Slovenské národné divadlo dočasne povedie Švolík

Slovenské národné divadlo (SND) dočasne povedie Jozef Švolík, vedúci oddelenia umenia a umeleckých inštitúcií Ministerstva kultúry (MK) SR, pod ktorého gesciu dlhodobo patria aj štyri štátne divadlá. Informovala o tom hovorkyňa rezortu kultúry Zuzana Viciaňová.

31.10.2022 16:54
debata (1)

„Ministerstvo kultúry týmto krokom garantuje udržanie stability a kontinuity Slovenského národného divadla až do výberu nového generálneho riaditeľa alebo novej generálnej riaditeľky,“ priblížila hovorkyňa. Dodala, že MK SR v týchto dňoch pripravuje proces verejného vypočutia na obsadenie štatutára SND.

„Informácie o verejnom vypočutí zverejní následne na svojej webstránke a na sociálnych sieťach,“ podotkla s tým, že všetci kandidáti prejdú transparentným a férovým procesom, počas ktorého odprezentujú svoje projekty a víziu riadenia SND.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) odvolala doterajšieho generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku k 1. novembru. Dôvodom boli jeho medializované vyjadrenia na adresu umelcov a politikov. Podľa ministerky boli za hranicou slušného správania a kultúrnosti a nezlučiteľné s verejne činnou osobou zodpovednou za svoje výroky. Drlička sa za svoje slová ospravedlnil, ministerke zároveň ponúkol rezignáciu.

Matej Drlička Čítajte viac Po Drličkovi potopa? So šéfom SND možno odíde až 25 vedúcich pracovníkov
1 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Slovenské národné divadlo