Július Satinský okúzľoval publikum nielen s Milanom Lasicom

Herec, spisovateľ, humorista a dramaturg Július Satinský, ktorý zomrel 29. decembra 2002 vo veku 61 rokov, rozdával smiech nielen v slávnej dvojici s Milanom Lasicom. Jeho jemný a inteligentný humor v roli lekára Alberta korenil filmový evergreen S tebou mě baví svět, bol chamtivým kráľom v rozprávke Traja veteráni alebo pilotom Štefanom v komédii Vesničko má středisková. Zábavný glosátor života vedel dať svojim postrehom literárny tvar. A všade vnášal dobrú náladu.

29.12.2022 06:00
julius satinsky autogramiada Foto: ,
Autogramiáda známeho slovenského herca a komika Júliusa Satinského. Snímka z 10. septembra 2002 z kníhkupectva Luxor na Štúrovej ulici v Bratislave, kde podpisoval svoju knihu Chlapci z Dunajskej ulice.
debata (1)
Video

Július Satinský sa narodil a celé detstvo prežil v Bratislave. Ovládal viacero cudzích jazykov, nadanie na reči po ňom zdedila dcéra Lucia, jazykovedkyňa a prekladateľka. Detí sa pritom dočkal až po päťdesiatke s druhou ženou Vierou. Prvá manželka Olga, tanečnica zo súboru Lúčnica, zomrela nešťastnou náhodou v januári 1985 v Karibiku, keď sa utopila počas zájazdu.

Július Satinský zomrel pred 20 rokmi

Pripomeňte si obľúbeného herca, spisovateľa a divadelníka na fotografiách.

Fotogaléria
Nezabudnuteľný Július Satinský
Lasica a Satinský - obľúbená autorská a herecká...
+24Július Satinský a Oľga Lajdová si v rokoch 1962...

Svojho celoživotného umeleckého partnera Lasicu stretol v 12 rokoch, keď spolu vystupovali vo vianočnom predstavení v bratislavskom Dome pionierov – a rozdelila ich až Satinského smrť o skoro päť dekád neskôr. Od roku 1959 vystupovali ako komická dvojica v autorských programoch, účinkovali v Tatra revue a v Divadelnom štúdiu (Divadlo na korze), v moravskom divadle Večerní Brno a neskôr na Novej scéne v Bratislave. Po roku 1990 založili vlastné divadlo Štúdio L+S. V populárnom kabaretnom programe Ktosi je za dverami spolu glosovali aktuálne témy.

scan La Sa 02 Čítajte viac Lasica a Satinský v okienkach komiksu Radostná správa

Satinského, ktorý študoval v 60. rokoch dramaturgiu na Vysokej škole múzických umení a ako dramaturg pracoval v Československej televízii v Bratislave, popisujú nielen jeho priatelia ako renesančnú osobnosť. Svoj talent rozvinul aj ako autor veľkého množstva scénok, dialógov a celovečerných programov. Prispieval do novín a časopisov, jeho kniha fejtónov Čučoriedkáreň je kolekciou úsmevných rád a ponaučení nielen pre „čučoriedky“, ako Satinský hovoril dievčatám.

Lucia Molnár Satinská Čítajte viac S otcom ma svet bavil, hovorí Lucia Molnár Satinská
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Július Satinský