SILVESTROVSKÝ VÝMYSEL: Drlička, divadelný Terminátor

Vyhodia ho dverami, vráti sa oknom? Bývalého šéfa Slovenského národného divadla Mateja Drličku čaká zrejme veľkolepý návrat. (Ne)obyčajná ministerka kultúry Natália Milanová ho síce v októbri odvolala z funkcie, no on to nevzdal a znova sa prihlásil do konkurzu na nového generálneho riaditeľa SND. Podľa informácií Pravdy má veľkú šancu vyhrať, dokonca prišiel s novým ozdravným plánom.

31.12.2022 10:00
Matej Drlička, Matej Drlicka, Foto: ,
Matej Drlička si už mädlí ruky, ako dá Národné divadlo zase do poriadku.
debata (1)

Je to práve jeho detailne premyslený projekt, ktorý zaujal členov výberovej komisie. Odvážne v ňom totiž navrhol aj viaceré nepopulárne riešenia, na ktoré si iní kandidáti netrúfajú.

A to, že sa ich Drlička nebojí presadiť, dokázal už na jar, keď prepustil polovicu z 26 operných sólistov s vysvetlením, že pre SND nie je efektívne platiť ich až do dôchodkového veku. Na javisku ich mali nahradiť hosťujúci umelci.

V novom ozdravnom pláne zašiel ešte ďalej. „SND je výkladná skriňa našej kultúry, no treba v nej poupratovať,“ napísal v projekte, ktorý nám výmenou za fľašu vodky poskytol anonymný alkoholik z divadla. Drlička navrhol doslova „umelecké čistky“, a to naprieč celým divadlom.

„Dal som si spraviť kompletný audit v SND, aby som zistil, kde sa dá všade ušetriť. Prekvapilo ma, že sa dá ušetriť naozaj všade,“ prezradil Pravde smelý reformátor.

60 lucnica Čítajte viac Silvestrovská fikcia: Milanová chystá kultúrnu revolúciu

„Po dôkladnom zvážení som sa rozhodol prepustiť takmer všetkých zamestnancov divadla, ktorí sú pre našu erbovú inštitúciu skôr na príťaž. V činohre ponechám iba dvoch-troch hercov (vyberať bude z tých, ktorí ho počas odvolávania najhlasnejšie podporovali, pozn. red.), v opere iba jedného a baletný súbor rozpustím celý. Nech odpadne, čo je kolísavé, ale nech v tom divadle zostane, čo je pevné a charakterné,“ rozohnil sa Drlička.

Ako dodal, tí, ktorých v divadle ponechá, sa veru flákať nebudú. Budú mať totiž kumulované funkcie. „Vezmite si napríklad hercov. Majú nejaké skúšky a večer predstavenie, aj to nie každý deň. Prečo by popritom nemohli upratovať šatne či javisko, prípadne starať sa o kulisy a osvetlenie, keď hrajú ich kolegovia? A načo zamestnávať baletných umelcov, veď tancovať môžu aj činoherníci! To bude efektivita!“ naznačil zmeny bývalý klarinetista.

policajný prezident Jaroslav Spišiak. Čítajte viac Policajti vedia vykonať aj humor

Neutrpia tým však diváci? Kto bude vlastne v SND hrať, keď takmer celý ansámbel dostane vyhadzov?

„V plnej miere ho zastúpia externisti, teda hosťujúci herci či speváci. Divadlo na tom ušetrí ohromné peniaze. A keby sme nevedeli zohnať domácich umelcov, dáme šancu cudzincom.

Tých pár replík v divadelných hrách sa predsa dokáže naučiť aj Maďar, Srb či Ukrajinec. Divák ten rozdiel ani nepostrehne,“ prisľúbil Drlička mädliac si ruky. A na záver až „terminátorsky“ tajomne dodal: „I'll be back!"

(Žiadne informácie v tomto článku nie sú pravdivé a prípadná podobnosť so skutočnými osobami či udalosťami je čisto náhodná.)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #zábava #Slovenské národné divadlo #Silvester #Matej Drlička #fikcia