Operní sólisti, ktorých Drlička vyhodil zo SND, sa chcú súdiť

Bývalí sólisti Opery Slovenského národného divadla (SND), presvedčení o porušení pracovnoprávnych predpisov pri minuloročnej redukcii interného súboru, sa obrátili na súd. Poukazujú zároveň na to, že kontrolné orgány boli pri verifikovaní dodržania zákonníka práce a vnútorných predpisov v divadle podvedené manažmentom. Vedenie divadla naďalej tvrdí, že z jeho strany boli korektne dodržané všetky náležitosti.

21.01.2023 11:00
debata

Bývalý člen interného súboru sólistov Juraj Peter ozrejmil, že dôvodom podozrenia z oklamania inšpektorátu práce i Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR je informácia, že obom kontrolným orgánom mal manažment predložiť ako dôkazový materiál Rozhodnutia o organizačných zmenách, ktoré mali byť prerokované s príslušnými odborovými organizáciami.

„Tie ho však nikdy nevideli, hoci ho dlhodobo žiadali od zamestnávateľa. Relevantné zdôvodnenia k prepúšťaniam zamestnancov v čase ich prerokovávania im však odmietol dať,“ upozornil Peter, odvolávajúc sa na stanovisko odborov. Postup zamestnávateľa pri predkladaní dôkazov preto označil za hrubé zavádzanie.

Opera Čert a Káča, Katarína Flórová, Jitka Sapara Fischerová Čítajte viac Bolo sólistov SND naozaj priveľa alebo Drlička zavádzal?

Vedenie SND zotrváva pri stanovisku, že organizačné zmeny boli riadne prerokované so zástupcami zamestnancov a boli splnené aj všetky podmienky rozväzovania relevantných pracovných pomerov. „Existuje k tomu aj písomná dokumentácia, ktorá bola predložená aj vyššie spomenutým kontrolám,“ uviedlo SND.

Postup manažmentu SND a zníženie počtu členov sólistického súboru Opery SND vyvolali vlani na jar protest tejto umeleckej zložky divadla. Postupne sa spor s vedením SND dostal až na pôdu parlamentu, kde sa ním zaoberali členovia Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá.

Iniciovaný audit ministerstva kultúry i kontrolných orgánov nezistili porušenia v oblasti zákazu nelegálneho zamestnávania či pracovnoprávnych predpisov.

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Slovenské národné divadlo #Opera SND #Matej Drlička #operní speváci