Nevesta bojuje o život

Mladé, trocha bláznivé, ale aj zodpovedné dievča, ktoré si ctí svojich rodičov, usilovne pracuje a túži po láske. Taká je Lízele, šikovná a veselá krajčírka, čo vie uživiť celú rodinu. Lenže mala by sa vydať, je už skoro stará dievka.

20.01.2023 19:47
NEVESTA DAB Nitra Foto:
Lízele (Ivana Kubáčková) aj jej mama Golda (Daniela Kuffelová) sú zúfalé. V predstavení Divadla Andreja Bagara v Nitre Nevesta alebo Zdá sa, že hrmí sa ocitneme v roku 1942, v dobe Slovenského štátu.
debata
Nevesta bojuje o život

Pozrite si fotografie z výborného predstavenia Divadla Andreja Bagara v Nitre.

Fotogaléria
Hra Nevesta alebo Zdá sa, že hrmí sa odohráva v...
Gardista (Otto Culka) spočiatku prechováva k...
+7Diváci sa môžu tešiť aj na nevšednú scénu, pri...

Každý by v rodine rád videl muža a potom aj deti. Lízele má v truhlici svadobné šaty, rada by si ich obliekla, no svojou zvláštnou povahou nápadníkov odplaší. Zatiaľ jej nič nechýba, no v diaľke už počuje hrmenie, zem sa s ňou chveje a tuší veľkú búrku, ktorá rúca domy. Tá búrka príde už čoskoro a nezostane po nej kameň na kameni. Píše sa rok 1942 a Lízele je slovenská židovka, ktorú nečaká nič dobré.

Poviedku Nevesta napísal Ladislav Grosman, autor predlohy k slávnemu filmu Obchod na korze, a inšpiráciou mu bol skutočný osud jeho manželky Edity. Hru Nevesta alebo Zdá sa, že hrmí, uvádza Divadlo Andreja Bagara v Nitre, spoluautorkou aj režisérkou divadelného spracovania je študentka dramaturgie Martina Havierová. V tejto hre je na čo sa pozerať.

Hra Nevesta alebo Zdá sa, že hrmí sa odohráva v... Foto: Ctibor Bachratý
NEVESTA DAB Nitra Hra Nevesta alebo Zdá sa, že hrmí sa odohráva v roku 1942, v období Slovenského štátu.

Svet sa zbláznil

Príbeh židovskej nevesty Lízele odhalí tradície a vzťahy vnútri židovskej komunity, aj postavenie žien vo vtedajšej spoločnosti. Odhalí však najmä vzťahy väčšiny, bežných obyvateľov, k židovskej menšine počas Slovenského štátu. Tak ako sa na oblohe sťahujú mračná, aj v malom meste krok za krokom rastú obmedzenia, závisť aj nenávisť voči židom. Zákony im zakazujú pracovať, podnikať, chodiť do verejnej školy, zabaviť sa, nakupovať a chodiť von po určitej hodine. A keď ich už celkom zbavia ľudských práv, naložia ich do transportov.

Keď v meste nariadia registráciu slobodných židovských dievčat, spoločenstvo príde na jediné možné riešenie, ako sa jej vyhnúť: fiktívna svadba na úrade! Len tak naoko. Lenže chápadlá novej moci sú čoraz silnejšie, aj úplatní úradníci sa pred nimi zvíjajú ako červy na udici. Sedemnásť svadieb v jeden deň je podozrivých a moc v meste definitívne preberie garda. My, čo sme tú dobu nezažili, ostaneme zaskočení extrémnou agresivitou propagandy Slovenského štátu, ktorá vykresľuje židov ako škodlivých nepriateľov. „To je on, poznáš ho podľa hviezdy! To je on, čo všetko hrabe k sebe! To je on, čo poburuje a rozširuje lži!. Dobre si zapamätaj tých, čo sa s ním spájajú!,“ nabáda jeden z dobových plagátov.

Gardista (Otto Culka) spočiatku prechováva k... Foto: Ctibor Bachraty
NEVESTA DAB Nitra Gardista (Otto Culka) spočiatku prechováva k Lízele (Ivana Kubáčková) náklonnosť. Veci však dostanú rýchly spád - ako v skutočnom roku 1942, tak aj v predstavení Nevesta alebo Zdá sa, že hrmí v Divadle Andreja Bagara v Nitre.

Silný príbeh Nevesty hovorí o neľudských zákonoch, o ľuďoch s nízkou dušou, o tom, kde sa rodí mašinéria transportov, poníženie človeka človekom až do prachu. Hru plnú emócií umocňujú autentické príbehy a svedectvá o osudoch židov v období Slovenského štátu. Nikto nemôže byť na pochybách: tento príbeh sa naozaj stal. Je skutočný. Za všetko hovorí hlas samotnej Edity Grosmanovej, ktorú odvliekli do koncentračného tábora hneď v prvom transporte zo Slovenska. V nahrávke spomína: „Neviete si ani predstaviť, aké to bolo neľudské!“ V bulletine k predstaveniu citujú aj jej iný výrok: „Neviem, čo v tých ľuďoch je. Ja neviem, prečo sa nepoučili. Neviem, prečo nechápu, že vo vojne neexistuje víťaz.“

Zuzana Konečná Čítajte viac VIDEO Nevesta, čo pláva proti prúdu a konvencie trhá z koreňov. Aká je nová hra v Divade Astorka?

Každá Nevesta je iná

Po hre Nevesta siahlo aj bratislavské Divadlo Astorka Korzo '90 a obe predstavenia sú skvelé, hoci každé je iné. V nitrianskom divadle Andreja Bagara hru naštudovali v spolupráci s Divadelnou fakultou VŠMU a priestor dostali mladí divadelníci. Naplno tiež využili technické možnosti svojho javiska v Štúdiu, posuvné hydraulické stoly v rôznych úrovniach vytvárajú ilúziu mestečka a jeho ulíc. Dej sa rozohráva v zaujímavom priestore, kde sú herci divákom usadeným v polkruhu okolo scény na dosah ruky a sledujú aj viacero dejov súčasne, na rôznych miestach. Diváci majú javisko ako na dlani, dívajú sa naň zhora, čo zároveň umocní emocionálne vypäté scény, keď sa postavy stávajú „poníženými ľuďmi“, ľuďmi bez práv.

astorka Nevesta svadba Čítajte viac Oscarový Obchod na korze vystriedala Nevesta. Divadlo Astorka dnes premiéruje

Nielen prostredie, aj spracovanie je, samozrejme, na inom javisku iné. Kým niektoré postavy dostávajú väčší priestor v bratislavskom naštudovaní, iné v nitrianskom, napríklad postava Starostu či Tety Cipky v Divadle Andreja Bagara nie je, do deja vstupuje len nepriamo, no hre to vôbec neuberá. Inak vyznievajú charaktery hlavných postáv: bratislavská Lízinka (Zuzana Konečná) je sebavedomejšia a zrelšia žena, nitrianska Lízele (Ivana Kubáčková) je bláznivejšia a viac závislá od mienky spoločnosti. No obe Nevesty sú krásne po svojom a rovnako presvedčivé. Podobne aj mužská postava gardistu (v Astorke Krištof Tobiáš a. h. / Tomáš Turek, v Nitre Otto Culka) sa v každom divadle mení inak, no podstata ľudskej zloby sa zmeniť nemôže.

Divadlo Andreja Bagara v Nitre ako sprievodné podujatie k predstaveniu Nevesta alebo Zdá sa, že hrmí, pripravilo vo foyer výstavu s názvom Židovská Nitra, ktorá približuje život židovskej komunity v Nitre od konca 19. storočia až po koniec II. svetovej vojny.

HODNOTENIE PRAVDY: 5 HVIEZDIČIEK z 5

Nevesta alebo Zdá sa, že hrmí/Divadlo Andreja Bagara v Nitre / réžia Martina Havierová/ hrajú Ivana Kubáčková (Lízele), Branislav Matuščin (Jonáš), Daniela Kuffelová (Golda), Zuzana Moravcová (Pani Remešová), Andrej Remeník (Poťu), Martin Nahálka (Chaskel Lindauer), Otto Culka (Gardista), Ján Cibula (Rabín) / scéna Anna Kušková/kostýmy Magdaléna Líšková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Andreja Bagara v Nitre