Tanečníkovi Sergejovi Poluninovi s tetovaniami Putina zrušili predstavenie

Ruský tanečník Sergej Polunin mal 28. a 29. januára vystúpiť v milánskom divadle Arcimboldi s predstavením Rasputin - tanečná dráma. Situácia sa však zmenila po tom, ako sa proti nemu na sociálnych sieťach zdvihla vlna odporu.

03.01.2023 08:00
sergej polunin Foto:
Sergej Polunin si dal svojho obľúbeného politika vytetovať na hruď.
debata (46)

Poluninovo vystúpenie bolo pritom odložené už päťkrát, a to kvôli protipandemickým opatreniam a tanečníkovmu zraneniu – pôvodne malo byť na programe už v roku 2019. Teraz sa ale divadlo rozhodlo pre jeho definitívne zrušenie. V oficiálnom stanovisku divadlo Arcimboldi uviedlo, že ide o otázku spoločenskej zodpovednosti. „V atmosfére napätia a vyhrážok považujeme za ťažké udržať naše umelecké rozhodnutia, ktorých hodnoty pacifizmu a tolerancie sú neodmysliteľnou súčasťou samotného programu divadla, ktoré sa už postavilo proti zverstvám vojny tým, že v apríli 2022 usporiadalo galavečer Tanec za mier.“

Sergej Polunin sa síce narodil na Ukrajine, kde aj študoval balet, dnes je však Putinovým verným podporovateľom. Svedčia o tom aj tri tetovania s jeho podobizňou, ktoré má na hrudi a ramenách. Ruskú inváziu plne podporuje, počas turné v Uzbekistane dokonca vo vojenskej uniforme tancoval na pieseň venovanú padlým ruským vojakom.

Sergej Polunin Čítajte viac Sergej Polunin tancuje ako boh, hreší ako človek

Rodák z Chersonu žil istý čas vo Veľkej Británii, kde sa vo veku 19 rokov stal najmladším sólistom Kráľovského baletu v Londýne. O štyri roky neskôr sa stal umeleckým šéfom súboru. V septembri 2017 vystúpil v Bratislave v SND, kde aj premietli životopisný film o ňom Tanečník (Dancer). V roku 2018 získal Polunin ruské občianstvo.

Nejde o prvý prípad, keď sa nejaká divadelná inštitúcia rozhodla potrestať jeho správanie. V roku 2019 zrušil Balet parížskej opery jeho účinkovanie v úlohe princa Siegfrieda v Labuťom jazere po tom, ako na sociálnych sieťach uverejnil niekoľko homofóbnych a sexistických poznámok. Mnohých pobúril aj jeho obdiv k bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, urážanie ľudí s nadváhou či to, že priznal užívanie kokaínu.

Sergej Polunin Čítajte viac Polunin prilákal do Bratislavy Európu, vráti pozornosť ľudí k baletu?

Kvôli týmto prešľapom sa Polunin ešte v roku 2019 rozhodol, že už viac nebude prispievať na sociálne siete a túto úlohu prenechal svojmu tímu.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Sergej Polunin #vojna na Ukrajine