Bárbi hľadá Kena. Ken hľadá Bárbi. Nájdu sa?

Kto už by mohol byť lepším symbolom ženstva ako Barbie? A kto je väčším miláčikom žien ako Ken? Na internetovej zoznamke určite. V Divadle GUnaGU Bárbi hľadá svojho Kena a Ken hľadá svoju Bárbi v novej hre Viliama Klimáčka.

15.01.2023 07:00
Divadlo GUnaGU BARBI HLADA KENA Foto:
Gabriela Dzuríková a Viktor Horján ako Gabi a Viki sú celkom obyčajní, trocha smiešni, trocha poľutovaniahodní a predsa dojímaví hrdinovia dnešných dní, ktorým divák drží palce.
debata

Kto má na to gule?

Viki (Viktor Horján) pracuje v hypotekárnom call centre, Gabi (Gabriela Dzuríková ako hosť) je cvičiteľka tehotenskej jogy. Viki je z práce frustrovaný. Jeho šéf je oveľa mladší než on, všetci kolegovia zarábajú viac a perspektíva na zlepšenie žiadna. Nájde si preto netradičné hobby, na ktoré by mohol byť hrdý, ale zdá sa, že ani to mu ku šťastiu nestačí. Gabi nemôže mať deti a pri práci sa každý deň stretáva s tehotnými ženami, ktoré svoje budúce materstvo náležite vystavujú na obdiv. Klientky v treťom trimestri jej pripadajú ako balóny a ona sa pri nich cíti ako cvičiteľka balónového lietania. Iné hobby nepestuje.

V domácnosti sa ich kroky míňajú: on pracuje dopoludnia, ona neskôr. Keď už hrozí, že sa ich život utopí v rutine, každý, nezávisle od seba, príde na spásonosný nápad: internetová zoznamka! Heslo znie: „Z frustrácie vás vyvedie len pestrý sexuálny život, na ktorý tí okolo nemajú odvahu!“ A tak sa Bárbi rozhodne hľadať svojho Kena, netušiac, že aj Ken si hľadá svoju Bárbi.

Viki (Viktor Horján) pracuje v callcentre... Foto: Ctibor Bachratý
Divadlo GUnaGU BARBI HLADA KENA Viki (Viktor Horján) pracuje v callcentre banky, Gabi (Gabriela Dziríková) je cvičiteľkou tehotenskej jogy. Oboch ich práca frustruje a ich manželstvo nahlodáva rutina.
Predstavenie je neprístupné mládeži do 15 rokov, lebo ona už dávno vie ako včielky opeľujú kvietok

Zdá sa ti, že som perverzná

V tomto momente na scénu vstupuje tretí herec – internet. Na veľkom plátne v pozadí sa odohráva mládeži neprístupná četová komunikácia s náznakmi sado-maso, srnčej krvi aj voyerizmu a všeličoho ďalšieho. Ale môžete byť pokojní, všetko iba s mierou. Viki a Gabi, napriek frustrácii, držia latku svojho vkusu, hoci možnosti sú nevídané.

„Nikdy som nečetoval na erotických zoznamkách, rovnako ako Shakespeare nemusel byť vrahom, aby sa dokázal vžiť do kože Macbetha. Dôležitá je predstavivosť,“ vraví autor a režisér Viliam Klimáček. Aby hra bola autentickejšia, predstaviteľ hlavnej mužskej postavy Viktor Horján presurfoval niekoľko heterosexuálnych četov. „Môžem vás ubezpečiť, expresivita v tejto hre je len stotinou toho, čo chcú s vaším telom urobiť tí nekonečne osamelí muži aj ženy na širokých pláňach webu,“ dodáva Klimáček. Skrátka, predstavenie je neprístupné mládeži do 15 rokov, lebo, ako sa píše v programe, ona už dávno vie ako včielky opeľujú kvietok.

Slobodu a otvorenosť, ktorá obom vo vzťahu chýbala, objavia na čete

Paradoxne, v anonymnom čete hlavné postavy odkrývajú svoje pocity a myšlienky, ktoré by off-line nedokázali zverejniť ani pred svojimi najbližšími. To, čo by si nevedeli povedať z očí do očí, zrazu prúdi sieťou ako dravý prúd živej vody. Nová uvoľnenosť priam zázračne obom vnesie iskru do života a nové sebavedomie. Do četov premietajú svoje tajné túžby a predstavy, divák ich správy s napätím sleduje na plátne a zároveň vidí, ako na ne reagujú. Slobodu a otvorenosť, ktorá obom vo vzťahu chýbala, objavia na čete. Samozrejme, keď najprv vytriedia odpad.

Bárbi hľadá Kena, ale aj Ken hľadá svoju Bárbi.... Foto: Ctibor Bachratý
Divadlo GUnaGU BARBI HLADA KENA Bárbi hľadá Kena, ale aj Ken hľadá svoju Bárbi. Četovanie na erotickej zoznamke vnesie do života živú vodu. To, čo by nevedeli povedať z očí do očí, zrazu prúdi sieťou.

Gabriela Dzuríková je členka Činohry Národného divadla, Viktor Horján je stálym hercom Divadla GUna GU a v tejto hre im to ako Viki a Gabi výborne ladí. Sú celkom obyčajní, trocha smiešni, trocha poľutovaniahodní a predsa dojímaví hrdinovia dnešných dní, ktorým divák drží palce, aby v sieti neuviazli.

Keď Bárbi hľadá Kena, miestami to vyzerá ako ľahučké pinkanie plážovou loptou, no miestami treba čeliť útokom žraloka. Na čete ale aj vo svojom vlatnom vnútri. Gabi na čete obnažuje svoje vnútro, keď priznáva: „Ak sa ti zdá, že som perverzná, je to preto, lebo cítim neistotu zo sveta, ktorý sa vo mne snaží nájsť aj najmenšiu chybu, ženám vyčíta všetko od zlého parkovania, kíl navyše až po očká na pančuche. Svet sa snažíme poraziť svojou výstrednosťou." Podľa Gabi sú ženy perverzné iba preto, aby aspoň na chvíľu pristihli mužov nepripravených a zjednali si tým úctu. Podľa Vikiho sa všetka maskulinita končí na ženských prsiach, ktoré sú posledným lístkom do detstva. A to už sú pre Bárbi a Kena riadne silné smeče.

Divadlo GUnaGU VAZENI SUSEDIA Čítajte viac Vážení susedia, zamykajte vchod alebo Kaskáda gagov v divadle GUnaGU

Divadlo GUnaGU dýcha osobitým rukopisom Viliama Klimáčka. Skúsený autor zvyčajne zabalí svoje domáce predstavenia do veselej, na pohľad bezstarostnej komédie, v ktorej však napokon ide o veľa. V komédii o internetovej zoznamke sa hrá o intímne vzťahy medzi manželmi, o našu schopnosť komunikovať, byť si nablízku. „Kedysi sme si hovorili všetko,“ spomína Viki aj Gabi. Nájde Bárbi svojho Kena a Ken svoju Bárbi? Môžu sa spoznať cez internet? Záver bude zaujímavý.

HODNOTENIE PRAVDY: 5 HVIEZDIČIEK

Bárbi hľadá Kena / Divadlo GUnaGU / autor a réžia: Viliam Klimáček / hrajú: Gabriela Dzuríková, Viktor Horján / videoart a projekcie: Martin Herich, Marek Susnyak / scéna a kostýmy: Silvia Makovická.

Riaditeľky zemegule Čítajte viac Kto riadi zemeguľu? Božidara Turzonovová a jej kolegyne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo GUnaGU