Spravte veľký nádych do nového roka so súčasným tancom

Organizátorky Medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe ponúkajú online premiéru pohybovo-hudobno-výtvarnej inštalácie Veľký nádych. Originálny projekt prepojil profesionálnu tvorbu a prácu s komunitou, autorsky sa podpísali tvorcovia z Debris Company, Stanislava Vlčeková či Jozef Vlk. Videozáznam je k dispozícii od dnes 29. decembra od 18. h na Facebooku a Yotubovom kanáli festivalu.

29.12.2022 14:00
bratislava v pohybe Foto:
Pohybovo-hudobno-výtvarná inštalácia Veľký nádych je dostupná online.
debata

„Pozitívna energia, spolupatričnosť, výzva, vnímanie iných a hľadanie seba… toto všetko nám priniesla príprava a realizácia projektu Veľký nádych v tomto roku. Rozmýšľate nad novoročnými predsavzatiami? Verím, že náš novoročný darček vás pritom naladí na tú správnu vlnu,“ povedala umelecká riaditeľka a zakladateľka festivalu Miroslava Kovářová.

Dielo Veľký nádych uviedli na jesen na nádvorí... Foto: Juraj Žilinčár
Velky nadych foto 1 Dielo Veľký nádych uviedli na jesen na nádvorí Primaciálneho paláca.

Výnimočné predstavenia sa konali na nádvorí Primaciálneho paláca v polovici septembra v rámci sprievodného programu 26. ročníka festivalu Bratislava v pohybe. V tvorivom tíme sa spojili členovia, spolupracovníci Debris Company a 43 žien vo veku od 18 do 78 rokov, ktoré reagovali na otvorenú výzvu, organizátori ich vybrali spomedzi 59 prihlásených záujemkýň. Premiéra, ktorej predchádzal rad workshopov a skúšok, sa uskutočnila 10. septembra, spolu s reprízami sa stala súčasťou bratislavského Kultúrneho leta, posledné dve predstavenia sa konali v rámci Bielej noci.

Choreografka Stanislava Vlčeková si spoluprácu s komunitou a tvorivý proces na skúškach či workshopoch pochvaľovala. „Fascinovalo ma to, ako rýchlo sa dokázali každá zo žien oslobodiť od pochybností o sebe, ako prirodzene sa prostredníctvom pohybu dostávali k sebe hlbšie a bližšie. S akou citlivosťou sa počúvali a reagovali na tie najjemnejšie podnety vyplývajúce zo zadaní. Bol to pre nás v tíme úžasný až dojímavý zážitok v prvý deň a bolo nám jasné, že to bude krásna spolupráca.“

Tanečnice počas skúšky diela Veľký nádych. Foto: Juraj Žilinčár
Velky nadych foto 3 Tanečnice počas skúšky diela Veľký nádych.

Tvorcovia projektu, členovia a spolupracovníci Debris Company, sa inšpirovali poéziou Ivana Štrpku, zbierkou Veľký dych: Psychopolis, tenký ľad.

Podstatou výtvarnej zložky je kostým vytvorený s ideou recyklácie – dlhodobo nenosený, nevyužitý odev tak dostal v produkcii ďalšiu šancu. Nový vzhľad bol dosiahnutý up-cykláciou a kreatívnymi úpravami, ktoré mu vďaka kostýmovej dizajnérke Andrei Pojezdálovej „vdýchli” novú funkciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava v pohybe #Debris Company