Recenzia: Láska vie dobre upratať

Hra Sarah Ruhlovej Čistý dom, ktorá mala premiéru 5. novembra v Štúdiu novej budovy SND, prináša svieži pohľad na vzťahy, dalo by sa povedať, že až s jablkovou vôňou. Hoci ide o otázky života a smrti, všetko sa začína celkom obyčajne, ba až prízemne: upratovaním. Najprv je to snaha o čistý dom, začnú sa však očisťovať aj duše. Režisérka Alena Weisel Lelková inscenuje príbeh ako komediálnu drámu, hra je veselá aj chytá za srdce.

09.11.2022 10:00
Čistý dom Foto:
Anna Javorková ako Ana a Milan Ondrík ako Charles.
debata

Robotické manželstvo

Niekto na upratovanie nemá čas, radšej tvorí, a niekto v ňom nachádza potešenie. Tak je to aj v rodine Charlesa (Milan Ondrík) a jeho ženy Lane (Ivana Kuxová). Obaja sú lekári, ktorí svoj život trávia v nemocnici a stále pracujú. Na domov im veľa času nezostáva, a to či už ide o upratovanie, alebo o spoločné chvíľky. Lane považuje tento spôsob života za jediný možný a správny. Však neštudovala na to, aby strácala čas upratovaním! Má zodpovednú prácu, je dôležitá.

Ivana Kuxová ako Lane. Foto: Robert Tappert
Čistý dom Ivana Kuxová ako Lane.

Ivana Kuxová vytvorila presvedčivú postavu ženy, ktorá je dokonalá, stále v čistom bielom, ale málo vrúcna. Hoci sa upratovaniu bráni, sama svojou urputnosťou a výkonnosťou pripomína robotický vysávač. Ale aj ten sa raz musí vypnúť: Lana je nútená prehodnotiť svoj život, veci treba riešiť: Nájde si upratovačku Jarku (Jana Kovalčiková) a manžel si tiež nájde riešenie. Už ho nebaví žiť len pre pacientov, hoci práve pacientka Ana (Anna Javorková) sa mu stane osudnou. V banálnom príbehu by sa asi manžel zamiloval do mladej upratovačky Jarky, ale autorka hry Čistý dom rozbehla dej celkom iným smerom. Všetky zúčastnené postavy prekvapia svojimi partmi.

Čistý dom

Pozrite si snímky z predstavenia.

Fotogaléria
Ivana Kuxová ako Lane.
Jana Kovalčiková ako Jarka.
+7Milan Ondrík ako Charles.

Víťazia smejkovia

Jarka je napríklad rojko a smejko. Má to po rodičoch, ktorí sa najradšej bavili rozprávaním žartov a stále sa objímali. Dokonale si rozumeli slovom, ale museli sa jeden druhého aj dotýkať, až v detskom šťastí zabúdali na okolitý svet. Práve tieto motívy sú v inscenácii Čistý dom veľmi pekné. Citlivo ich vytvoril celý tím – samotní herci, ale prispieva aj hudba Jonatána Pastirčáka (krásne žblnkoce aj sa valí), scéna a kostýmy Evy Jiříkovskej (stavila na prírodu, padajú zelené jablká, ako veľký luster života visí nad scénou strom a jeho korene), veľké emócie vyvolávajú, a predstavy spúšťajú, videá a projekcie Jána Šicka.

Jana Kovalčiková ako Jarka, Gabriela Dzuríková... Foto: Robert Tappert
Čistý dom Jana Kovalčiková ako Jarka, Gabriela Dzuríková ako Virginia a Ivana Kuxová ako Lane.

Úsporná scéna, ktorej základom je práve drevený moderný dom (priestory sa rôzne odhaľujú a využívajú, ako v domčeku pre bábiky), sa chvíľami mení na dramatickú scenériu, v ktorej clivo sneží alebo sa dvíha vietor či morské vlny, pulzuje tep. Vytvára sa ilúzia veľkej drámy, ku ktorej aj hra smeruje. Nie je však pesimistická, dominuje v nej humor, hravosť, ktorú prináša práve postava Jarky, a to najmä v dialógoch s Virginiou, ďalšou členkou tejto domácnosti (Gabriela Dzuríková je sestrou Lane). V slovenskom preklade hry (Samo Marec) je mladá upratovačka Jarka Rusínka zo Slovenska (v pôvodnej verzii je to Brazílčanka). Dramaturgička Darina Abrahámová povedala, že práve nad touto postavou veľa uvažovali. Ako ju odlíšiť od domácich, akú cudzinku vsadiť do Laninej rodiny, aby to bolo nášmu publiku blízke. Sama režisérka je z Humenného, tak možno aj ona bola za to, aby Jarka bola Rusínka a udreli klinček po hlavičke. Výborne znie aj spevavá rusínska reč a postava sedí aj herečke Jane Kovalčikovej, ktorá je tiež z východu. Jarka vnesie do sterilného prostredia spontánnosť, je veľmi veselá, citová, ale aj sebavedomá. Tiež radšej vymýšľa vtipy, než upratuje. Má vyššie ambície, chce byť komička, ale živiť sa nejako musí. Do rodiny upätých lekárov vnesie prirodzenosť a otvorenosť, ktoré sa im zídu, lebo prichádza k zlomom.

Ľubica Čekovská Čítajte viac ROZHOVOR Horor aj humor? V opere Ľubice Čekovskej ho nájdete

Ako prekabátiť smrť?

Priblíži sa smrť, ale práve vtedy sa život zintenzívni. Všetci zúčastnení sa zblížia, idú spolu na jablká, hryzú do nich, ochutnávajú sladké aj kyslé, vstupujú do mora. Smrť naťahuje pazúry, a práve tá, ktorá najviac miluje, je odsúdená, no nevzdáva sa. A autorka Sarah Ruhlová prichádza s nečakanou pointou, ktorú by sme mohli zhrnúť do sloganu Milujte a smejte sa. S takýmto programom je možné prekabátiť aj smrť.

Milan Ondrík ako Charles a Anna Javorková ako Ana. Foto: Robert Tappert
Čistý dom Milan Ondrík ako Charles a Anna Javorková ako Ana.

Celkom zrušiť sa nedá, ale je možné spočinúť na zelenom obláčiku (najprv to boli nadýchané šaty) a ešte podnietiť milovaného človeka k veľkému činu: Charles sa vyberie po zázračný liečivý strom až na Aljašku a jeho bohatiersky čin prináša všetkým pocit očisty. Hoci láska ide ruka v ruke s bolesťou a ranami, dokáže upratať svet. Azda aj diváci budú odchádzať s takýmto pocitom z rozkošného predstavenia v SND. A možno pôjdu v objatí, budú si šepkať žartíky, voňať jablkami. Vďaka za toto milé naštudovanie, kde sa ľudia hladkajú a smejú, kde láska stromy prenáša a smrť nie je iba strašná, keďže dáva nádej, že ten najlepší žart sa dozvieme možno až po nej.

HODNOTENIE PRAVDY: 5 HVIEZDIČIEK z 5

Sarah Ruhlová: Čistý dom/ réžia: Alena Weisel Lelková/ scéna a kostýmy: Eva Jiříkovská/ hrajú: Ivana Kuxová, Jana Kovalčiková, Gabriela Dzuríková, Milan Ondrík, Anna Javorková/ premiéra: 5. novembra v SND

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND