Ako Kundera pomohol Macronovi v láske

Dvaja nerozluční priatelia, hoci jeden v pozícii pána a druhý jeho sluhu, kráčajú spoločne životom a zažívajú veselé aj smutné chvíle. Na javisku Divadla Astorka Korzo '90 znova ožíva hra Milana Kunderu Jakub a jeho pán, melancholická komédia s dávkou filozofie, ale aj ľudovej zábavy. Súčasný francúzsky prezident Emmanuel Macron si dokonca vďaka tejto hre pred pár rokmi našiel svoju lásku a budúcu manželku.

01.02.2023 06:00
Jakub a jeho pán, Juraj Kemka, Marián Miezga Foto:
Juraj Kemka a Marián Miezga v hlavných úlohách divadelnej hry, ktorú napísal slávny český spisovateľ Milan Kundera.
debata

Výbuch drzej slobody

Milan Kundera si krátko po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy do Československa vybral dielo francúzskeho filozofa Denisa Diderota Jakub fatalista, pretože v ňom videl „výbuch drzej slobody bez autocenzúry aj explóziu erotiky bez sentimentálneho alibi“.

Režisér Ondrej Spišák siahol po Kunderovi preto, lebo by rád v týchto časoch videl príklon k západným dejinám, ku ktorým patríme. Čo v hre uvidia diváci, je na nich, v každom prípade si môžu vybrať z viacerých jej rovín alebo ešte lepšie všetky súčasne.

Na javisku Divadla Astorka Korzo '90 sa pred nami ocitajú Jakub (Marián Miezga) a jeho pán (Juraj Kemka), ktorí spolu putujú životom. Zakúsia falošné priateľstvá aj nestálosť lásky, uvidia žiarlivosť i pomstu, spoznajú ľudskú naivitu aj moc neschopných. Rozprávajú si svoje príbehy, aby napokon zistili, že ich osudy sa náramne podobajú.

Jakub a jeho pán

Pozrite si fotografie z nového divadelného predstavenia Jakub a jeho pán.

Fotogaléria
Keď si Jakub (Marián Miezga) a jeho pán (Juraj...
Hlavné postavy divadelnej hry Milana Kunderu...
+2Jakub (Marián Miezga) a jeho pán (Juraj Kemka)...

Jeden je pán a druhý sluha, jeden bez druhého by nimi byť nemohli. Pán vydáva rozkazy, no sluha rozhodne aké. Pán je dôverčivý, sluha šikovný. Obaja sa zapletú do iného ľúbostného trojuholníka, len každý v inej pozícii. Obaja by radi vedeli, čo im osud „tam hore“ určil a kam vlastne životom kráčajú. Zaručene vpred, myslí si Jakub, pretože vpred, to je kamkoľvek. Zrazu nezáleží na tom, ktorý z nich je pán a ktorý sluha, nie to o ich živote rozhodne.

Explózia erotiky

Hra je zmesou nálad od veselej zábavy k filozofickej melanchólii. Režisér Ondrej Spišák do nej zakomponoval aj prvky ľudového divadla s náznakom lascívnej zábavy, pohyby hercov ako v talianskej commedia dell’arte sprevádza zvuk hudobných nástrojov, no hra nie je taká ľahká, akou by sa mohla zdať.

Život v nej pred očami divákov mení svoju tvár, je nestály ako prelietavá žena, chrabrosť rytierov strieda ich podlá zrada, nehynúcu lásku sladká pomsta. Len Jakub vie, že príbeh, ktorý sa mu nepáči, môže prepísať podľa svojho, zmeniť osudy hrdinov.

Video

Jakub a jeho pán sa na svojej ceste stretávajú s podlým rytierom (Róbert Jakab), čo sa vydáva za priateľa, s veselou krčmárkou, ktorá rozpráva aj predvádza príbeh ohrdnutej šľachtičnej (Anna Šišková), s nafúkaným markízom (Tomáš Turek), falošnou Agátou (Sarah Arató) aj oklamanou Justínou (Fany Horváthová a.¤h.), naivným a obetavým Ozembuchom (Pavol Šimun) a ďalšími postavami, ktoré sa im vplietajú do života. Každý im ukáže inú tvár toho istého sveta.

„Táto hra je, rovnako ako Diderotov román, hravá, preto sa príbeh Jakuba a jeho pána dobre rozpráva cez princípy ľudového divadla,“ hovorí režisér.

Vlado Černý Čítajte viac Vladimír Černý: Divadlo môže byť aj s pohárom vína

Zakázaný Kundera nechcel hrať Idiota

Rovnako ako samotná hra je zaujímavá aj jej cesta na javisko. Kundera jej dal podtitul Pocta Denisovi Diderotovi, a skutočne ide o stretnutie dvoch autorov, ktorí si podávajú ruky cez dvestoročnú rieku času. Diderotov román bol na indexe zakázaných kníh, Kunderove knihy tiež.

„Jakub a jeho pán nie je adaptácia, je to moja vlastná hra, moja vlastná "pocta Diderotovi“," napísal Kundera. Potešilo ho, že české a slovenské divadlá hru hrajú s pochopením – a s akým melancholickým humorom!

Jan Novak Čítajte viac Spisovateľ Jan Novák: Kundera sa svojej komunistickej viery drží dodnes

Kunderov Jakub a jeho pán sa hrával v Československu ešte za socializmu, len ako autor sa uvádzal divadelník Evald Schorm.

Jakuba a jeho pána hrali aj Milan Lasica s Júliusom Satinským, v českých divadlách napríklad Jiří Bartoška a Karel Heřmánek. S úspechom sa opakovane hráva aj vo Francúzsku, kam autor hry emigroval. Kundera dokonca priviedol k manželstvu vtedy ešte budúceho francúzskeho prezidenta. Emmanuel Macron hral totiž hlavnú postavu v študentskom predstavení Jakub a jeho pán a pri skúšaní sa zamiloval do svojej učiteľky francúzštiny, dnes manželky Brigitte.

Video

Jakuba a jeho pána vo Francúzsku len pred rokom naštudoval režisér Nicolas Briancon. „Táto pocta francúzskemu osvietenstvu nám pripomína, ako veľmi môže byť divadlo momentom potešenia a priezračnej inteligencie a chválospevom na slobodu žiť, myslieť a konať. Neexistuje lepšia protilátka na útok hlúposti a tmárstva, ktoré sa valí do našich životov,“ cituje český portál ČT24 francúzskeho režiséra.

Režiséra Ondreja Spišáka k výberu hry pre Divadlo Astorka Korzo '90 inšpirovala Kunderova esej ku knižnému vydaniu.

„Keď už bol zakázaným autorom a mohol písať iba pod menom niekoho iného, ponúkli mu, aby spravil adaptáciu Dostojevského Idiota. Nebol schopný previesť na javisko svet prehnaných emócií, vrátilo ho to k obľúbenému Diderotovi. Bolo to krátko po okupácii Československa a Kundera mal pocit, že je nám bližší západný svet než opájať sa východnými dumkami. Po udalostiach okolo Ruska za posledný rok som si povedal, že musíme hrať divadlo slobodné a hravé, ktoré myšlienkami aj formou inklinuje k západným dejinám, ku ktorým patríme,“ hovorí režisér.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #divadelné predstavenie #Divadlo Astorka Korzo '90 #divadelná hra #Milan Kundera