Odvolaný generálny riaditeľ SND Matej Drlička má silnú medzinárodnú podporu

Podporu odvolanému riaditeľovi vyjadrila Opera Europe, ktorá organizovala podujatie, na ktorom odzneli slová Mateja Drličku o politikoch.

03.11.2022 17:17
drlička Foto:
Končiaci generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička počas tlačovej konferencie k jeho odvolaniu z funkcie 25. októbra 2022 v Bratislave.
debata (7)

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) odvolala Drličku k 1. novembru. Dôvodom boli jeho medializované vyjadrenia na adresu umelcov a politikov. Drlička sa za svoje slová ospravedlnil, ministerke zároveň ponúkol rezignáciu. Ministerka ju prijala.

Drlička sa počas konferencie v Budapešti s názvom Kultúra a politika vyjadril na adresu politikov, že „nanešťastie ešte stále dýchajú".

„Sme si plne vedomí nevhodného vyjadrenia na adresu slovenských politikov, ktoré zaznelo v rámci diskusie. Združenie Opera Europa sa pridáva k ospravedlneniu pána Drličku a dúfa, že ospravedlnenie bude prijaté. Sloboda slova a prejavu je ústredným poslaním združenia Opera Europa, pretože je súčasťou demokratickej Európy,“ uviedla Opera Europa vo vyhlásení a dúfa, že "SND a jeho súčasnému vedeniu bude aj naďalej umožnené slobodne sa zúčastňovať na našich budúcich aktivitách a otvorene sa zapájať do našich vzájomných diskusií.

VIDEO: Odstupujúci riaditeľ Matej Drlička: Začala sa vojna proti mne. (video z 25. 10. 2022)

Video

Vyhlásenie Opera Europa na diskusnom paneli v Budapešti

Opera Europa je profesionálne združenie dvesto dvadsiatich dvoch operných súborov a festivalov z celej Európy. V súčasnosti prebieha jesenná konferencia o Integrácii a inklúzii v Maďarskej štátnej opere v Budapešti.

Slovenské národné divadlo je členom nášho združenia od júna roku 2022. Generálny riaditeľ Matej Drlička a jeho tím preukázali spomedzi našich členov vysokú mieru odbornosti a schopnosti konať už aj za tento krátky čas.

Bolo pre nás cťou, že pán Drlička sa zúčastnil na našej aktuálnej konferencii 20. októbra 2022 v Budapešti a že bol súčasťou otváracej diskusie na tému Kultúra a politika. Panel moderoval Martin Glaser, generálny riaditeľ Národného divadla Brno. Treba poznamenať, že zástupcovia súborov z Poľska a Maďarska neprijali naše pozvanie pridať sa do diskusie. Pán Drlička bol v tomto paneli jediný rečník z krajín V4. Účastníkov sme požiadali, aby vyjadrili svoje úprimné postrehy a názory na zložitý vzťah medzi kultúrou a politikou, najmä na vzťah medzi kultúrnymi organizáciami a vládami, ktoré ich financujú.

Sme si plne vedomí nevhodného vyjadrenia na adresu slovenských politikov, ktoré zaznelo v rámci diskusie. Združenie Opera Europa sa pridáva k ospravedlneniu pána Drličku a dúfa, že ospravedlnenie bude prijaté. Sloboda slova a prejavu je ústredným poslaním združenia Opera Europa, pretože je súčasťou demokratickej Európy. Naše združenie je bezpečnou platformou, na ktorej môžu divadlá diskutovať o svojich názoroch, vymieňať si skúsenosti a zdieľať odborné poznatky. Preto dúfame, že SND a jeho súčasnému vedeniu bude aj naďalej umožnené slobodne sa zúčastňovať na našich budúcich aktivitách a otvorene sa zapájať do našich vzájomných diskusií.

Svojím podpisom sa k podpore Mateja Drličku pridali predstavitelia operných domov, agentúr a vydavateľstiev: Bayerische Staatsoper z Mníchova, Teatro La Fenice z Benátok, Royal Opera House Covent Garden z Londýna, Kráľovská švédska opera zo Štokholmu, Teatro Regio z Turína, Teatro Regio z Parmy, Opera Graz, Dr. Raab & Dr. Böhm Künstleragentur z Viedne, predstavitelia asociácie Opera Europa, Inštitút Bohuslava Martinů / Smetana 200, Fínska národná opera a balet z Helsínk, operná platforma Opera Vision, vydavateľstvo Ricordi Berlin, Theatre du Châtelet v Paríži, Deutsche Oper am Rhein z Düsseldorfu, Oper Frankfurt, Badisches Staatstheater Karlsruhe, Teatro Lirico Cagliari, Litovská národná opera a balet z Vilňusu, Národná opera a balet v Skopje, Holandská národná opera a balet z Amsterdamu, Muziktheater Transparant Rotterdam, New Zealand Opera, Chorvátske národné divadlo Záhreb, Škótska národná opera z Glasgowa, Luzerner Theater zo Švajčiarska, Národná opereta Ukrajiny, Opera North z Leeds (UK), Opera v Göteburgu a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #divadlo #Matej Drlička