Na Marínu Kráľovičovú spomína Marián Chudovský. Posledný s herečkou nakrúcal

Na Marínu Kráľovičovú spomína aj bývalý riaditeľ Slovenského národného divadla Marián Chudovský, ktorý je aj režisérom filmu Marína, Marilyn a tie ďalšie…. Dokumentárny film približuje kariéru legendárnej herečky a dnes o 20. 10 h ho uvedie RTVS na Dvojke. Chudovský je zároveň posledný, kto s Máriou Kráľovičovou nakrúcal.

06.12.2022 13:30
Marian Chudovský Foto: ,
Marián Chudovský
debata

S Marínou sme sa stretli kvôli nakrúcaniu jej filmového portrétu v septembri 2021 v Sušiciach na Šumave, kde žila posledné dva roky u dcéry. Do poslednej chvíle bola spoločensky aktívna a fyzicky disponovaná. Keď pri nakrúcaní zaregistrovala kameru, okamžite vedela čo spraviť. Svoju profesiu vnímala do poslednej chvíle.

Keď sa povie Marína Kráľovičová, zopakujem frázu “obrovská legendárna osobnosť slovenského herectva”. Právom jej prislúcha titul národná umelkyňa. Aj keby ho oficiálne nemala, jej majstrovstvo a osobnosť sú zakotvené v našej národnej kultúre, z ktorej vzišla. Je obdivuhodné ako sa z obyčajnej dievčiny Marky z Čárú na Záhorí stala tak obrovská herecká osobnosť.

kralovicova Čítajte viac FOTO: Prinášame prehľad divadelných momentov Maríny Kráľovičovej

Marína disponovala nielen talentom, ale aj vedomosťami, k čomu určite prispel aj vzťah s básnikom, redaktorom a prekladateľom Mirom Procházkom starším. Myslím, že tento vzťah bol pre Marínu osudový a jej tvorbu veľmi ovplyvnil. Obaja si manželsky aj profesne vychádzali v ústrety.

Mária Kráľovičová Čítajte viac Zomrela Marína. Mama ju kvôli divadlu vyšvácala čepcom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Mária Kráľovičová #Marián Chudovský