Punk rock, Domov a Elektrický anjel. Tri aktuálne hry pre mladých proti násiliu

Šikana a extrémizmus v školách, vplyv médií a sociálnych sietí, duševné zdravie mladých ľudí, utečenci a mier. Násilie má dnes veľa podôb a dnešných tínedžerov trápia problémy sveta, s ktorými si vo svojom veku nevedia poradiť. Divadlo Nová scéna reaguje na súčasnú situáciu v spoločnosti a prichádza hneď s tromi divadelnými hrami Punk rock, Domov a Elektrický anjel. Všetky sú určené mladým divákom, svojimi témami reflektujú aktuálne problémy, ktorým sú mladí ľudia vystavení deň čo deň.

17.11.2022 06:00
Elektrickz   anjel  P.Dubayov     D.Kapr   lik... Foto:
Petra Dubayová, Dušan Kaprálik a Vladislav Plevčík v inscenácii Elektrický anjel.
debata

„Predstavenia sa snažia nemoralizovať a nepoučovať, témy spracovávajú výsostne divadelným spôsobom, používajú súčasnú optiku aj slovník dnešných mladých ľudí. Význam týchto predstavení nie je len umelecký, ale aj edukatívny. Po skončení vždy nasleduje odborne garantovaná, ale neformálne a priateľsky vedená diskusia so špecialistami na danú tému a s tvorcami predstavenia,“ hovorí dramaturg divadla Svetozár Sprušanský.

Mladé herecké talenty hrajú divadlo pre mládež

Punk Rock, Domov a Elektrický anjel sú inscenácie Divadla Nová scéna, ktoré prehovárajú k mladému publiku.

Fotogaléria
Aj predstavenie Punk rock je pilotnou...
Predstavenie Punk Rock.
+6Predstavenie Punk Rock.

Hry z projektu Mladá Nová scéna sú určené deťom druhého stupňa základných škôl a stredoškolákom. Vyvolali pozitívnu odozvu pedagógov a spontánne reakcie študentov. Viacerým deťom a študentom bola následne poskytnutá priama psychologická pomoc alebo konzultácie. Pedagógovia využili aj možnosť zorganizovať diskusie k témam inscenácií s odborníkmi priamo v školách. Čo teda Divadlo Nová scéna prináša mladým?

Aj predstavenie Punk Rock je pilotnou... Foto: Dalibor Krupka
PUNK ROCK L.Pi A ta V.Plevu k M.Dr nov D.Hartl foto Dalibor Krupka Aj predstavenie Punk Rock je pilotnou inscenáciou projektu Mladá nová scéna.

Punk rock, agresivita a empatia

Narastajúce násilie a agresivitu v spoločnosti, ktoré vedú aj k šikane v školách, odráža hra Punk rock. Ukazuje súčasné vzťahy a konfliktné situácie, ktoré, ak sa včas neriešia, môžu viesť k tragickým následkom. Inscenácia vznikla v priamej spolupráci s Národným koordinačným strediskom pre riešenie problematiky násilia na deťoch. Jeho riaditeľka, psychologička Mária Vargová, so svojimi dlhoročnými skúsenosťami hovorí: „V mojej práci sa často stretávam s následkami násilia páchaného na deťoch, ale aj medzi deťmi. Neexistuje však násilie, ktorému nie je možné predísť. Predísť násiliu môžeme však iba vtedy, ak si pripustíme jeho prítomnosť a budeme ochotní a schopní sa o ňom s deťmi otvorene rozprávať.

Po každom z predstavení sa stretávame s deťmi, diskutujeme s nimi a vnímame ich ochotu a vôľu rozprávať sa s nami o všetkých veciach, ktoré sa ich týkajú. Vnímame aj ich zvedavosť, obrovskú empatiu a solidaritu, aj keď tieto prejavy nie sú vždy podľa predstáv dospelých. Je iba na nás, či tieto ich pozitívne vlastnosti budeme podporovať a kultivovať.“

Richard Wagner Tajomstva Pandory  23 jr Čítajte viac Ukrajinskí umelci sa predstavia na scéne DPOH v Bratislave

Elektrický anjel – nevinnosť vystavená šoku

Inscenácia Elektrický anjel citlivo rieši tému duševného zdravia dnešných mladých ľudí, ktorí vyrastajú vo svete bez hodnôt a sú pod vplyvom informačných kanálov, médií a sociálnych sietí bezradní. Hľadajú východisko z chaosu, v ktorom dnes žijú, ich "anjelská“ nevinnosť je vystavená "elektrickým šokom“ reality, ktorá môže aj zabíjať.

Hra je príbehom troch mladých ľudí, ktorí sa rozhodli spáchať spoločnú samovraždu, pretože už nevedia, ako ďalej. Má preto veľmi silný náboj, no ako pri ostatných predstaveniach pre mladých je spojená s diskusiou, jej cieľom je podať mladému človeku pomocnú ruku. Herec Vladislav Plevčík povedal: „Po predstaveniach Punk Rock aj Elektrický anjel ma kontaktujú mladí ľudia, ktorí sa snažia hľadať odpovede na otázky, ktoré im našimi hrami prinášame. Mám pocit, že mi dôverujú viac, ako niekomu zo svojho okolia.“

Záber z predstavenia Domov. Foto: Dalibor Krupka
DOMOV M.Candr k D.Hartl foto Dalibor Krupka Záber z predstavenia Domov.

Domov (kde je ten tvoj?)

Inscenácia Domov (kde je ten tvoj?) prináša aktuálnu tému migrácie, utečencov a blízkej vojny. Rozpráva príbeh dvoch chlapcov, ktorí po strate domova na Slovensku našli útočisko paradoxne v egyptskej púšti. Inscenácia sa snaží v divákoch prebudiť pocit solidarity s trpiacimi, k rešpektovaniu základných ľudských práv a slobôd.

Garantom diskusií po predstaveniach hry Domov sú odborní pracovníci Migračného úradu pri ministerstve vnútra, jednou z nich je riaditeľka odboru Migrácie a integrácie Petra Achbergerová: „Divadelná hra hovorí o realite, ktorú aj v týchto dňoch zažíva veľa ľudí, ktorí vinou vojen a prenasledovania musia opustiť svoje domovy. Migračný úrad ju vrelo odporúča všetkým, ktorým nie sú ľahostajné osudy a príbehy iných ľudí, pričom sa každý z nás môže hlbšie zamyslieť nad tým, kde žije a ako žije. A aký dôležitý je pre nás život v pokojnej atmosfére a mieri.“

Macbeth Petra Vajdova  Lady Macbeth  Foto Oleksandra Shergina Čítajte viac Hyeny v SND. Macbeth je viac než horor

Mladí ľudia sú kríze morálnych hodnôt vystavení každý deň, často za cenu silných emočných strát. Nespôsobili ju, no musia si s ňou poradiť a rodičia ani škola na to často nestačia. Na pomoc prichádzajú umelci, ich schopnosť byť otvorení aj nepríjemným či veľmi osobným témam, ich talent a snaha zobraziť svet v jeho zložitosti. Pripomíname, že nedávno na pôde festivalu Bábkarska Bystrica vznikla iniciatíva divadelníkov, ktorej cieľom je priniesť „divadlo do škôl“, aby návšteva profesionálneho divadla bola súčasťou vzdelávania, aby patrila do školských osnov, o ktoré sa pedagógovia môžu oprieť. Aj Divadlo Nová scéna sa obracia na všetky slovenské školy a pedagógov, aby využili ponuku na priamu diskusiu o zložitých témach súčasnosti – formou divadelného umenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Nová scéna