Divadlo P. O. Hviezdoslava je prvou mestskou divadelnou scénou Bratislavy

Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava sa stalo prvou mestskou divadelnou, činohernou scénou Bratislavy. Po sedemmesačnej prestávke, počas ktorej prechádzalo organizačnou zmenou, sa pre verejnosť opäť otvorilo 11. januára uvedením inscenácie autorky Lucie Ditte, Kopny! Buchny! Ric!. V novej dramaturgii nadviaže na program svojich pôvodných inscenácií, spolu s novými, ktoré uvedie počas najbližších sezón. 


14.01.2023 14:00
generacia z Foto:
Záber z inscenácie Sused, ktorého nechcem. Spolu s Krásou nevídanou a novinkou Fantomas tvoria trilógiu Generácia Z.
debata

V máji 2022 schválili mestskí poslanci na svojom zastupiteľstve založenie Divadla Pavla Országha Hviezdoslava ako neziskovej organizácie mesta. Týmto rozhodnutím získala Bratislava mestskú činohernú scénu, ktorá bude plnohodnotne fungovať ako samostatná organizácia s perspektívou vlastného divadelného súboru.

Riaditeľkou divadla je Valeria Schulczová a umeleckým šéfom Gejza Dezorz. Správnu radu neziskovej organizácie zastupujú: Jana Burianová, Gábor Grendel, Zuzana Hekel, Silvia Hroncová, Juraj Johanides, Miriam Kičiňová a Matúš Lupták.

Riaditeľka divadla Valeria Schulczová. Foto: Pravda, Ivan Majersky
Valéria Schulzová, Riaditeľka divadla Valeria Schulczová.

„Hlavné mesto má mestskú divadelnú scénu a jej divadelná činnosť sa plnohodnotne rozbieha v januári 2023. Štart činnosti je síce netypický, pretože začíname hrať v polovici divadelnej sezóny ale je o to intenzívnejší. Našou úlohou je vybudovať zodpovednú, otvorenú a plnohodnotnú divadelnú inštitúciu s kvalitnou dramaturgiou a repertoárom, ktorý prinesie do hlavného mesta nové pohľady, súčasné témy a možno aj iné názory na divadelné umenie s ambíciou vytvoriť priestor na diskusiu a konfrontáciu. DPOH je neziskovou organizáciou a naším zámerom je tvoriť, hrať a vzdelávať, ako i ponúkať priestor aj nezávislým divadelným zoskupeniam,“ približuje umelecký šéf DPOH Gejza Dezorz.

Záber z inscenácie Krása nevídaná, ktorá je... Foto: Ľuboš Kotlár
Krása nevídaná, DPOH Záber z inscenácie Krása nevídaná, ktorá je súčasťou trilógie Generácia Z.

Prvou premiérou Divadla Pavla Országha Hviezdoslava, bude 31. januára autorská inscenácia Fantomas v réžii Valerie Schulczovej, ktorá je zároveň aj poslednou časťou trilógie z úspešného a oceňovaného projektu Generácia Z. Jej prvé časti Sused, ktorého nechcem a Krása nevídaná uviedlo divadlo v rokoch 2021 a 2022.

Trilógia vznikla v rámci Projektu tolerancie, ktorý je zameraný na mladých divákov a otvára témy tolerancie, inakosti, jej rešpektovania či nenávisti, vnímania ženskej krásy, jej hodnotenia médiami a spoločnosťou, tiež tému vplyvu sociálnych médií, internetu, dezinformácií a hoaxov ovplyvňujúcich mladých ľudí. Všetky tri inscenácie sa snažia problém mladých ľudí pomenovať ich jazykom, prostredníctvom ich generácie hercov a ponúknuť im riešenie.

Foto DPOH Čítajte viac DPOH chcú zmeniť na neziskovú alebo príspevkovú organizáciu

Druhou premiérou divadla bude 25. marca inscenácia slovenského autora Agda Bavi Paina Pressburger Fight Club v réžii Gejzu Dezorza o významnom prešporskom rodákovi Imrichovi Lichtenfeldovi, zakladateľovi bojového umenia Krav maga.

22. apríla uvedie divadlo inscenáciu Dr. Jekyll/Mr. Hyde, ktorá vzniká v koprodukcii s OZ Tri bodky na ceste, v réžii Lucie Mihálovej a 1. júna rozprávku, ktorú na motívoch príbehov Márie Ďuríčkovej napísal Ján Gordulič, s pesničkami Jany Kirschner, v réžii Valerie Schulczovej. Ďalšie premiéry v rámci svojej novej dramaturgie uvedie v novej divadelnej sezóne 2023/2024.

Valéria Schulzová, Čítajte viac Aj scenáristi si niekedy lezú na nervy, hovorí dramatička a režisérka Valeria Schulczová

Okrem inscenácií trilógie Generácia Z Sused, ktorého nechcem, Krása nevídaná a FANTOMAS, uvidia diváci počas januára derniéru inscenácie Pravda v réžii Ľubomíra Vajdičku, hry Williama Shakespeara v podaní native speakrov, hercov divadla BridginDrama Masterclass with Shakespeare, či obľúbené detské predstavenia Websterovci: Lili a ukradnutá sieť a Tri prasiatka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava #Valeria Schulczová