Baletný sólista Roman Lazík: Nurejeva mám stále v hlave

Roman Lazík je dlhoročný prvý sólista Viedenského štátneho baletu, kde tvoril spolu s primabalerínou Ninou Polákovou pár snov. Tancovali spolu aj choreografie Rudolfa Nurejeva v tamojších chýrnych gala. Teraz Roman Lazík stvárni postavu najslávnejšieho a najfotografovanejšieho tanečníka všetkých čias v balete Nureyev od Ondreja Šotha a Zuzany Mistríkovej. Štátne divadlo Košice s predstavením o najznámejšom sovietskom emigrantovi, ktorý počas turné v Paríži utiekol na Západ, bude hosťovať v sobotu 4. februára v SND v Bratislave.

22.01.2023 08:00
Roman Lazík Foto: ,
Baletný sólista Roman Lazík tancoval v Nurejevových choreografiách vo Viedni, no slávneho umelca nikdy nestretol.
debata

Čo pre vás znamenal Rudolf Nurejev?

Ešte stále sa rolu v balete Nureyev učím. Už počas školy sme pozerali tanečné videá, bolo to pre nás čosi nové. Poznali sme tvorbu Mariusa Petipu, ale choreografie Nurejeva boli niečo celkom iné. Keď som bol študent, Nurejev už aktívne netancoval. Stretol som však veľa ľudí, ktorí s ním priamo spolupracovali. Bolo zaujímavé počúvať o jeho tvorbe.

Čím bol výnimočný? Čo bol jeho hlavný prínos?

Virtuozitu svojej techniky a atletickú reprezentáciu v Sovietskom zväze preniesol na Západ, keď emigroval. Vďaka nemu nastala renesancia v mužskom klasickom tanci, zmenil interpretáciu klasických diel. Dostal mužskú tanečnú postavu na úroveň baleríny, predtým totiž hlavné tanečné roly boli písané vždy pre tanečnice.

Baletné predstavenie Nureyev

Štátne divadlo Košice pripravilo predstavenie o najslávnejšom baletnom umelcovi všetkých čias Rudolfovi Nurejevovi, s ktorým vystúpi aj v Bratislave.

Fotogaléria
Roman Lazík počas skúšky baletného predstavenia...
Ukážka z baletného predstavenia Nureyev.
+7Ukážka z baletného predstavenia Nureyev.

Nurejev sa stal celosvetovou star, bol pravdepodobne najslávnejším tanečníkom a údajne jedným z najfotografo­vanejších ľudí na svete. Tento najznámejší sovietsky emigrant sa stal skutočnou celebritou. Môže sa ešte dnes v čase sociálnych sietí a mnohých rozptýlení tanečník stať podobnou celosvetovou ikonou alebo potom musí upútavať ako Polunin, ktorý má na tele tri tetovania ruského prezidenta Putina?

Dnes je to veľmi ťažké. Nurejev sa v 60. a 70. rokoch minulého storočia stal obrovskou mediálnou hviezdou, bol aj v povedomí ľudí, ktorí sa inak o balet vôbec nezaujímali. Bol mediálne známy vo všetkých kruhoch, vedeli o ňom jednoducho všade. Dnes je svet taký pokazený sociálnymi médiami typu Instagram, že každý aj nepodstatný človiečik o sebe vytvorí také video, že ohúri ostatných, ale v profesii o ňom nikto nevie. Takže známym sa môže stať, ale už na inej úrovni.

Kto sú pre vás tanečné superstar?

Ako študent som sa učil od každého v mojom okolí. Veľmi ma svojím výkonom a talentom oslovila balerína Sylvie Guillem, ktorá už tiež netancuje. Ju si vyhliadol Nurejev ako hviezdu, keď bola ešte študentka.

Baletné predstavenie Nureyev priblíži život... Foto: Joseph Marčinský
Balet Nureyev Baletné predstavenie Nureyev priblíži život slávneho sovietskeho tanečníka, ktorý v roku 1961 emigroval na Západ a v januári 1993 zomrel vo Francúzsku na AIDS.

Režisér a choreograf Ondrej Šoth povedal, že Nurejev bol jedinečný a nedal sa napodobniť. Vy ste tancovali v Nurejevových choreografiách spolu s Ninou Polákovou na gala vo Viedenskom štátnom balete. Čo svoje dáte do postavy Nurejeva v Šothovom rovnomennom balete?

Táto rola nie je o technike a napodobňovaní Nurejeva, dôležitejší je vnútorný pocit. Nejde o vyjadrenie samotných pohybov. Stále hľadám nové spôsoby, ako Nurejeva vyjadriť. Je to hľadanie aj mimo baletnej sály, keď toho človeka máte stále v hlave a stotožňujete sa so situáciami, ktoré prežil. Aj pre mňa je to niečo veľmi inšpiratívne. Samozrejme, pôjde o moju interpretáciu jeho osobnosti, nebudem sa snažiť napodobniť Nurejeva.

Nureyev Čítajte viac V SND sa predstaví Balet Štátneho divadla Košice s inscenáciou Nureyev

V inscenácii Nureyev podľa tvorcov uvidíme nielen vrcholy Nurejevovej kariéry, ale nahliadneme aj na dno jeho duše. Čo napríklad uvidíme? Vraj Chruščov dal dokonca príkaz dolámať Nurejevovi nohy, keď emigroval, no on sa z toho psychicky nezrútil. Aj toto tam stvárnite?

Konkrétne túto situáciu nie, ale uvidíte útek z parížskeho letiska alebo to, ako ho neskôr poznačila choroba. Bude tam boj duše, ako nemohol vidieť svoju rodinu, priateľov, pedagóga, kolegov, ktorých všetkých miloval, ale vidieť ich mohol až po páde železnej opony.

Video

Nurejev bol veľký milovník umenia, vraj hneď ako prišiel do Francúzska, šiel do Louvru pozerať si obrazy, ale zaujímal sa aj o architektúru a hudbu. Spája vás toto s Nurejevom? Aj vy sa zaujímate o umenie?

Veľmi sa zaujímam o kultúru, výtvarné umenie, sochy a obrazy. Žijem vo Viedni a tam kultúrny život naozaj „fičí“ naplno. Zaujíma ma história Habsburgovcov, to ma pohltilo, keď som tancoval balety, kde som sa musel stotožniť s rôznymi princmi.

Čítala som, že princovia vás už trochu omrzeli, veď už ste tancovali mnohých v klasických baletoch ako Labutie jazero, Luskáčik, Giselle, Spiaca krásavica. Je zaujímavejšie tancovať Nurejeva než klasického princa?

Isto, to je celkom iné. Klasickí princovia sú pre mladých ľudí, ako mladý tanečník ich máte v repertoári, ale je to rozprávka. Nedá vám to väčšiu spätnú väzbu, mňa viac oslovuje práca s dušou a dramatické postavy.

Vraj sa na svoje roly vždy poctivo pripravujete, snažíte sa veľa si načítať. Ako sa pripravujete na Nurejeva? Na tlačovke k inscenácii ste spomínali, že v Japonsku ste stretli Nurejevovho garderobiera.

To je len malý zlomok, ale garderobier z Londýna bol veľmi zábavný pán. Stretol som sa aj s rôznymi inými interpretmi, čo s ním vo Viedni tancovali, a teraz som sa ich naňho ešte intenzívnejšie pýtal, aký bol pri práci.

Carla Fracci Čítajte viac Zomrela bývalá talianska primabalerína Carla Fracciová

Prečítal som si o Nurejevovi niekoľko kníh, zohnal som si všetky videá, čo som s ním našiel, veľa nového som objavil na Youtube, prekvapili ma talianske produkcie, ktoré som nepoznal. Je toho veľa, len sa v tom treba pohrabať. Našiel som s ním mnohé krásne interview, každý deň objavujem niečo nové, je to neustávajúci proces hľadania a objavovania.

Spomínaný garderobier vám rozprával, že Nurejev ušiel na Západ s jednými cvičkami a trikotom, v ktorom boli diery. Prezradil vám aj niečo o jeho povahe či prístupe k práci?

Rudolf Nurejev bol profesionál, ale zároveň si bol vedomý toho, čím je, ako tancuje a akou ikonou sa stal už počas života. Takže mal aj maniere, ktoré by si málokto mohol dovoliť.

Ukážka z baletného predstavenia Nureyev. Foto: Joseph Marčinský
Balet Nureyev Ukážka z baletného predstavenia Nureyev.

Napríklad, že zastavil orchester, ak sa mu nepozdávalo tempo hudby?

Áno, aj rôzne iné, dovolil si povedať niečo, čo nebolo v súlade s bontónom. Jemu si však nikto nedovolil protirečiť, pretože to bol pán Nurejev.

Ako sa správal voči ostatným tanečníkom?

Počul som rôzne verzie, na každého mal iný meter, možno aj podľa toho, ako sa práve vyspal. Zrejme to bolo veľmi individuálne. Bohužiaľ som sa s ním osobne nestretol, viem to len od jeho spolupracovníkov.

nesmrtelnost tanca Malakhov Čítajte viac Košický balet vzdáva hold jednému z najväčších baletných majstrov svojej doby

Čím vám bol sympatický? Alebo bolo aj niečo, čo sa vám na ňom nepáčilo?

Sympatický je mi čoraz viac, pretože o ňom viem veľa. Už ho neberiem len ako tanečníka či interpreta, ale ako človeka. S čím musel bojovať, aký tvrdý bol sám k sebe, jeho disciplína, to ma veľmi inšpiruje. Dnes si také niečo neviem predstaviť. Keď bol Nurejev hoci aj do druhej ráno v bare, na druhý deň to na ňom nikto nevidel. Bol profesionál, vedel, že poobede má tréning, skúšku a potom večer predstavenie. On lietal z Buenos Aires do Londýna, aj garderobier Michael mi rozprával o tých náročných preletoch.

NUREYEV Čítajte viac Životný príbeh legendárneho tanečníka Rudolfa Nurejeva na javisku SND

Niekedy prišiel polhodinu pred predstavením do maskérne, rozcvičil sa a šiel na javisko. Partnerky pri tom trpeli, lebo nemal čas s nimi skúšať, nemal stálu partnerku ako anglickú balerínu Margot Fonteyn alebo Talianku Carlottu Fracci. Počul som, že partnerky z neho boli veľmi nešťastné. Zo začiatku ich vnímal ako rovnocenné, ale neskôr ich aj pustil alebo nedržal, lebo niečo sa mu nepáčilo. Sú to informácie z kuloárov, ale on ako každý človek na tejto úrovni bol aj márnomyseľný, trochu diva, ale v dobrom, mohol si to dovoliť.

Vraj balet Nureyev je dielo pre fajnšmekrov aj pre laikov. Prečo by sme ho mali vidieť?

Myslím, že divákov veľmi osloví, dá sa naň pozerať so zatajeným dychom, príbeh plynie ako vo filme, nemáte pocit, že sa pozeráte na nejaké nudné variácie. Je to krásne dielo, ktoré ulahodí oku aj srdcu diváka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #balet #SND #divadlo #Štátne divadlo Košice #Rudolf Nurejev #Roman Lazík