Punk rock v divadle je tvrdý. Mladí sú nadšení

„Dnes po celom svete nervózni a frustrovaní mladí ľudia ťahajú so sebou do záhuby ďalších. Spolucestujúcich v lietadle. Celú triedu. Zákazníkov v nákupnom centre,“ povedal o svojej hre s názvom Punk rock jej autor Simon Stephens. Jeho dráma sa odohráva v britskej strednej škole, kde dôjde k násilnému činu, no pokojne by sa mohla stať kdekoľvek inde, aj v našom meste, aj v našej škole. Na javisku Divadla Nová scéna sa rozohrá drsný príbeh o šikane a násilí, empatii a tolerancii a v hľadisku sedia decká z viacerých škôl.

24.11.2022 08:00
PUNK ROCK  L.Pi A  ta  V.Plevu    k  M.Dr  nov... Foto:
Predstavenie Punk rock je pilotnou inscenáciou projektu Mladá nová scéna.
debata

Šikana a násilie

Skupina dospievajúcich študentov vedie navonok bežný život, prežívajú svoje priateľstvá, lásky, učia sa, žúrujú, nadávajú na školu aj na rodičov a pritom si robia plány na ďalšie štúdium, na vlastný život. Celkom v pohode medzi nich zapadne nová spolužiačka Lilly (Petra Dubayová/Lenka Fecková). Až na to, že vzťahy vo vnútri tejto skupiny v pohode vôbec nie sú. Boj o pozície sa mieša s rozorvanými citmi, emócie pracujú, hormóny sa búria, vyzrádzajú sa tajomstvá a zrádzajú priateľstvá.

Bennet (Lukáš Pišta) šikanuje Chadwicka (Dávid Hartl), jeho výčiny sa stále stupňujú, až z nich behá po chrbte mráz, no ostatní sa zmôžu len na slabý odpor. Nezastaví to ani Bennetova frajerka Cissy (Miroslava Drínová) a už vôbec nie labilný William (Vladislav Plevčík). Punk rock je vzdor a títo mladí tiež všeličomu vzdorujú. Niekto má priveľmi ambicióznych rodičov. Niekto si prehnane pestuje svoje telo. Niekto si naschvál svoje telo poškodzuje. Niekto predstiera lásku či priateľstvo, len aby nebol sám, nechránený pred útokmi iných. Niekto je naozaj sám. Všetci sa hľadajú a vedia si navzájom ublížiť na duši.

Predstavenie Punk Rock. Foto: Dalibor Krupka
PUNK ROCK L.Pi A ta D.Hartl foto Dalibor Krupka Predstavenie Punk Rock.

Nikde žiadni dospelí?

V tejto hre nevystupujú žiadne dospelé postavy, iba mladí herci, ktorí hrajú mladých ľudí. Každý z hrdinov má však svoju rodinu, hoci ju na javisku nevidno. Tak ako za maskou nevidno skutočnú tvár a svoje problémy nemá nikto napísané na čele. Všetci sú pod tlakom, napätie v skupine rastie, všetci sú nervózni a frustrovaní. No jeden z nich viac než ostatní. V jednom momente sa odhodlá k šialenému kroku – bum a nastane bod zlomu, z ktorého niet návratu. Dráma zasiahne všetkých v sále ako nástojčivý výkrik. Je to hra aj o nich, pre nich, o tom, čo sa môže stať, ak necháme veci zájsť priďaleko. Je strhujúco napísaná, presvedčivo zahraná, hovorí dnešným jazykom a nič nefalšuje. Preto má na divákov taký silný účinok.

Predstavenie Punk Rock. Foto: Dalibor Krupka
PUNK ROCK L.Feckov V.Plevu k foto Dalibor Krupka Predstavenie Punk Rock.

Študenti prišli tentoraz nielen z Bratislavského kraja, ale dokonca až zo Žiliny, aby si pozreli hru britského dramatika Simona Stephensa – a neľutujú. "Páčilo sa nám to, pretože to bolo také, aká je táto doba,“ hovoria. „Dobrá téma, dobrí herci. Možno to pomôže aj tým, ktorí sú schopní také niečo spraviť.“ Neľutujú ani učitelia, niektorí prišli so svojou triedou priamo na odporúčanie niekoho z kolegov a presne vedeli, na čo idú. Po predstavení ostávajú všetci na svojich miestach v hľadisku a debatujú o šikane, o násilí, so záujmom rozoberajú jednotlivé postavy a ich konanie. Decká sa pýtajú, vravia, čo si myslia. Tému s nimi rozoberá režisér Svetozár Sprušanský a psychologička Mária Vargová, riaditeľka Centra pre boj proti násiliu na deťoch. Ako vraví, v každej škole, v každom meste žijú postavy z tejto hry v skutočnom živote. Tipnite si, koľkých ľudí by ste museli podľa prieskumu osloviť, kým by vám niekto naozaj pomohol?

Elektrickz   anjel  P.Dubayov     D.Kapr   lik  V.Plevu    k  foto Dalibor Krupka Čítajte viac Punk rock, Domov a Elektrický anjel. Tri aktuálne hry pre mladých proti násiliu

Na niekoho môže Punk rock pôsobiť až priveľmi ťaživo, najmä ak má s niečím podobným skúsenosti. Preto je dobre, že v divadle hodia mladým záchranné koleso hneď na mieste a dostanú aj kontakty, kam sa môžu obrátiť. Na stránke predstavenia môžu o hre a o téme debatovať aj s hercami. Rovnaký princíp besedy s odborníkom divadlo uplatňuje aj pri ďalších dvoch inscenáciách z projektu Mladá Nová scéna – Elektrický anjel a Domov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Nová scéna