby sa spoliehala na muža. Príliš múdra, aby svoj život zviazala s hocikým iba preto, že sa to od ženy očakáva. A predsa ju okolnosti dotlačia k oltáru. Nová hra v Divadle Astorka Korzo '90 Nevesta predstaví ťažkú dobu, ženskú silu aj malichernosť a zlobu mocných. Predlohu napísal Ladislav Grosman, autor slávneho Obchodu na korze, ktorého filmová verzia získala Oscara.

07.10.2022 13:30
astorka Nevesta svadba Foto:
Nevesta má byť šťastná. Líza (Zuzana Konečná) neskazí radosť sebe ani iným, ani v ťažkej dobe. Inscenácia podľa novely Ladislava Grosmana Nevesta má premiéru dnes večer v Divadle Astorka Korzo ´90.
debata

Líza a tí druhí

Líza (Zuzana Konečná) je mladá, veselá a samostatná žena. No v očiach ostatných je už stará dievka, veď má tridsať, a ešte sa nevydala. Dnes by to nebolo nič výnimočné, lenže v 40. rokoch minulého storočia si rodičia (Miroslav Noga, Szidi Tobias) o ňu robia starosti. Čo na tom, že Líza je šikovná krajčírka a je hlavným živiteľom rodiny, keď je bez muža? Slovo „nevesta“ sa kedysi používalo aj v hanlivom zmysle, práve pre staré dievky.

Štyridsiate roky boli vojnové a pre Slovensko aj hanebné. Slovenský štát prijal protižidovské zákony a začalo sa schyľovať k deportáciám. Nuž a Líza má tú smolu, že sa narodila ako Židovka. Okrem toho, že ju zväzuje doba, ktorá ženám – a už vôbec nie židovským – nepraje, zväzuje ju aj vlastná viera.

„Manželstvo je vecou dohody – láska (možno) príde po rokoch,“ hlása starý rabín (Peter Šimun). Láska je v jeho očiach nebezpečná, lebo neuznáva žiadne dohody.

Aká je Grosmanova Nevesta v Astorke?

Pozrite si fotografie z novej divadelnej inscenácie od autora oscarového Obchodu na korze.

Fotogaléria
Lízinka (Zuzana Konečná) je z malého mesta, ale...
Nevesta v Astorke: Komunita je ako rodina a...
+3Utrápení Lízinkini rodičia (Miroslav Noga a...

Z náhleho impulzu sa mnohé rodiny chopia myšlienky o dohode ako záchranného lana. V momente, keď úrady prikážu registráciu všetkých nevydatých židovských dievčat od veku 16 rokov, naberajú udalosi rýchly spád. Úradné svadby „naoko“ môžu nevesty uchrániť pred deportáciami, stačí len trocha podmazať na správnom mieste. Tak sa v malom meste naraz sobáši aj dvadsať šťastných párov – podľa dohody. Lenže Líza neberie život len tak „naoko“, a hoci si manžela nevybrala sama, kupuje manželskú posteľ.

Dievčatá sa teda môžu zachrániť sobášom. Karty však zamieša ohrdnutá láska. Mužská samoľúbosť, ktorá má navyše moc, vie byť riadne nebezpečná. Angažovaný gardista (skvelý Tomáš Turek v alternácii s hosťujúcim Krištofom Tobiášom) spochybní právoplatnosť svadieb. Presvedčí úrady, ak budú sobáše cirkevné? Starý rabín sa s mocou nechce ťahať za prsty. Nájdu nevesty záchranu?

Juraj Nvota Čítajte viac Juraj Nvota o Neveste Ladislava Grosmana, autora oscarového Obchodu na korze

Hra s nadhľadom rozoberá aj bežné medziľudské vzťahy. V protipóle k postojom starého rabína sú postoje (aj činy) mladého rabína Jánkela (Juraj Kemka), ich svieže dialógy sú konfliktom dvoch svetov, hoci v jednej komunite. Ani medzi ženami nepanuje zhoda: kým prudérna Teta Cipka (Sarah Arató) na Lízu tlačí, Trafikantka Remešová (výborná Anna Šišková v alternácii so Zitou Furkovou) ju povzbudzuje, dodáva jej silu a odvahu. Líza si rodičov ctí. Nijako to však nezmení jej náhľad na život – a tí od nej v zmätenej dobe žiadajú raz jedno a potom pravý opak.

Video
Režisér Juraj Nvota predstavuje Grosmanovu Nevestu.

Láska je silnejšia ako strach

Nevesta v Astorke vôbec nie je stará. Tak ako tridsaťročná Líza nie je starou nevestou, čomu už dnes celkom rozumieme, ani ľudská zloba a obmedzenosť od vojny nijako nezostarli. Lenže to si treba stále pripomínať. Najmä v čase, keď je vojna znova, hneď u susedov. Líza sa drží svojich vlastných zásad a odmieta sa vydať bez lásky. A tí, ktorí majú moc, ľahko strácajú ľudskosť.

Komunita je ako rodina a všetky dôležité veci... Foto: Jan Malíř
Astorka Nevesta scena za stolom Komunita je ako rodina a všetky dôležité veci sa preberajú za spoločným stolom. Na snímke zľava Matka Golda (Szidi Tobias), jej manžel a Lízinkin otec Jonáš (Miroslav Noga), Strýko Samuel (Marián Labuda), rabín Volf (Peter Šimun), nad ním Teta Cipka (Sarah Arató), rabín Jánkel (Juraj Kemka), rodinný priateľ Chaskel Lindauer (Ady Hajdu) a Trafikantka Remešová (Zita Furková v alternácii s Annou Šiškovou).
Zuzana Konečná Čítajte viac VIDEO Nevesta, čo pláva proti prúdu a konvencie trhá z koreňov. Aká je nová hra v Divade Astorka?

„Po Grosmanovej novele Nevesta sme siahli proti neznášanlivosti, ktorá vo svete zavládla. Grosmanova hrdinka si však nedá ukradnúť svoj zmysel života, aj keď žije v zlej dobe. Všetko prekonáva láskou, láska je silnejšia ako strach, a to je pre dnešok veľmi potrebná téma,“ predstavuje posolstvo novej inscenácie jej režisér Juraj Nvota. Napriek vážnym témam vojny, holokaustu, postavenia ženy a či náboženskej viery má Grosmanova Nevesta v sebe aj riadnu dávku humoru. „Grosman je výborný autor a každý príbeh je kompletný vtedy, keď má v sebe humor aj tragédiu – lebo taký je život. Inak čosi chýba. V Astorke roky pestujeme tento náhľad, že aj v smutných veciach sa objavuje ľudská malosť a smiešnosť,“ dodáva Juraj Nvota.

Zuzana Konečná Čítajte viac Zuzana Konečná: Neviem hrať vždy rovnako

Herečka Zuzana Konečná, predstaviteľka hlavnej postavy, si Lízinku obľúbila: „Lízinka je donútená do svadby, pretože je stará dievka, aj preto, aby unikla transportu do koncentračného tábora. Je však veľmi slobodný a pozitívny človek, všetky životné situácie prijíma pozitívne, tie negatívne sa snaží natoľko nevnímať. Mne sa veľmi páči, lebo pláva proti prúdu, konvencie vytrháva z koreňov. Takí ľudia sú dôležití, lebo nám strhávajú klapky z očí a ukazujú, že všetko môže byť celkom inak. Aj mne Lízinka pomáha, keď niekedy idem smutná, vravím si: takto by to ona určite nechcela. Veď život je super!“

Lízinka (Zuzana Konečná) je z malého mesta, ale... Foto: Jan Malíř
Astorka Nevesta Konecna Kristof Tobias Lízinka (Zuzana Konečná) je z malého mesta, ale má veľké srdce aj dosť rozumu. Mikuláš Gorec (Krištof Tobiáš a. h. v alternácii s Tomášom Turekom) je mestský fičúr a čas ukáže, ako hlboko až môže klesnúť.

Divadelníci z Astorky pripomínajú, že autor si zo svojich próz najviac cenil Nevestu. Jeho budúca manželka Edita bola v prvom transporte. „Skutočný príbeh románovej nevesty poznáme: po vojne sa vydala za Laca Grosmana. Šťastné vyústenie jej osudu nás napĺňa nádejou a poznaním, že aj v ťažkých časoch existujú happy endy.“ Choďte na Nevestu v Astorke, je zrelá a svieža zároveň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Nvota #Astorka Korzo '90