Nový riaditeľ SND musí byť aj morálne bezúhonný, vyzývajú operní sólisti

Nespokojní sólisti Opery Slovenského národného divadla (SND) vyzývajú ministerstvo kultúry, aby medzi podmienkami pri výbere nového riaditeľa SND bola aj morálna bezúhonnosť uchádzača. Sú presvedčení, že na čele kultúrnej inštitúcie by mal byť človek s čistým morálnym štítom, nielen odborník.

25.11.2022 10:00
drlička Foto:
Odvolaný generálny riaditeľ SND Matej Drlička
debata (1)

„Dá sa takto charakterizovať po uvedených pochybeniach a vlastnej abdikácii odborný a morálny profil bývalého generálneho riaditeľa Drličku?" pýtajú sa ministerky kultúry Natálie Milanovej (OĹaNO).

Reagujú tak na vyjadrenia bývalého riaditeľa SND Mateja Drličku v relácii RTVS, kde uviedol, že zvažuje opätovnú kandidatúru na tento post, ale najskôr sa chce stretnúť s politikmi.

Sólisti opery sú toho názoru, že tento výrok by ho mal doživotne vylúčiť z uchádzania sa o akýkoľvek post vo verejnej správe. Uviedli to v otvorenom liste adresovanom okrem iných aj ministerke kultúry, prezidentke Zuzane Čaputovej a Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

Matej Drlička, odvolanie Čítajte viac Je to šikana štátu, bráni sa odvolaný šéf SND

„Súčasne sme sa dozvedeli z verejného vystúpenia pani ministerky kultúry, že bývalý generálny riaditeľ SND Drlička, ktorý síce bol odvolaný, ale je ešte stále zamestnancom SND, domnievame sa za riaditeľský plat, sa môže opätovne prihlásiť do výberového konania," píšu v otvorenom liste.

Bývalí sólisti Opery SND tiež kladú otázku, ako je možné, že v SND dosiaľ pôsobí väčšina z 20 či 25 zamestnancov, ktorí avizovali odchod z divadla spolu s Drličkom.

„Akú majú pracovnú náplň? Za čo sú platení? Je to hospodárne a efektívne nakladanie so štátnymi prostriedkami? Zamestnávateľ nepodnikol žiadne kroky, aby ich pracovné pomery boli definitívne ukončené? Klamali verejnosť?" pýtajú sa.

Sólisti tiež opätovne uviedli viacero prešľapov, ktorých sa podľa nich Drlička dopustil. V prvom rade sa na svoj post údajne nedostal prostredníctvom transparentného výberového konania a vo funkcii sa neriadil projektom, na základe ktorého výberové konanie vyhral.

drlička Čítajte viac Odvolaný generálny riaditeľ SND Matej Drlička má silnú medzinárodnú podporu

Ako doplnili, zdecimoval hrací plán Opery SND, a tiež prepustením značnej časti jej sólistického súboru išiel proti vlastnému ozdravnému plánu. Drličku obviňujú aj z porušovania interných predpisov divadla, napríklad pracovného poriadku opery, kolektívnej zmluvy či mzdového poriadku.

Bývalý riaditeľ SND sa podľa nich na medzinárodnom fóre nemiestne vyjadroval o národných umelcoch a svojimi vyjadreniami poškodil dobré meno Slovenska.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Slovenské národné divadlo #Opera SND #Ministerstvo kultúry #Matej Drlička #operní speváci #nový generálny riaditeľ SND