Je to šikana štátu, bráni sa odvolaný šéf SND

Odvolanie Mateja Drličku z postu šéfa Slovenského národného divadla (SND) otriaslo celou inštitúciou. Desiatky zamestnancov mu vyjadrili podporu a ministerku kultúry Natáliu Milanovú (OĽaNO) vyzvali, aby svoje rozhodnutie zmenila. Majú totiž obavy, že sa tým zastaví ozdravný proces v SND, ktorý sa za Drličkovho pôsobenia úspešne rozbehol. Spolu s ním sa funkcie vzdalo takmer celé vedenie SND. Samotný Drlička hovorí o "šikane štátu" a za odvolaním vidí najmä to, že si znepriatelil politikov. Ministerstvo však potvrdilo, že na svojom rozhodnutí trvá.

25.10.2022 15:14 , aktualizované: 17:38
Matej Drlička, odvolanie Foto: ,
Končiaci riaditeľ Slovenského národného divadla Matej Drlička počas tlačovej konferencie k jeho odvolaniu z funkcie.
debata (22)

„Ospravedlňujem sa za to, čo som povedal. Súhlasím s tým, že verejný činiteľ také výroky vyslovovať nemá,“ uznal generálny riaditeľ, ktorý demisiu ponúkol už v piatok a Milanová ju v pondelok prijala.

Dôvodom mal byť jeho výrok na medzinárodnej konferencii organizácie Opera Europe v Budapešti, že politici „nanešťastie ešte dýchajú“. Podľa Drličku je však v skutočnosti za jeho odvolaním to, že si po prepustení interných sólistov Opery SND proti sebe poštval politikov, hlavne členov parlamentného výboru pre kultúru.

Video
Herci a zamestnanci divadla stoja za Matejom Drličkom a vedením SND

„Začala sa vojna proti mne, poľovačka na moju hlavu,“ priblížil Drlička a dodal, že to považuje za šikanovanie zo strany štátu. SND podľa neho od tej chvíle čelilo sústavným kontrolám – z ministerstva kultúry, inšpektorátu práce, konal sa i poslanecký prieskum. Nijaké pochybenia však nezistili.

drlička Čítajte viac Čekovský k odvolaniu Drličku: Využili sme našu právomoc

„Stále mi dýchali na krk, ten tlak sa stupňoval,“ opísal riaditeľ. Ako zámienku podľa neho najprv využili to, že do Národnej rady neskoro podal majetkové priznanie, no pokusu o odvolanie v parlamente ešte odolal.

Po jeho vyjadrení v Budapešti však členovia parlamentného výboru pre kultúru Milanovú vyzvali, aby voči nemu vyvodila zodpovednosť. Jeho slová dali do súvisu s vraždou dvoch mladých ľudí na Zámockej ulici v Bratislave.

Odvolaný šéf divadla také spájanie pokladá za účelové. K svojmu vyjadreniu v Budapešti uviedol, že vzniklo počas neformálnej diskusie s ďalšími 40 či 50 členmi platformy, pričom nevedel, že rozprava sa streamuje.

Vypočujte si podcast denníka Pravda k téme.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Keď hovoril o tom, ako prepustení sólisti obchádzajú každého politika, ktorý dýcha, použil kritizované slová, hoci ich pôvodne myslel ako žart. Zamestnancom sa následne ospravedlnil, že jeho „papuľa nevymáchaná“ dostala do problémov celé divadlo.

Svoje pôsobenie vo funkcii Drlička charakterizoval ako boj so štátom, pretože ten je zriaďovateľom SND. „Od momentu, keď som nastúpil, som nerobil nič iné, len prosil o peniaze,“ zdôraznil.

Ako pripomenul, v SND zaviedol ozdravný plán, ktorý schválilo aj ministerstvo, a ten už začal prinášať úspechy. Zatiaľ čo pri jeho nástupe inštitúcia hospodárila s ročným rozpočtom 17 miliónov eur, podarilo sa mu ho zvýšiť na 23 miliónov.

Juraj Peter Čítajte viac Operný sólista Juraj Peter o odvolaní Drličku: Podarilo sa nám odseknúť hydre hlavu

Dobré hospodárske výsledky a zvyšujúcu sa návštevnosť SND potvrdil i jeho ekonomický riaditeľ Matej Bošňák, ktorý sa rozhodol odísť z funkcie spolu s Drličkom.

Postov sa vzdali aj riaditeľ Opery SND Lubor Cukr, šéfka činohry Miriam Kičiňová, riaditeľka technicko-prevádzkového úseku Andrea Záhoranská, riaditeľ obchodu Patrik Taliga, šéfka komunikácie Barbora Šajgalíková, riaditeľka úseku ľudských zdrojov Petra Lanáková a Matúš Maderič, ktorý viedol úsek generálneho riaditeľa. Z 11-členného vedenia SND tak odchádza až deväť vedúcich pracovníkov.

Foyer divadla, kde sa konala tlačová konferencia, zaplnili desiatky zamestnancov divadla, medzi ktorými bolo vidieť aj známych hercov. Tomáš Maštalír v ich mene povedal, že ozdravovanie v SND sa po odvolaní Drličku zastaví.

„Verejne vás vyzývame, aby ste to rozhodnutie zvrátili a ponechali v Národnom divadle odvolané vedenie,“ vyzval ministerku kultúry. Drličku potom prítomní odmenili dlhotrvajúcim potleskom. Petíciu na jeho podporu už podpísalo vyše tisíc ľudí.

Ministerstvo na zverejnenú výzvu reagovalo vyhlásením, že Drlička na svojom poste k 1. novembru naozaj končí. „Svojím neuváženým konaním nedal rezortu kultúry inú možnosť, ako vyvodiť zodpovednosť voči jeho osobe,“ uviedlo v stanovisku.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #divadlo #Slovenské národné divadlo #Matej Drlička #Natália Milanová #kultúrna politika