Hudobný šéf La Scaly potvrdil, že zahájenie sezóny s ruskou operou odvysiela TV

Hudobný šéf milánskeho operného domu La Scala Riccardo Chaily potvrdil, že zahájenie sezóny s ruskou operou Boris Godunov odvysiela verejnoprávna televízia Rai. Povedal to v rozhovore, ktorý dnes vyšiel v denníku La Stampa. Uvedenie diela ruského skladateľa Modesta Petroviča Musorgského kritizovali ukrajinskí diplomati v Taliansku. Operu má na programe aj Česká televízia na stanici Art.

05.12.2022 12:00
Riccardo Chaily Foto:
Riccardo Chaily.
debata

Chaily, ktorý bude pri zahájení opernej sezóny v stredu dirigovať, sa neobáva, že by ruská opera spievaná v ruštine pôsobila na televíznych obrazovkách nepatrične či nezrozumiteľne. „Dúfam, že si divákov podmaní krása obrazov a sila hudby. Veľmi pomôžu tiež titulky,“ povedal pre denník Chaily.

Proti uvedeniu opery protestovali ukrajinskí diplomati v Taliansku, napríklad generálny konzul v Miláne Andrij Kartyš. Diplomat sa obáva, že by uvedenie opery mohla propagandisticky zneužiť ruská vláda.

Podľa Chailyho však Musurgij nijako nesúvisí so súčasným ruským vedením, a preto by jeho diela nemali čeliť vyobcovaniu. Ruský skladateľ sa podľa nej jasne vymedzuje „proti degenerácii moci“. „Na divadelné dosky prináša vražedného cára, ktorý sa zblázni a potom zomrie výčitkami,“ povedal Chaily.

Podľa prehlásenia Rad od nej prenos preberú aj televízie v Belgicku, Nemecku, Francúzsku, Portugalsku, Švajčiarsku či Japonsku. V Česku predstavenie odvysiela v stredu večer ČT na stanici Art.

Teaser k opere Boris Godunov.

Zahájenie sezóny sa tento rok zúčastní prezident republiky Sergio Mattarella aj premiérka Giorgia Meloniová. Účasť premiéra i prezidenta na akcii, ktorá patrí k najdôležitejším v talianskom spoločenskom živote, je podľa talianskej tlače nezvyčajná a naposledy sa tak stalo v roku 2011. Na predstavenie podľa tlače príde aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Musorgského opera má predlohu v rovnomennej tragédii ruského spisovateľa Alexandra Puškina. Ten sa pri spísaní svojho diela inšpiroval historickou osobnosťou cára Borisa Godunova, ktorý vládol v Rusku v rokoch 1598 až 1605.

Podľa prezentácie La Scaly je opera „znepokojujúcou freskou brutality a osamelosti moci“. Režisérom je dánsky umelec a bývalý operná riaditeľ divadla Royal Opera House v Londýne Kasper Holten.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #opera #La Scala