Ruskí vojaci zastrelili ukrajinského šéfdirigenta chersonského divadla

Ukrajinské ministerstvo kultúry potvrdilo smrť šéfdirigenta Chersonského hudobno-dramatického divadla Jurija Kerpatenka. Z oficiálneho vyhlásenia vyplýva, že dirigenta zastrelila ruská armáda v jeho vlastnom dome 14. októbra po tom, čo "odmietol spolupracovať s okupantmi".

17.10.2022 10:00
Cherson / Vojna na UA / Ruský vojak / Ruský... Foto:
Ruskí vojaci v meste Cherson na juhu Ukrajiny v máji tohto roku.
debata (4)

Podľa správ miestnych médií, na ktoré sa odvolala britská stanica BBC, Kerpatenko kategoricky odmietol účasť na koncerte 1. októbra organizovanom predstaviteľmi okupačnej správy mesta. Kerpatenko pôsobil ako šéfdirigent divadla od roku 2004, a keď mesto okupovala ruská armáda, odmietol odtiaľ odísť.

Ruská armáda obsadila mesto Cherson hneď na začiatku vojny, takže je okupované už viac ako sedem mesiacov. Začiatkom júla sa objavila informácia, že ruská armáda v Chersonskej oblasti uniesla 457 ľudí. Boli medzi nimi úradníci, starostovia i kňazi, informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Rusko a ním podporované úrady nedávno v Chersonskej oblasti zorganizovali referendum o jej pripojení k Ruskej federácii. Na základe tohto a plebiscitov v ďalších troch okupovaných oblastiach Ukrajiny bola 30. septembra v Kremli podpísaná dohoda o vstupe okupovaných ukrajinských území do Ruska. Toto rozhodnutie Západ neuznáva.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Ukrajina #vojna na Ukrajine