Madona s dieťaťom u Radošincov

Radošinské naivné divadlo (RND) uvádza v piatok premiéru hry Madona s dieťaťom. Réžie novinky z pera zakladateľa a principála divadla Stanislava Štepku sa ujal Kamil Žiška.

09.12.2022 16:00
Stanislav Štepka Foto: ,
„Viac ako ideály máme radšej príjemnú realitu,“ povedal o Radošinskom naivnom divadle svojho času Stanislav Štepka.
debata

„Horká komédia z domu vedľa diaľnice“ je podľa jej autora založená na prekvapení. „Ľudia budú spolu s nami rozmýšľať, ako tú hru ukončiť,“ povedal pre TASR Stanislav Štepka k hre, v ktorej je nepriamym hlavným predstaviteľom slávny Galandov obraz.

Divákov zavedie na rodinnú oslavu päťdesiatin úradníka Kamila Hrdličku, kde dôjde k zvláštnej situácii. Dospelé dcéry Pavla a Šarlota sa pred rodičmi nečakane zrieknu rodinného dedičstva, obidve chcú zdediť iba jedinú vec v dome obraz Madona s dieťaťom, ktorý u Hrdličkovcov už roky visí na stene. Ide o výtvarnú repliku od zakladateľa slovenskej výtvarnej moderny Mikuláša Galandu.

Vygumuj a napis  Stepka  Siskova   1989 Istropolis Čítajte viac Stanislav Štepka: V Istropolise sme mali vždy vypredané

Obraz chcú vlastniť obidve neústupčivé dcéry, a tak spor už od prvej chvíle vyzerá na veľkú rodinnú pohromu. Fanúšikov radošincov však v divadle nečakajú len vyhrotené rodinné vzťahy a charaktery. Štepka ich opäť pozýva skúmať s humorom a iróniou aj širšie spoločenské pomery a súvislosti. Ako naznačil, možno budú hľadať aj aké-také riešenie pri vzniknutej patovej situácii. Novej hre Stanislava Štepku nechýba autorova typická poetika, irónia, humor a melodické piesne.

Kolnikova Čítajte viac Pred 100 rokmi sa narodila nezabudnuteľná herečka Katarína Kolníková

Autorom hudby je Juraj Haško, texty piesní napísal Stanislav Štepka, scénu a kostýmy navrhol Peter Čanecký. Pod choreografiu sa podpísal Ladislav Cmorej.

Druhú premiéru hry Madona s dieťaťom uvedie RND v sobotu 10. decembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Radošinské naivné divadlo