Recenzia: Biely lotos sa na slnku roztápa ako cukrová vata

Seriálovú kultúru bez debaty povznášajú dobre obsadené, umne zosnované a vo všetkých detailoch vycizelované diela ako Biely lotos. Prvá séria spoločenskej satiry premenila z dvadsiatich nominácií na televízne ceny Emmy desať. Druhý dlhý príbeh o moderných vzťahoch je zasadený do európskej pobočky luxusného hotela a amerických dovolenkárov víta v kulisách talianskej Sicílie.

08.01.2023 06:00
white lotus Foto:
Tanya a jej osudový dovolenkový priateľ, s ktorým ju spája zmysel pre krásu.
debata

Stiflerova mama v ohrození

Jedna z postáv, milionárka Tanya (Jennifer Coolidgeová) prechádza z prvej série aj do nového príbehu. Coolidgeovú si väčšina divákov a diváčok pamätá ako “Stiflerovu mámu” z komédie Prci, prci, prcičky (1999) a zo škatuľky sexi mamky v rokoch sa v sérii, kde dostáva najväčší priestor, veľmi šikovne vymanila. Tanya je tragická postava, je neslušne bohatá a práve to ju robí zraniteľnou. Dokonca aj pred jej manželom.

Považujme ju teda za hlavnú hrdinku, okolo ktorej sa odvíjajú paralelné príbehy dvoch mladých, úspešných manžeksých párov, ktoré prichádzajú posilniť svoje priateľstvo. Ďalší dramatický oblúk patrí trojgeneračnému mužskému pokoleniu tradičnej americkej rodiny v rozpade. Otcovi aj synovi zamotajú hlavy dve miestne prostitútky. Tie chytia šancu zarobiť si v hoteli plnom zbohatlíkov za pačesy a nebyť tejto dejovej línie, Biely lotos mohol dopadnúť omnoho inteligentnejšie. Panoptikum dopĺňajú Tanyanina mladá asistentka, skupinka šarmantných gayov, z ktorých sa vykľuje zločinecká skupina a prísna vedúca hotela.

Kým sa s postavami počas ich prvých dvoch dovolenkových dní zoznamujeme, všetko naznačuje, že pôjde o výnimočné televízne dielo hodné pozitívnych recenzií. Ale aj pri najoslavovanejšom seriáli roka platí, že nie je všetko zlato, čo sa blyští.

Tanya a jej osudový dovolenkový priateľ, s...
Meghann Fahy ako Daphne a Theo James ako jej...
+6Šéfka luxusného hotela zastupuje v sérii...

Telenovelám neodzvonilo

Autorom námetu, scenáristom a režisérom celej série je opäť Mike White, Biely lotos teda môžeme vyhlásiť za jeho autorský seriál. Krimi zápletka je natiahnutá na sedem epizód a pri všetkej úcte k tvorivým ambíciám autora sa dramatická sila stratí v momente, keď zistíme, že jednotlivé postavičky svojimi sexi telami len vypĺňajú herné pole a vopred načrtnuté schémy. Zabolí to o to viac, že prvými dvomi epizódami bola tragikomédia pripravená naozaj poctivo. Všetky šance na nasvietenie načrtnutých tém ako toxická maskulinita, vyprázdnenosť úspechu aj duše úspešných, neprekonateľné triedne rozdiely, rôzne podoby fungovania partnerských vzťahov a lásky, až po klinickú závislosť na sexe zožerú nevydarené komediálne saltá s dvomi prostitútkami, trápnymi žiarlivostnými etudami, ktoré vedú k starej dobrej stereotypizácii a potvrdzovaniu statusu quo, až po ošúchaný motív s utajenou sexuálnou orientáciou zatrpknutej šéfky hotela. Dosť nemotorne je nastražená aj skupinka homosexuálov so slabosťou pre krásu, ktorí na konci vystrelia ako zle nabitá čechovova puška.

Meghann Fahy ako Daphne a Theo James ako jej... Foto: HBO MAX
white lotus Meghann Fahy ako Daphne a Theo James ako jej manžel s "diabolskými rožkami" Cameron.

Viac ako polovica epizód sa naťahuje ako lepkavá cukrová vata, ktorá sa na sicílskom slnku nechutne roztápa. Nezachraňujú to ani inšpirácie Veľkou nádherou Paola Sorrentina, ani ironické odkazy na antické príbehy či osudovosť a neuspokojuje ani Whiteova interpretácia gangsterky. Štúdiu súčasných vzťahov sa pokúšajú tvorcovia saturovať zápletkami dvoch manželských párov. Ich telenovela založená na ostrých kontrastoch a intrigách je vo výsledku len destilovaným konštatovaním, že láska závisí od uhla pohľadu. Rovnako otravné a vykonštruované sú dovolenkové lásky najmladších účastníkov zájazdu. Naozaj očakávame od kvalitnej televízie takto málo?

Tvorcom sa však podarilo dosiahnuť dokonalý efekt otravnosti a klaustrofóbie z ťažkopádnych a trápnych zápletiek a celú drámu korunovali predvídateľnou ostrou pointou. Mike White je poriadne prefíkaný, ale keď si jeho sedemhodinovú zápletku odkryjete na holú kosť zistíte, že rovnaký príbeh by napadol ako prvý aspoň ôsmym z desiatich ľudí. Scenáristicky to teda nie je žiadne terno.

Trailer prvej série The White Lotus

Prázdno a prázdnejšie

Extáza, ktorú som dostala na privítanie pri vstupe do hotela vyprchala skôr, ako tvorcovia dúfali. Postavy sa totiž nikam nevyvinú, ba čo je ešte horšie podliehajú predvídateľným dovolenkovým klišé. Na porovnanie sa núka tematicky podobný Trojuholník smútku, kde sa všetky motívy podporujú v snahe oťažieť a preniknúť spoločnými silami do hĺbky problematickej kapitalistickej prázdnoty.

Trojuholník smútku Čítajte viac Trojuholník smútku: Za všetkým hľadaj jedlo

Biely Lotus sa uspokojil s trápnymi partnerskými škriepkami, ktoré postupne strácajú na význame, pretože sa cyklia a vyprázdňujú vo svojej zjednodušenej logike. Seriál však šikovne graduje a more je do konca rovnako azúrové. Krimi tajomstvo ťahá celý príbeh do finále a neúnavne nabaľuje atmosféru, ale po jeho odhalení nezostane v myšlienkovej rovine videného ani zrnko poznania. Prázdno. Dostala som prvoplánové rozuzlenia a postavy z polotovarov, ktoré hoci boli dobre prichystané, nedostali možnosť prelomiť konštrukty a vystrčiť hlavu z piesku. Je však viac ako pravdepodobné, že Biely Lotos bude kraľovať aj tohtoročným nomináciám na ceny Emmy, kvalitná televízna zábava je skrátka takáto.

HODNOTENIE PRAVDY: 3/5
Biely lotos, USA, 2022 / scenár a réžia: Mike White / hrajú: Jennifer Coolidge, Adam DiMarco, Meghann Fanny, Aubrey Plaza, Theo James a ďalší

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO Max #Biely lotus #The white lotus