Ministerka kultúry Milanová odvolala šéfa SND Drličku

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) k 1. novembru odvolala generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku. Dôvodom odvolania boli Drličkove medializované vyjadrenia na adresu umelcov a politikov.

24.10.2022 15:17
Matej Drlička, generálny riaditeľ Slovenského... Foto: ,
Matej Drlička.
debata (20)

Drlička sám ponúkol ministerke funkciu v súvislosti so svojimi vyjadreniami na panelovej diskusii v Budapešti. Drlička sa počas konferencie vyjadril na adresu politikov, že „nanešťastie ešte stále dýchajú". Predmetné vyjadrenia zazneli na štvrtkovej diskusii na tému vzťahu kultúry a politiky v Budapešti v anglickom jazyku.

Matej Drlička, Matej Drlicka, Čítajte viac Šéf SND urazil poslancov i národných umelcov. Milanovej už ponúkol demisiu

Neskôr priznal, že použil neadekvátny výber slov. „Moje aktuálne rozpoloženie spôsobilo, že som pri niektorých vyjadreniach zvolil politicky nekorektný slovník, expresívnejší, ako by bolo vhodné. (…) Tieto vyjadrenia ma mrzia, pretože vôbec nekorešpondovali s tým, ako by som sa za bežných okolností vyjadroval v slovenčine,“ uviedol Drlička na sociálnej sieti. Ospravedlnil sa, ak niekoho jeho spôsob komunikácie pohoršil. Dodal, že za svoje slová prijíma plnú zodpovednosť.

drlička Čítajte viac Drlička môže prísť o funkciu šéfa SND, opäť podal majetkové priznanie neskoro

„Vyjadrenia pána Drličku na diskusii v Budapešti pohoršili časť spoločnosti. V týchto obzvlášť náročných dňoch poznačených vraždou v Bratislave sa Matej Drlička vyjadril za hranicou slušného správania a kultúrnosti, ktorú má umenie a jeho predstavitelia do spoločnosti prinášať. Som sklamaná z toho, že ako reprezentant SND, a v tej chvíli aj reprezentant našej krajiny v zahraničí, Matej Drlička zlyhal. Odvolávam pána Drličku z funkcie generálneho riaditeľa SND k 1. novembru," uviedla šéfka rezortu kultúry.

V oficiálnom stanovisku mu nezabudla poďakovať za prácu, ktorú vykonal počas svojho pôsobenia v Slovenskom národnom divadle, a pripomenúť, že „svoju funkciu zvládol ako manažér, nie však ako verejný funkcionár zodpovedný za svoje výroky“. Ministerka informovala o ďalších krokoch, ktoré budú nasledovať v súvislosti s aktuálnou situáciou v SND: „V najbližších dňoch poverím riadením divadla dočasného riaditeľa či riaditeľku, aby bola udržaná stabilita a nebol narušený chod divadla. Následne spustíme nový proces výberového konania na obsadenie tejto funkcie.“

Juraj Peter Čítajte viac Operný sólista Juraj Peter o odvolaní Drličku: Podarilo sa nám odseknúť hydre hlavu

Poslanci z Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá v piatok (21. 10.) odsúdili Drličkove výroky, ktoré odzneli na medzinárodnej konferencii v Budapešti. Za neslušné a nedôstojné označili poslanci napríklad Drličkove posmešné vyjadrenia na adresu „národných umelcov“, ktorí v minulosti pôsobili alebo dnes pôsobia v súboroch SND, o tom, „že sú hádam tie najdôležitejšie osoby na Slovensku“. Rovnako skritizovali aj slová o politikoch, ktorí „nanešťastie, ešte stále dýchajú“.

herec, Brano Bystriansky Čítajte viac Braňo Bystriansky: Drlička bol najlepší generálny riaditeľ za niekoľko desaťročí

Matej Drlička bol vybraný za riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) v transparentnom výberovom konaní, spomedzi kandidátov získal najviac hlasov odborníkov a odborníčok. Očakávania odbornej i laickej verejnosti, ako aj samotnej ministerky kultúry boli na základe ním prezentovaného projektu rozvoja a riadenia SND veľké. Drličkovo odvolanie z funkcie žiadali už v máji tohto roka sólisti Opery SND v súvislosti s ozdravným plánom divadla, podľa ktorého malo byť prepustených 13 operných sólistov a sólistiek – mali prejsť na externú spoluprácu. Okrem zrušenia interných zmlúv mu vyčítali aj nedostatočnú komunikáciu a víziu budúceho fungovania divadla. Manažment SND na čele s generálnym riaditeľom Matejom Drličkom svoj postup obhajoval ekonomickými argumentmi, keď všetkých 27 operných sólistov SND nebolo možné vyťažiť, aj trendom moderných divadiel, ktoré si sólistov najímajú ako hostí.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Drlička