Operní sólisti podporujú odvolanie šéfa SND, poukazujú na jeho prešľapy

Operní sólisti podporujú rozhodnutie ministerky kultúry Natálie Milanovej (OĽaNO) odvolať Mateja Drličku z postu generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND). Ako zdôvodnili, dlhodobo poukazujú na jeho manažérske a ľudské prešľapy.

26.10.2022 11:00
drlička Foto:
Odvolaný generálny riaditeľ SND Matej Drlička.
debata (1)

Umelci sa ohradili voči utorkovému prejavu Drličku, ktorý podľa nich obsahoval množstvo poloprávd.

„Zásadným spôsobom nesúhlasíme s jeho vyjadreniami na tlačovej konferencii, najmä s tvrdeniami na adresu členov výboru pre kultúru a médiá o šikanóznom postupe voči nemu,“ vyhlásili.

Parlamentnému výboru sa, naopak, poďakovali za profesionálny, nestranný prístup vo veci riešenia problémov opery SND, ktoré nastali počas pôsobenia Drličku vo funkcii. Súčasnú situáciu zo strany vedenia SND považujú za nemiestny nátlak na ministerku kultúry SR a zneužitie umelcov v tejto veci.

Milanová odvolala Drličku k 1. novembru. Dôvodom boli jeho medializované vyjadrenia na adresu umelcov a politikov na medzinárodnej konferencii v Budapešti, ktoré boli podľa ministerky za hranicou slušného správania a kultúrnosti a nezlučiteľné s verejne činnou osobou zodpovednou za svoje výroky.

Matej Drlička, odvolanie Čítajte viac Je to šikana štátu, bráni sa odvolaný šéf SND

Drlička sa za výroky v piatok (21. októbra) ospravedlnil, v utorok sa snažil vysvetliť ich kontext a poukázal pritom na to, že boli sčasti i vyústením šikany, ktorú pociťoval zo strany politikov, nesúhlasiacich s jeho manažérskymi personálnymi rozhodnutiami.

Drličkovi vyjadrili podporu jeho najbližší spolupracovníci, pripravení v prípade odchodu svojho šéfa takisto rezignovať, ministerku na prehodnotenie svojho rozhodnutia vyzvali aj prítomní členovia súborov SND a zamestnanci divadla. Obávajú sa, že Drličkov odchod bude znamenať koniec pozitívnych zmien v SND.

Šéfka rezortu v utorok potvrdila koniec Drličku vo funkcii. Všetky naštartované aktivity ozdravného plánu v SND chce podporovať naďalej.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Slovenské národné divadlo #Opera SND #Matej Drlička