Dohodneme sa, že ma zabiješ. Divadelná hra Kontakt má slovenskú premiéru

Divadelnú hru Kontrakt napísal v roku 1985 jeden z najznámejších poľských dramatikov druhej polovice minulého storočia Sławomir Mrożek a doteraz nebola uvedená v žiadnom profesionálnom divadle na Slovensku. Spišské divadlo v úvode svojej 32. sezóny pripravilo premiéru tejto komornej hry pre dvoch hercov, ktorá sa bude konať v piatok 9. decembra o 19. h v hlavnej sále Spišského divadla v Spišskej Novej Vsi.

06.12.2022 10:00
Kontakt Foto:
Premiéra hry Kontrakt sa uskutoční v piatok 9. decembra o 19. h.
debata

Spoločenské a politické zmeny sa v druhej polovici 20. storočia vyvíjali natoľko dynamicky, že poľskí dramatici nestačili reagovať na tematické posuny. Na prahu novej éry tak neanalyzovali dobu ako takú, ale snažili sa reflektovať vlastnú, aj národnú skúsenosť s totalitnou minulosťou.

Záber z predstavenia Kontakt. Foto: Spišské divadlo
Kontakt Záber z predstavenia Kontakt.

Prostredníctvom hlavných postáv – starnúceho spisovateľa a scenáristu Magnusa a mladého hotelového recepčného Morisa – Mrożek otvára témy starej a novej doby, morálky spoločnosti, politického rozporu bipolárne orientovaného sveta, ale aj kulturologických rozdielov. Magnus, ľudsky a profesionálne vyhorený muž, prichádza mimo sezónu do prázdneho hotela vo Švajčiarsku, kde stretáva recepčného Morisa, obyčajného mladého muža, pre ktorého práca v hoteli môže znamenať začiatok sľubnej kariéry. Avšak iba na prvý pohľad. Príbeh dvoch hlavných postáv začína absurdnými a komickými dialógmi. Vďaka nim si divák uvedomí, že spoločnosť sa nevyvíja a opakovane podlieha rovnakým chybám. Postupne sa publikum dozvedá, že pôvod hlavných postáv je mimo stredoeurópskeho priestoru a obidvaja sú emigrantmi-marginálmi. Dej sa komplikuje, keď Magnus požiada Morisa, aby ho zabil a uzavrie s ním v tejto veci dohodu. Nie všetky dohody sa však musia alebo môžu plniť.

Palárik (a to jeho teátro) Čítajte viac Nová inscenácia o Palárikovi bude aj o zmierení rozhádanej spoločnosti

Inscenácia vznikla v spolupráci s občianskym združením Smart art. Mrożkovu hru Kontrakt naštudoval režisér Andrej Sukhanov, ktorý zároveň vybral hudbu a navrhol scénu. Hru z poľštiny preložil Ľudovít Kiss. Dramaturgom inscenácie je Michal Babiak, kostýmy navrhla Františka Vargová. Na vizuálnych znakoch diela odborne spolupracovala Nina Vidovencová a zvukovú stopu strihal Sergej Iegorov. V inscenácii účinkuje herec Spišského divadla Filip Štrba a ako hostia sa predstavia Peter Čižmár v alternácii s Petrom Himičom, Natália Častková, Andrej Sukhanov a Peter Džubera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spišské divadlo