Klimatickí aktivisti obliali farbou fasádu milánskej La Scaly

Päť klimatických aktivistov zo skupiny Ultima generazione (Posledná generácia) zatkla v stredu polícia v severotalianskom Miláne. Obliali totiž modrou farbou fasádu tamojšieho svetoznámeho divadla La Scala,

07.12.2022 12:20
La Scala, divadlo Foto:
Divadlo La Scala v Miláne
debata (3)

Ide o najnovší zo série kontroverzných protestných akcií tejto skupiny v Taliansku, ktoré majú podľa iniciátorov upozorniť na naliehavosť boja proti klimatickej kríze.

Na piatich aktivistov bude podané trestné oznámenie, spresnili policajné zdroje. Znečistenú fasádu pri vchode do opernej scény La Scala museli čistiť zamestnanci divadla.

V stredu večer sa tam uskutoční premiéra ruskej opery Boris Godunov, na ktorej sa zúčastní taliansky prezident Sergio Mattarella, šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová aj talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Ekologickí aktivisti, klimatickí aktivisti Čítajte viac Klimatickí aktivisti opäť útočia. Aj na dielo Andyho Warhola

V novembri vysypali aktivisti dovedna osem kíl múky na automobil dekorovaný slávnym pop-artovým umelcom Andym Warholom, ktorý bol súčasťou výstavy jeho diel, a potom si k nemu prilepili ruky. Dielo nebolo zaistené ochranným sklom.

Klimatickí aktivisti sa v poslednej dobe dostávajú na titulky podobnými akciami, ktoré zahŕňajú ataky na umelecké diela. Terčom takých útokov sa stalo aj dielo Gustava Klimta Smrť a život vo viedenskom Leopoldovom múzeu či obraz Slnečnice od Vincenta van Gogha v Národnej galérii v Londýne.

Podľa kritikov sú protestné akcie tohto druhu kontraproduktívne, keďže môžu skôr vyvolať odpor verejnosti ako zmobilizovať podporu na ochranu klímy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #aktivisti #protest #ekologickí aktivisti #La Scala #klimatickí aktivisti