Kúpať sa v sláve je tvrdá práca, no Marína Kráľovičová nikdy nebola zachmúrená. Na hereckú kolegyňu spomínajú Martin Huba a Richard Stanke

Nie je samozrejmé zanechať po sebe také množstvo nádhery, porozumenia a životnej hĺbky, hovorí jej kolega, člen činohry SND. Spomienka na jej odkaz a úsmev bude, dúfa, silnejšia ako bolesť z jej odchodu. Richard Stanke si Máriu Kráľovičovú spamätá ako večnú optimistku. "Nikdy som ju nevidel zamračenú", hovorí.

06.12.2022 10:30 , aktualizované: 15:51
Martin Huba Foto:
Martin Huba, člen Činohry SND.
debata
Zomrela Mária Kráľovičová

Pozrite si fotografie Márie Kráľovičovej.

Fotogaléria
Marína Kráľovičová.
Mária Kráľovičová chodí do postele s múdrymi...
+20Prvé štyri soboty sa bude cyklus Herecké...

Úmrtie blízkeho a cenného človeka zarmúti, no v prípade Máriinho naplneného života človek pocíti aj obdiv a radosť z toho, čo nám tu zanechala a čo všetko pre nás kolegov, a najmä pre slovenské publikum znamenala. Mária prežila krásny, obsažný a nie ľahký život. Za tých dlhých takmer sto rokov sme boli svedkami rôznych udalostí a museli sme všeličo prekonávať. Mária prežívala život plnými dúškami, a preto mohla svoje dramatické postavy obdariť hĺbkou a porozumením. Spomienka na jej odkaz a úsmev bude, dúfam, silnejšia ako bolesť z jej odchodu. Nie je samozrejmé zanechať po sebe také množstvo nádhery, porozumenia a životnej hĺbky, ako nám zanechala ona Pomohol by som si citátom: nesmúť za tým, že už nie si, buď šťastný z toho, že si bol. Môžeme sa tešiť, že nám bolo dopriate pobudnúť s ňou „zopár“ tvorivých rokov. Na svojej životnej púti sa nevyhýbala tvrdej práci ani komplikáciám, rozumela životu. Aj nám dopriala stretnúť sa s radosťou aj s pochopením, že kúpať sa v sláve je tvrdá práca a rehoľa. Mária ostáva v našich srdciach.

marina kralovicova Čítajte viac Zomrela herečka Marína Kráľovičová, v divadle hrala 74 rokov

Člen Činohry Slovenského národného divadla Richard Stanke si na Máriu Kráľovičovú spomína ako na večnú optimistku.

Richard Stanke, člen Činohry SND. Foto: Luboš Pilc
Richard Stanke, herec Richard Stanke, člen Činohry SND.

„Keď som nastúpil do divadla, bola už v dôchodkovom veku, ale robili sme spolu aj keď som ešte malý desaťročný chlapec. Vždy bola prívetivá a láskavá – k deťom aj k mladým kolegom, mám na ňu len príjemné spomienky. Nikdy som ju nevidel zamračenú, bola večná optimistka a to jej dodávalo životnú energiu. Napriek tomu, že sa dožila úžasného veku, je škoda, keď odíde takýto vzácny človek. Ako herečka mala široký rozptyl od poézie cez komédie až po tragické úlohy,“ hovorí Richard Stanke.

Mária Kráľovičová, ako ju stvárnil výtvarník... Foto: Milan Stano
Maria Kralovicova kreslil Milan Stano Mária Kráľovičová, ako ju stvárnil výtvarník Milan Stano. V roku 2008 mal veľkú výstavu obrazov Chvála krajiny a humoru v piešťanských kúpeľoch, kam herečka rada chodievala. Na vernisáži recitovala, a po nej mu s pohárom vína v ruke porozprávala, ako sa v šesťdesiatych rokoch stretávali herci s výtvarníkmi, ako boli umelci poprepájaní. A hneď ho aj inšpirovala ku kresbe, čím sa to spojenie opäť naplnilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Kráľovičová