Rudo Geri: Šou pokračuje, ale Istropolis neprebolel

Teatro Wüstenrot začalo hrať v nových priestoroch bratislavského Domu kultúry Cultus Ružinov. Vo francúzskej komédii s názvom Pozvánka účinkujú Zuzana Tlučková, Marián Labuda a Martin Mňahončák, ktorý je aj režisérom. Autorom hry je Hadrien Raccah, hudbu zložil umelecký riaditeľ divadla Rudo Geri, ktorý nám o hre aj porozprával.

05.12.2022 10:00
Pozvánka, divadlo Foto:
Marián Labuda, Zuzana Tlučková a Martin Mňahončák v inscenácii Pozvánka.
debata

Ako sa cítite v nových priestoroch? Je vám smutno za Istropolisom?

Smutno je slabé slovo. Od roku 1981, ešte ako študent VŠMU, som v Istropolise spolupracoval ako autor hudby na legendárnych predstaveniach Fujarová šou, Rýchlokurz geniality a na mnohých ďalších úspešných tituloch. Dirigoval som tam Bratislavskú lýru, muzikál Dracula, uvádzal som legendárny muzikál Mníšky.

V roku 1999 som v tejto budove založil divadlo, ktoré od roku 2004 nesie názov Teatro Wüstenrot. Strávil som tam veľa úspešných rokov a ťažko sa mi pozerá, ako sa Istropolis búra. Som rád, že nás DK Cultus Ružinov prichýlil, aby sme mohli pokračovať v našich divadelných a koncertných projektoch.

Pozvánka

Pozrite si fotografie z nového predstavenia s názvom Pozvánka, v ktorom účinkujú Marián Labuda, Zuzana Tlučková a Martin Mňahončák.

Fotogaléria
Marián Labuda, Martin Mňahončák a Zuzana...
Martin Mňahončák v inscenácii Pozvánka.
+6Marián Labuda, Martin Mňahončák a Zuzana...

Čím vás inšpirovala hra Pozvánka ako hudobného skladateľa? Máte rád veselé námety?

Mám rád humor v živote aj na javisku. Som rád, keď od nás diváci odchádzajú s úsmevom na tvári. Táto francúzska komédia bola pre mňa zaujímavou výzvou. Text piesne, ktorý som do nej napísal, som zhudobnil každému hercovi úplne odlišne. S iným výrazom, harmóniou, rytmom. Na začiatku si tento vtip nevšimli ani herci ani diváci.

Ide aj v tejto francúzskej komédii o lásku?

Vždy ide o lásku. Mení sa len uhol pohľadu na veľa podôb lásky. O prekvapenie a smiech v Pozvánke určite núdza nie je. Na premiére bola hra často prerušovaná výbuchmi smiechu a potleskom. Komédia je plná prekvapení a šarmu.

Dirigent, hudobný skladateľ a umelecký riaditeľ... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Rudolf Geri Dirigent, hudobný skladateľ a umelecký riaditeľ divadla Teatro Wüstenrot Rudolf Geri.

Spomenuli ste pesničky. Spievajú všetci herci?

Spievajú všetci herci. Každý má svoju pesničku. Na premiére sa na konci predstavenia k spoločnej piesne pridali aj diváci.

Kde všade hru možno uvidieť? Vraj sa hneď po bratislavskej premiére, ktorá bola 29. novembra, sa chystáte do terénu.

Teatro Wüstenrot je zájazdové divadlo. Hneď po premiére vyrazila Pozvánka začiatkom decembra na svoj prvý zájazd – smer východné Slovensko. Som rodák z Košíc. Predstavíme sa v Prešove, Košiciach, Kežmarku a v Humennom hráme dokonca dvoják, dupľu – záujem divákov je veľký, čomu sa všetci veľmi tešíme. V Bratislave sa bude hrať zasa 15. januára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #rozhovor #Teatro Wüstenrot #Istropolis #Rudo Geri