Bláznivá Lá-á-á-ska priviedla do Spišského divadla Mareka Majeského

Tri zadumané duše, predstavy, túžby, osudový most a príliš často opakované slovo láska – to je komédia Murraya Schisgala Lá-á-á-ska. Spišské divadlo (SD) ponúka divákom inscenáciu, ktorá do Spišskej Novej Vsi priviedla aj známeho herca Mareka Majeského. Premiéru hry o láske, ktorá občas zamáva každým, prinesie Spišské divadlo, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, v piatok 20. januára o 19-tej hodine.

19.01.2023 10:00
Lá-á-áska, Spišské divadlo Foto:
Mikuláš Macala ako Harry a Marek Majeský ako Milt.
debata

Slávna iskrivá komédia je najúspešnejšou hrou amerického dramatika Murraya Schisgala, ktorý môže byť Slovákom známy aj ako spoluscenárista oscarového filmu Tootsie s Dustinom Hoffmanom v hlavnej úlohe. Ironická tragikomédia od svojej svetovej premiéry v Londýne v roku 1963 nikdy natrvalo nezmizla zo svetového divadelného repertoáru.

„Táto hra je predovšetkým satirou na pomerne zneužívané slovo, ktoré vyjadruje lásku. Preto sa v angličtine volá Luv, čo je zneváženie slova love. Najväčším prínosom tejto horkej komédie je pre mňa poznanie, že prinútila divákov zamyslieť sa nad pojmami cit, vernosť, zmysel života, ktoré sa často stávajú prázdnymi frázami,“ povedal o svojej hre autor, ktorý zomrel v roku 2020.

V príbehu sa spieva o láske, pre ktorú sa oplatí zomrieť. Čo je však ozajstná láska? Dvaja spolužiaci – manipulátor Milt a hypochonder Harry, sa po dlhých rokoch nečakane stretnú na moste, odkiaľ sa Harry práve chystá skočiť a skoncovať so životom. Milt ho presvedčí, aby si to rozmyslel – život je predsa krásny, lebo na svete stále existuje láska.

Valéria Schulzová Čítajte viac Fantomas bude bojovať proti hoaxom. Na divadelnom javisku

On sám je šťastne zamilovaný, jediný problém je jeho manželka Ellen, ktorá mu nedovolí rozviesť sa s ňou a odísť k milenke. Milt preto nahovorí Harryho, aby mu pomohol, zbalil Ellen a otvoril mu cestu za šťastím. Všetko vyjde podľa plánu: Milt sa ožení s milenkou Lindou, Ellen skončí s Harrym. Dočkajú sa však lásky? Keď sa bývalí manželia stretnú na moste po istom čase, lá-á-á-ska sa s nimi poriadne zahrá…

Podľa Mareka Majeského, ktorý stvárnil postavu manipulátora Milta, sa majú diváci na čo tešiť. „Keďže ide o nezvyčajne prepletený ľúbostný trojuholník, myslím si, že divákov bude veľmi milo a úsmevne prekvapovať autor, hlavne prostredníctvom slovnej ekvilibristiky postáv Ellen, Harryho a Milta. Autor s veľkou iróniou a niekedy až sarkasticky pomenúva a hyperbolizuje modelové vzťahové situácie medzi mužom a ženou. Napríklad, aký je medzi nimi rozdiel v období zaslepenej zidealizovanej zamilovanosti, a aký zase v niekoľkoročnom všednom manželstve,“ uviedol herec.

Inscenáciu, ktorú preložil Miloš Ruppeldt, pre Spišské divadlo naštudoval režisér Michal Spišák, hudbu zložil Slavo Solovic. Dramaturgom predstavenia je Michal Babiak, scénu a kostýmy navrhli bratia Jaroslav a Miroslav Daubravovci. Po boku Denisy Macalovej Ďuratnej ako Ellen a Mikuláša Macalu ako Harryho sa v úlohe Milta predstaví vynikajúci slovenský herec Marek Majeský, ktorý sa vlani stal hosťujúcim členom umeleckého súboru SD.

Marek Majesky civilna Čítajte viac Marek Majeský: Postava, ktorá irituje, diváka zdvihne z gauča

Pôsobenie v Spišskom divadle hodnotí veľmi pozitívne. „Dovolím si tvrdiť, že spolupráca a skúšobný proces bol fantastický. Myslím, že sme si s kolegami rýchlo porozumeli, naladili sa na spoločnú vlnu a ja osobne sa už neviem dočkať premiéry. Dúfam, že tento môj pocit budú v konečnom výsledku zdieľať aj diváci,“ neskrýva spokojnosť Marek Majeský.

Komédia Lá-á-á-ska je v aktuálnej 32. divadelnej sezóne Spišského divadla zatiaľ štvrtou premiérou. Od septembra uviedlo SD drámu Pani Bovaryová, komédiu Všetko o ženách a komornú hru Kontrakt.

V nasledujúcich mesiacoch pripravuje Rozprávky z krivého zrkadla (Andersenove rozprávky), komédie Klub hypochondrov a Meno. Sezónu divadlo v júni uzavrie inscenáciou Kubo (po špisky), v ktorej sa ako hosťujúci herec v úlohe Kuba predstaví Marián Labuda ml.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #inscenacia #Marek Majeský #Spišské divadlo