Divadlo Romathan uvádza v premiére inscenáciu Črievice Grófky Marice

Divadlo Romathan pripravilo pre divákov novú inscenáciu s názvom Črievice Grófky Marice. V premiére ju uvedie vo štvrtok 20. októbra vo svojich priestoroch na Továrenskej ulici v Košiciach.

18.10.2022 10:00
Romathan Foto: ,
Divadlo Romathan v Košiciach celý rok oslavuje 30. výročie od jeho založenia.
debata

Dej sa odohráva na šľachtickom dvore v období Rakúsko-Uhorska. Námet nadväzuje na operetné dielo Grófka Marica, nejde však o operetu, ale o melodrámu dejovo zameranú na život rómskych hudobníkov. „Chceme poukázať hlavne na to, aké bolo v období 19. storočia ich postavenie v spoločnosti a akým prínosom boli, čo sa kultúrneho života týka. Cez tento romantický a zároveň dobrodružný príbeh chceme divákom priblížiť kúsok rómskej histórie. Poukázať na to, akí šikovní majstri a muzikanti boli naši predkovia,“ informovalo divadlo.

Zámerom je tiež ukázať, že rómske umenie a kultúra patria na divadelné pódiá, a tak aj inšpirovať mladých Rómov k tomu, aby využili svoj talent v tomto smere.

Autorkou inscenácie je Jaroslava Sisáková, réžiu mal na starosti Marian Balog. Hlavnou postavou príbehu je huslista cimbalovej kapely, ktorá hrávala na zámku grófky Marice. „Je to vlastne taká rozprávka pre dospelých. Budeme to hrať, ako stále, v slovenskom, ale aj rómskom jazyku. Pripravená je škála pekných piesní, hudby, tancov aj pestrofarebného oblečenia zodpovedajúceho danému obdobiu,“ priblížil pre TASR riaditeľ Romathanu Karol Adam.

Ide o 88. premiéru profesionálneho rómskeho divadla, ktoré tento rok oslavuje 30. výročie založenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo Romathan